KENTSEL DÖNÜSÜMDE 50 SORU 50 CEVAP
KANUNUN AMACI VE HEDEFI
6306 SAYILI AFET RISKI ALTINDAKI ALANLARIN DÖNÜSTÜRÜLMESI
HAKKINDAKI KANUN’UN TEMEL AMACI NEDIR?
Kanun, afet riski altindaki alanlar ile riskli yapilarin dönüsümünü saglayarak, Ülke genelinde, saglikli, güvenli ve yasanilabilir çevreler olusturmak maksadiyla çikarilmistir. Afetler neticesinde bir daha can kaybi yasanmamasi ve sehirlerin saglikli ve güvenli yasama çevrelerine dönüstürülmesi hedeflenmistir.
BIRINCI DERECE DEPREM BÖLGESINDE OLMAYAN BINALAR VEYA ESKI BINALAR, KANUNDAN FAYDALANABILECEK MI?
Ülke genelinde bütün binalar 6306 sayili Kanun kapsamindadir. Binanin bulundugu yere, yasina, deprem bölgesine bakilmaksizin, “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar Kanun hükümlerinden faydalanacaktir.
DÖNÜSÜM UYGULAMALARI ILE ILGILI OLARAK DAVA AÇMA HAKKI VAR MI?
Kanun uyarinca yapilan idarî islemlere karsi teblig tarihinden itibaren otuz gün içinde, idari yargida dava açilabilir. Ancak, bu davalarda yürütmeyi durdurma karari verilemez.
KANUNUN AMACI VE HEDEFI
6306 SAYILI AFET RISKI ALTINDAKI ALANLARIN DÖNÜSTÜRÜLMESI HAKKINDAKI KANUN’UN TEMEL AMACI NEDIR?
Kanun, afet riski altindaki alanlar ile riskli yapilarin dönüsümünü saglayarak, Ülke genelinde, saglikli, güvenli ve yasanilabilir çevreler olusturmak maksadiyla çikarilmistir. Afetler neticesinde bir daha can kaybi yasanmamasi ve sehirlerin saglikli ve güvenli yasama çevrelerine dönüstürülmesi hedeflenmistir.
BIRINCI DERECE DEPREM BÖLGESINDE OLMAYAN BINALAR VEYA ESKI BINALAR, KANUNDAN FAYDALANABILECEK MI?
Ülke genelinde bütün binalar 6306 sayili Kanun kapsamindadir. Binanin bulundugu yere, yasina, deprem bölgesine bakilmaksizin, “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar Kanun hükümlerinden faydalanacaktir.
DÖNÜSÜM UYGULAMALARI ILE ILGILI OLARAK DAVA AÇMA HAKKI VAR MI?
Kanun uyarinca yapilan idarî islemlere karsi teblig tarihinden itibaren otuz gün içinde, idari yargida dava açilabilir. Ancak, bu davalarda yürütmeyi durdurma karari verilemez.
RISKLI BINA - TESPIT – ITIRAZ
RISKLI BINALAR NASIL TESPIT EDILECEK?
Riskli binalarin tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacaklari müracaat üzerine, Bakanligimizca lisans verilen ve listesi Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayimlanan kurum veya kuruluslarca yapilacaktir.
RISK TESPITI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?
Kanunda risk tespiti yaptirilmasi zorunlulugu bulunmamaktadir. Ancak, ülkemizde pek çok binanin; mühendislik hizmeti almadan yapildigi, malzeme ve isçilik açisindan teknik gerekliliklere uygun olmadigi, özellikle beton kalitesinin çok düsük oldugu ve deprem açisindan risk tasidigi belirlenmistir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yasamak isteyen, oturdugu binanin riskli olabileceginden süphelenen her vatandasin risk tespiti yaptirmasi uygun olacaktir.
ESKI VE YIPRANMIS DURUMDA OLAN BINALAR IÇIN DE RISK TESPIT YAPILACAK MI?
Kanun hükümlerinden faydalanilabilmesi için malikler tarafindan Bakanligimizca lisans verilen kurum veya kuruluslara risk tespitinin
yaptirilmasi sarttir.
BINANIN RISK TESPITINI YAPTIRABILMEK IÇIN MALIKLERIN 2/3 ÇOGUNLUGU GEREKLI MIDIR?
