?Kentsel dönüsüm korkusu uykumuzu kaçiriyor`

?Kentsel dönüsüm korkusu uykumuzu kaçiriyor`

Ege Mahallesi`nde gecekondu sahiplerini kentsel dönüsüm korkusu sardi. Önceki günlerde ?yol genisletme` bahanesi ile 15 gecekondunun yikilmasi diger gecekondu sahiplerinin uykusunu kaçirmaya yetti.

Ege Mahallesi’nde gecekondu sahiplerini kentsel dönüsüm korkusu sardi. Önceki günlerde ‘yol genisletme’ bahanesi ile 15 gecekondunun yikilmasi diger gecekondu sahiplerinin uykusunu kaçirmaya yetti.

Ege Mahallesi’nde geçtigimiz hafta, “yol genisletme” gerekçesiyle 15 gecekondunun polis esliginde yikilmasi, diger gecekondu sahiplerinde de korku yaratti. Yasadiklari sorunlari gazetemize aktaran gecekondu sahipleri, “Çogumuz 25-30 yildir buralarda ikamet ediyoruz. Evlerimizi ha yiktilar ha yikacaklar korkusu ile yasiyoruz” dediler. “Devlet elektrik ve suyumuzu baglamis, yol yapmis. Sürekli tedirgin olan mahalle sakinleri, “Bizlerden sürekli vergi almis, ama simdi evlerimizi elimizden almaya çalisiyor. Mademki yikacaklardi bastan niçin izin verdiler”  diye tepki gösterdi.

‘BIZLERI NIYE ALDATTILAR’

Görme özürlü Hatice Atli, “Devlet baska ülkenin insanlarina kucak açarken, bizim evlerimizi basimiza yikmaya çalisiyor” dedi. Atli devlet yetkililerinin gecekondu sahipleri ile uzlasarak evlerinin yerine ev vermesini istedi. Atli, “Elektrigimiz var, suyumuz, yolumuz var. Her yere aboneligimiz var. Madem ki buralar kaçak yapi ise bastan niçin izin verdiler. Bizleri niye aldattilar”  diye tepki gösterdi.

26 yildir Ege Mahallesi’nde ikamet ettigini  söyleyen  Kadriye Canli ise belediyenin evlerini yikmak için yüzlerce çevik kuvvet ile adeta çikarma yaptigini ifade etti. 1996’dan beri evlerinin yikilmak istendigini belirten Canli, “En son üç gün önce evlerimizi yikarken çevik kuvvet polislerinin hakaretlerine maruz kaldik” dedi. Canli, “Bizler de buralarda yasamak istemiyoruz, hakkimizi versinler buralardan gidelim” dedi.

Insaat Isçisi Nebi Abaci ise ‘87’den beri mahallede ikamet ettigini, devletin mahallelerine elektrik, dogal gaz, kanalizasyon ve Internet’e kadar altyapi hizmeti getirdigini bugün ise evlerini yikmaya çalistigini söyledi. Abaci her ise gidis geliste evlerinin yikima ugrama endisesi tasidigini ifade etti. “Yandas medya bizleri terörist olmakla suçluyor” diyen ve bu tutumu kinayan Abaci, oysa kendilerinin barinma haklarina sahip çiktiklarini söyledi.

Abaci, “Devlet hakkimiz olani versin, öyle gaz bombalari atmalarina gerek olmadan evlerimizi kendimiz yikariz” diye konustu.

Ögrenci oldugunu söyleyen Alper Çinar ise evlerinin yikilacak olmasindan çok korktugunu geceleri disarida yattiklarini söyledi. Çinar, “Mahallemizde insanlar asgari ücretle çalisiyor. Çogu issiz. Devletin bizlere yardim etmesini istiyoruz. Evlerimizin yerine ev versinler” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)


ASFALTIN PARASI HALKTAN ALINIYOR

Ege Mahallesi halki, “kentsel dönüsüm” skandalindan sonra bir de “asfalt parasi” adi altinda agir faturalarla karsi karsiya kaldi. Evlere gönderilen faturalarda 400- 600 TL borç çikarilan semt sakinleri, zaten geçinemezken bir de bu faturanin çikmasindan sikayetçi. Mahalleli, “biz nasil geçinecegiz?” diye soruyor.
Mamak’in Ege Mahallesi Natoyolu Caddesi’ne 2008 yilinda atilan asfaltin faturasi, cadde üzerinde oturan halka kesildi. “Deprem vergisini parasini duble yollara harcadik” diyen hükümet, bu sefer de aldigi vergiler yetmiyormus gibi yaptigi asfaltin parasini ekstra olarak halktan çikarmaya basladi. Natoyolu’nda her eve 200 ila 600 arasinda ihbarname geldi. Vatandaslar ise “verdigimiz vergiler nereye gidiyor? Niye ekstra olarak tekrar para isteniyor?” diye soruyorlar. “Ihbarname” olarak gönderilen faturanin üzerinde ödenecek miktarin dört taksite bölündügü ve 2013’e kadar uzadigi, ödenmemesi halinde de faiz isleyecegi ve tapuya serh konulacagi belirtiliyor. Faturanin tamaminin 30 gün içinde ödenmesi halinde de yüzde 25 indirim yapilacagi da ihbarnamede yer aliyor.
Evlerine ihbarname gelen semt sakini Gülüzar Simsek Gündogan, 8 yildir burada oturdugunu, simdi 2008’de atilan asfaltin parasinin kendilerinden istendigini ifade etti. Devlete, bu hizmetleri vermesi için vergi verdiklerini hatirlatan Gündogan, “Bizden niye ekstra olarak, asfalt parasini aliyorlar?” diye sordu. Iki çocugu oldugunu onlari emekli maasiyla okuttugunu belirten Gülizar Simsek Gündogan, “Onlarin okul masraflarini nasil karsilayacagimi düsünürken simdi bir de bu dert çikti. Neyimiz var da ne istiyorlar.Yakinda masamizdaki ekmege de göz dikecekler” dedi.