Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Kentsel dönüsüm hileleri!

Kentsel dönüsüm hileleri!

Esenler CHP Belediye Baskan Adayi Aksal Örüklü ile söylesimizin 2. bölümüne, kaldigimiz yerden devam ediyoruz...

Kentsel dönüsüm hileleri!

Esenler CHP Belediye Baskan Adayi Aksal Örüklü ile söylesimizin 2. bölümüne, kaldigimiz yerden devam ediyoruz...

-Bu durumda vatandasi hangi tehlikeler bekliyor?

Buradaki asil tehlike vatandasin maddi anlamda hirpalanmasi. Vatandasa baska bir tablo gösteriyorlar ama kendilerinin hayata geçirdikleri tablo çok farkli!

 

Havaalani Mahallesi kentsel dönüsümündeki hesap yanlis

Esenler Belediyesi Baskani M.T. Göksu, isin parasal tarafindan ele alip diyor ki: Senin dairen su anda kaç para? 100 bin TL. Ben sana 80 m2’lik bir daire verecegim, bu daire 200 bin TL yapar. 100 bin TL karin var.  Ama bu kadari da olmaz, üzerin 30-40 bin TL para ver! Vatandas da diyor ki:

Satsam 100 bin TL üstüne de 40 bin TL verdim oldu 140 bin TL ama her durumda da 200 bin TL’lik dairem olacak. 60 bin TL kardayim. Her seyden önemlisi depremde altinda kalmayacagim bir binam olacak!  Vatandas kendi açisindan böyle bakarak bunun bulunmaz bir firsat bu hizmeti sunanin da bir belediyecilik hizmeti yaptigini düsünüyor!

 Oysa karsi taraf bunun tam tersini düsünüyor, vatandasi tamamen kandiriyor! Kamunun gücü kamuyu yada birilerini zengin etmek için alenen kullaniliyor. Dolayisiyla eger sen belediye isen izlenmesi gereken yol su:

Esenler zaten planlara göre yüzölçümüne göre yogun nüfusu olan bir yer. Sen bu kentsel dönüsümü yapacaksan bu binalari dönüstüreceksen Esenler’in nüfusunu 2-3’e katlayacak, patlamalar yapacak bir sey yapmaman lazim, çünkü nüfus patlamasindan dolayi arkasindan daha büyük sorunlar gelecek! Yapmayi düsündügün yerde zaten vatandas üste 3-5 vermeyi kabul ediyor, vatandastan alacagin para neredeyse binanin yari parasi, öyleyse sadece kendi kendine çarki kendi kendine döndürecek planlar yapmalisin.

 

Belediye baskani vatandasi kollayan rolünde!

Simdi Havaalani Mahallesi ile ilgili; riskli alan ilan edilmis riskli alan edildikten sonra bir plan yapilmis, bu plan üzerinden de Havaalani Mahallesi sakinleriyle de protokoller yapilmis. Üste para almis, su kadar m2 verecegim demis…

Aslinda bizim de eksikligimiz bizim bunu takip ederek o zamandan bu planlari müdahale etmemiz gerekirdi.  Niye? Ilk planda zaten vatandas soyulmaya baslamis! Belediye Baskani diyor ki: 172 bin m2 insaat yapip teslim edecegim, 91 bin m2 kapali alan insaati, konut,rezidans…

Bu 91 bin m2 müteahhide verecegim 91 bin m2’nin karsiliginda da bu konutlari yapip vatandasa teslim edecegiz.  Ben de bu müteahhide karsi hakkinizi koruyacagim. Esenler Belediyesi bunu yapmayacak. Bunu kendi sirketi ESKON’a yaptiracak. Burada kendisini çok iyi niyetli, vatandasi koruyan kollayan gibi gösteren bir tutum içinde.

 

Kazandiran yönetmelik!

Hesaba vurursak 72 bin m2 senin yerin var. 3 emsal diyorsun, bu ne demek? 216 bin m2 insaat yapar. Sen ne diyorsun? 172 bin m2 yapacagim. Bir defa zaten ilk emsal hesabindan bir seyleri sakladin, sonra 3 sefer plan degisirken, 2012’nin 6 ayinda yayinlanan Çevre ve Sehircilik Bakanliginin yayinladigi Tip Imar yönetmeligi var, sanirim 2 ay sonra o yönetmelik bir daha degisti, bu yönetmelikte neler vardi?