Binanin risk tespitini yaptirmak için maliklerin 2/3 çogunlugu ile karar alinmasina gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaati yeterlidir.
RISK TESPITI YAPTIRMAK ISTEYEN BIR MALIKE DIGER MALIKLERIN ENGEL OLMASI HALINDE NE YAPILACAK?
Riskli binalarin tespitini, tahliyesini ve yiktirilmasini engelleyenler hakkinda Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarinca Cumhuriyet Bassavciligi’na suç duyurusunda bulunulacaktir.
RISKLI YAPININ TESPIT MASRAFLARI VE YIKIM MASRAFLARINI KIM ÖDEYECEK?
Riskli yapi tespitleri ve yikim islerinin masraflarini malikler karsilayacaktir. Riskli yapi tespiti ile yiktirma islemlerinin Bakanlik veya Idare tarafindan yapilmasi hâlinde, tespit isleminin masrafi ile yiktirmanin masraflari, ilgili tapu müdürlügüne bildirilecek ve tapu müdürlügünce, binanin paydaslarinin müteselsil sorumlu olmalarini saglamak üzere tapu kaydindaki arsa paylari üzerine, masraf tutarinda müsterek ipotek belirtmesinde bulunulacaktir.
RISK TESPITININ MALIYETI NE KADARDIR?
Bakanligimiz birimlerince yapilacak risk tespitinde kullanilacak fiyatlar asagida gösterilmistir.
Bina Büyüklügü Sabit Fiyat M2
Birim Fiyati
500 m2
’ye kadar - 2.25 TL
500 ile 1.000 m2
arasi 1.125,00 TL 1,75 TL
1.000 m2
’den büyük 2.000,00 TL 1,00 TL
Örnek 1: 400 m2
bir bina için: 400x2.25=900,00 TL
Örnek 2: 750 m2
bir bina için: 1.125,00 + (750-500) x 1.75= 1.562,50 TL
Örnek 3: 1.500 m2
bir bina için: 2.000,00+ (1500-1000) x 1,00=2.500,00 TL
RISKLI BINA TESPITINE ITIRAZ EDEBILIR MI?
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlügüne bildirilecek ve tapu kütügüne islenecektir. Malikler, tapu müdürlügünce yapilacak tebligattan itibaren 15 gün içinde, Istanbul, Izmir, Bursa’da Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Müdürlüklerine, diger illerde ise,
Çevre ve Sehircilik Il Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapi tespitine itiraz edebilirler.
RISKLI BINA TESPITINE YAPILAN ITIRAZLARI KIM INCELEYECEK?
Riskli bina tespitine yapilan itirazlari, 4’ü Üniversitelerce ve 3’ü Bakanlikça belirlenen ve 7 üyeden olusan Teknik Heyet inceleyecektir. Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulmasi halinde rapor kesinlesecek ve yikim süreci
baslayacaktir. Itiraz sonucunda binanin riskli olmadigina karar verilmesi halinde tapuya konulan serh kaldirilacaktir.
RISKLI YAPILARDA ELEKTRIK, SU VE DOGAL GAZIN KESILMESI
VATANDASI MAGDUR ETMEYECEK MI?
Kanuna göre, riskli alanlardaki yapilar ile riskli yapilara verilen elektrik, su ve dogal gaz hizmetleri durdurulabilecektir. Burada amaç, vatandasi magdur etmek degil, tam aksine can güvenligi bakimindan, vatandasin riskli olan bir binada oturmasina engel olmaktir. Yani, vatandasin hayat hakkinin gözetilmesi söz konusudur.
YIKIM SÜRECI
RISKLI BINANIN YIKTIRILMASI SÜRECI NASIL ISLEYECEK?
Riskli bina tespitinin kesinlesmesinden sonra bu binalarin yiktirilmasi için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binalarin yiktirilip yiktirilmadigi kontrol edilecek, yiktirilmamis ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapilar yiktirilmaz ise, yiktirma islemleri mahallî idarelerin de istiraki ile mülki
amirler tarafindan gerçeklestirilecektir.
RISKLI BINANIN YIKTIRILMASI IÇIN MALIKLERCE BIR KARAR ALINMASI GEREKIR MI?
Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli oldugu kesinlesen binalarin yiktirilmasi Kanunun emredici hükmüdür. Yikim konusunda maliklerce herhangi bir karar alinmasina veya anlasma saglanmasina gerek yoktur.
RISKLI BINAYI TAHLIYE ETMEYEN MALIKLER VEYA KIRACILAR HAKKINDA NE YAPILABILIR?
Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli oldugu kesinlesen binalarin yiktirilmasi Kanunun emredici hükmüdür. Yikim konusunda maliklerce herhangi bir karar alinmasina veya anlasma saglanmasina gerek yoktur. Riskli binanin yiktirilmasi için maliklere verilen süreler içerisinde riskli binayi tahliye etmeyen malik veya kiracilar Istanbul, Izmir ve Bursa’da Altyapi ve
Kentsel Dönüsüm Müdürlükleri’ne, diger illerde ise Çevre ve Sehircilik Il Müdürlükleri’ne bildirilir. Riskli yapilarin tespiti, tahliyesi ve yiktirma is ve islemlerini engelleyenler hakkinda, islenen fiil ve hâlin durumuna göre 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayili
Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarinca Cumhuriyet bassavciligina suç duyurusunda bulunulur.
RISKLI BINA ÜZERINDE IPOTEK VAR ISE BINA YIKTIRILABILIR MI VE IPOTEGIN DURUMU NE OLUR?
Kanun’a göre, riskli binalarin sicilinde bulunan aynî ve sahsî haklar ile temlik hakkini kisitlayan veya yasaklayan her türlü serh (meselâ ipotek hakki), riskli bina yiktirildiktan sonra hisseler üzerinde devam edecektir. Bu yüzden, üzerinde ipotek olmasi riskli binanin yiktirilmasina engel teskil etmeyecektir.
ANLASMA SÜRECI
RISKLI BINANIN YIKILMASINDAN SONRA MALIKLER NASIL ANLASACAK?
Riskli binanin yiktirilmasindan sonra arsa hâline gelen tasinmazlarin malikleri tarafindan degerlendirilmesi esas olacak ve yapilacak uygulamalara sahip olduklari hisseleri oraninda maliklerin en az 2/3 çogunlugu ile karar verilecektir.
KANUNDA GEÇEN 2/3 ÇOGUNLUK MALIKLERIN SAYISININ 2/3 ÇOGUNLUGU MUDUR?
Kanunun geçen 2/3 çogunluk, malik sayisinin 2/3 çogunlugu degil, sahip olunan hisseler oraninda maliklerin 2/3 çogunlugudur.
2/3’LIK ÇOGUNLUK ILE ALINAN KARARA KATILMAYANLARIN HISSELERI NE OLACAK?
2/3’lik çogunluk ile alinacak karara katilmayanlarin bagimsiz bölümlerine iliskin arsa paylari, rayiç degerinden az olmamak üzere anlasma saglayan diger paydaslara açik artirma usulü ile satilacak. Paydaslara satis olmaz ise, bu paylar, Bakanlikça satin alinacak ve 2/3 çogunluk ile alinan karar uyarinca degerlendirilecektir.
YAPILACAK UYGULAMALAR KONUSUNDA 2/3’LIK ÇOGUNLUK SAGLANAMAZ ISE NE OLACAK?
Maliklere yapilacak tebligati takip eden 30 gün içinde en az 2/3 çogunluk ile anlasma saglanamamasi hâlinde, Bakanlik, TOKI veya belediyeler tarafindan acele kamulastirma yapilabilecektir.
MALI HAKLAR
KANUN KAPSAMINDA YAPILACAK YARDIM VE DESTEKLER NELERDIR?
Riskli alanlarda, rezerv yapi alanlarinda veya riskli binalarda yasayan vatandaslarimiza talepleri dogrultusunda 18 aya kadar kira yardimi yapilacak ya da bankalardan kullanilacak kredilerde faiz destegi saglanacaktir. Ayrica, Kanun uyarinca yapilacak olan islem, sözlesme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harci, tapu harci, belediyelerce alinan harçlar, damga vergisi,
veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diger ücretlerden ve banka ve
sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktir.