Basit bir hesap yaptigimizda birincide 216 bin m2 insaat hakki kazanmisti dedik. Yönetmelik diyor ki: Binalar oturdugu yerde, bloklar yapiyorsunuz köse noktalarinin ortalamasini kot olarak alir. Araziniz sizin ne kadar egimli olursa olsun buraya yaptiginiz binanin bir kismi her haluklar da topraga gömülür. Yönetmelikte diyor ki: Gömülü bodrum tamamen açiga çikmadan iskan ettirilemez. Iskan edilen bodrum kat varsa da emsal hesabina dahildir. Bu çikan yönetmelige göre bodrumda daire yapma sansiniz hiç yok.

 

Plan notlari, yönetmeligin önündedir!

Ama siz ne yapiyorsunuz planlari, plan notlari yönetmeligin önündedir. Bir planin plan notunda aradiginiz cevabi bulamiyorsaniz yönetmelige geçersiniz yönetmelik size ne diyorsa onu proje de uygularsiniz. Arsanin sekli planda var zaten, yuvarlaklar içine almislar, buradaki alan demis, not eklemis; kot kentsel tasarim projesinde belirtilen yerden alinacak. Bu projeyi ben yapiyoruz, bu vaziyet plani bu, içinde bu, bu, bu bina… Kotu oradan aliyorum. Orasi neresi askerlik subesi. Aradaki egim neredeyse 30–40- belki de 50 metre.

 

2 plan degisikligi arasinda 600 daire!

Sirf bununla kalmis olsa 2 adet normal kati, 16 tane bodrum kati olan blok dikebiliyorsunuz. Ama binaya giriste 16. bodrum kattan; adi 14.15.16. kat ama ben giriyorum 3. kat. O anlamda bir sikinti yok. Ne diyor? Bu dedigim 15 kat iskan edilebilir iskan verilir. Buradan bir sürü daire kazanirsiniz. Ama buraya bir sinirlama koymuslar demis ki toplam insaat alaninin %25’ini geçemez iskan edilen bodrum katlar… 

Bu da 72 x 3: 216 bin m2 idi ya, bunun %25’i de 54 bin m2.En son planda biz bu durumu yakaladik. Artik öbür planlar geçerli kabul etmiyor ama en son planda 54 bin m2 kazanmissin! Ilk yaptigi plan kendi kendini finanse ediyor, 150–200 tane de daire artiyor. Bu geldigimiz noktada, AVM’yi de hiç hesaba katmiyorum, sadece 1.plan ile 2. plan arasinda 54 bin m2 yer kazaniyorsun. 54 bin m2;  90m2’den 600 adet daire yapar. Net 90 m2! Yangin, WC aydinligi, devre disi kalmis! Emsal hesaplarinda emsal hesabina dahil edilmez. 500 m2 kuruluslu bir bina yapiyorsunuz ama bunu yaklasik 440 m2 gibi insaat yapiyorsunuz.

 

600 adet 90 m2 daire yapiyorsun, bu 600 daireyi müteahhit ile oturup farkli pazarlik yaparak  400 adette,350 adette ama en kötü ihtimalle 300 adet daire alirsin. 300 daire sana kalirsa  m2’sine 4 bin TL diyorsun, 3 x 3 : 120 Trilyon yapar.  Simdi benim hesabima göre vatandastan 50 kurus para almadan daireleri teslim edersin, burada da 120 trilyon para kalir.  Bu 120 Trilyonu 450’ye bölersen neredeyse üste 70-80 TL para ödüyorsun ama ne yapiyorsun?

Ahmet’e verdim ben bu isi seyrediyorum. Ahmet size kazik atmasin diye… Ahmet ile biz buradaki kari biliyoruz, Ahmet o parayi kapinin arkasindan dönüp  bana mi, partiye mi, nereye veriyorsa veriyor… Ama ben bu duruma baktigim zaman Belediye bu duruma hiç karismamis görünüyor!  Bu yapmis, ticaretini yapmis, teslim etmis.

-Bu, Havaalani Mahallesi’nde 0.8 verdim, çok dediler! Bu ne demek?

Bu belediye baskaninin 0,8’i nedir ben de anlamiyorum. Ben neyi biliyorum? Sen Havaalani Mahallesi’ndeki insanlarla oturmussun  bir sözlesme yapmissin. Bu protokolü neye göre yaptin? Yani sen benle arsa karsiligi, kat karsiligi sözlesme yaparsan neye göre yaparsiniz? Mevcut (meri) imar durumuna göre… 

 

Eger böyle kar ediyorsan zarar veriyorsun!

Dolayisiyla sen orayi riskli alan ilan etmissin, plan yapmissin, orayi tek parçali hale getirmissin. Artik bunun üzerinde sen ne olacagini biliyorsun ama vatandasa ne olacagini söylememissin. Vatandasta sen ne kadar kar elde etmek istiyorsan, karini kendin biçmissin, sözlesme yapmissin.  Ondan sonra dönüp 3 kere plan degisikligi yapip o kara da kanaat etmemissin. Biraz daha, olmadi biraz daha… Yani kendi kendini takdir etmissin zaten. Buradaki sikinti tamamen oradaki insanlarin sirtindan para kazanmak  Oradaki insanlara sen zarar veriyor musun?  Eger böyle bir kar ediyorsan zarar veriyorsun.  Kendi içinde, kendini dönüstürüyor, kurtariyorsa takdirle karsilamak lazim.

-Bu durumu vatandasin anlamasi zor görünüyor?

Çok zor, anlamasi çok zor. Vatandasa sunu söylemek lazim. Bir deprem tehlikesi var, kentsel dönüsüm yasasini kamu iyi niyetle kullanirsa ortaya güzellikler çikar. Eger kamunun niyeti bozuk ise, basbakan sunu demisti; hirsizlik yukaridan asagi baslar, yukaridan hirsizlik basladigi için bu hirsizlik devam eder. Vatandas burada protokole, imar artisindan, plan tadilatindan hak talep etmeyecegim, diye imza atmis.

Vatandas o maddenin ne oldugunu bilmiyor. Aslinda vatandas ben gittigimde muslugun markasini sorarken, belediye geldiginde zannediyor ki resmi, ben bunu artik mecbur yapmaliyi, artik bir kanun gibi algiliyor. Benim artik yapacak hiçbir seyim yok gibi algiliyor, sessiz kaliyor.

 

Direnecek, kamuoyu olusturacak her seyi tasfiye ediyorlar!

Baska bir sey daha var: 60306 sayili yasada belediye meclis karari da gerekiyordu. Sonra belediye meclisine geldiginde, meclis üyeleri kanaliyla bölgedeki insanlar bilgi sahibi oluyorlar, tedirgin oluyorlar, kamuoyu olusturuyorlar, sikinti oluyordu. Sonra ben bunu isterim, üste para mi alacagim hikâyesi iste o zaman konusulmaya basliyor zaman kamuoyu olusuyor. Simdi meclis kararini kaldirdi. Belediye, TOKI, Bayindirlik… Hiç kimsenin haberi olmadan Bayindirlikta yayinlanip askiya çikiyor. Kim Bayindirlik’in internet sayfasina girecek de takip edecek? Görse bile Esenler’de o plan notlariyla onun ne oldugunu anlama sansi yok. Ancak teknik birisi açacak bakacak, oradaki olayin eveliyatini bildigi için durumuna bakarak yorum yapacak. O zaman da neredeyse is isten geçmis oluyor.

O noktada vatandas artik ben bunu imzalamak zorundayim. Yasa diyor ki 2 ay içinde bosaltacaksin, bosaltmazsan 15 gün süre, bosaltmazsan kaymakamlik, polis esyalari disari atip mühürleme ve bina yikilma, senin mahkemeye gitme hakkin var ama mahkemenin yürütmeyi durdurma karari almasi yasak.

Bir de sana 30 bin TL çiksa da sen 70 bin TL kardasin. Ve bu adam bu ise riza gösteriyor.

Havaalani Mahallesi ile ilgili artik olan olmus, yikilmis, protokoller yapilmis.

Biz CHP olarak sunu anlatacagiz:  Belediyeyi alirsak bütün buradaki hak sahiplerine protokolleri en son plana göre revize etmek. Vatandastan hiç olmazsa para almamak.

Maalesef bu planla çikmasini isterdim. Aslinda Havaalani Mahallesi’nde böyle seylere biraz da gerek var.  Ama niye? Esenler’de bu plan yapilirken yesil alana ihtiyaç var. Belediye gelmis 20 tane arsanin üzerine yesil yazmis, 40 binanin üzerine okul alani demis, saglik ocagi demis. Simdi bunlari kamulastiramiyorsun. Madem elinde böyle bir imkan var, böyle bir stok daire yapma sansin var; bu insanlara deriz ki ‘Gelin kardesim, siz de Havaalani Mahallesi’nde oturuyormus gibi kabul ediyoruz.

Havaalani Mahallesi’ndekilere ne verdiysem size de aynisini veriyorum. 300 buradan 200 öbür hesaptan kaldi; etti 500… Bu 500 daireyi buraya tasirim. Bu amaçla kullanmak lazim. Kapi arkasinda müteahhide verdim. buradan bunu kazan, gel oradan da bize paylasalim degil. Eger olacaksa bu asiri emsal artisini bu amaçla kullanmak lazim. Ne olursa olsun 6306 sayili yasa kapsaminda yapilan isler.

Devam edecek…

www.kentseldonusumhaberleri.com

 

 

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false