KIRA VEYA FAIZ DESTEGINDEN KIMLER FAYDALANABILIR?
Anlasma ile tahliye edilen, yiktirilan veya kamulastirilan binalarin; malikleri, kiracilari ve sinirli ayni hak sahibi olarak bu binalari kullananlar Kanun kapsaminda yapilacak yardim ve desteklerden faydalanabilir.
KIRA VEYA FAIZ DESTEGINDEN FAYDALANMANIN SARTI NEDIR?
Kanunda belirtilen yardim ve desteklerden faydalanabilmenin sarti riskli binanin anlasma ile tahliye edilmesidir.
KIRA VEYA FAIZ DESTEGI ALMAK IÇIN MALIKLERIN 2/3 ÇOGUNLUK ILE ANLASMASI SART MIDIR?
Kira yardimi almak veya faiz desteginden yararlanmak için maliklerin kendi aralarinda anlasma yapmasi sarti bulunmamaktadir.
MALIKLER KIRA YARDIMI IÇIN HANGI EVRAKLARLA NEREYE BASVURACAK?
Riskli binadaki malikler;
• Bagimsiz bölümü gösterir tapu belgesi,
• Arsa payli tapular için, nüfus müdürlügünden alinan adrese dayali nüfus
kayit örnegi veya üzerine kayitli olan son üç aya ait elektrik, su, dogalgaz
veya telefon faturalarindan birisi,
• Nüfus cüzdani fotokopisi,
• Riskli bina tespit raporu inceleme formu,
• Konutun tahliye edildigine dair yeni adresini gösterir adrese dayali
nüfus kayit örnegi,
ile birlikte Istanbul, Izmir ve Bursa’da Altyapi ve Kentsel Dönüsüm
Müdürlüklerine, diger illerde ise Çevre ve Sehircilik Il Müdürlüklerine
basvuracaktir.
KIRACILAR KANUN HÜKÜMLERINDEN FAYDALANABILECEK MI?
Kanun kapsaminda kiracilara tasinma masraflari dikkate alinarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardimi yapilabilir. Kiracilarin konut satin almak istemeleri halinde Bakanlik ile protokol imzalayan bankalardan alinacak kredilere faiz destegi verilebilecektir.
KIRACI VEYA SINIRLI AYNI HAK SAHIPLERI KIRA YARDIMI IÇIN HANGI EVRAKLARLA NEREYE BASVURACAK?
Riskli binada kiraci veya sinirli ayni hak sahibi olarak ikamet edenler;
• Nüfus cüzdani fotokopisi,
• Kiraci veya sinirli ayni hak sahibi üzerine kayitli su, elektrik, telefon,
dogalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturdugunu gösteren nüfus
müdürlügünden alinmis adrese dayali nüfus kayit örnegi,
• Konutun tahliye edildigine dair yeni adresini gösterir adrese dayali
nüfus kayit örnegi,
ile birlikte Istanbul, Izmir ve Bursa’da Altyapi ve Kentsel Dönüsüm
Müdürlügü’ne, diger illerde ise Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’ne
basvuracaktir.
KIRACI VEYA SINIRLI AYNI HAK SAHIBI OLARAK ISYERI ISLETENLER KIRA YARDIMI IÇIN HANGI EVRAKLARLA NEREYE BASVURACAK?
Riskli binada kiraci veya sinirli ayni hak sahibi olarak isyeri isletenler;
• Nüfus cüzdani fotokopisi,
• Kiraci veya sinirli ayni hak sahibine ait vergi levhasi,
• Isyerinin tahliye edildigine dair güncel vergi levhasi,
ile Istanbul, Izmir ve Bursa’da Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Müdürlügü’ne, diger
illerde ise Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’ne basvuracaktir.
MALIKLER IÇIN KAÇ AY VE NE KADAR KIRA YARDIMI YAPILACAK?
Malikler için 2013 yilinda ödenecek kira yardimi miktari asagidaki
tabloda gösterilmistir.
Aylik kira bedeli, her yil Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan yayimlanan
Tüketici Fiyatlari Endeksi oraninda güncellenecektir. Kira yardiminin süresi
azami 18 aydir.
Il Nüfusu Kira Miktari
300.000’e kadar 400,00 TL
300.000 - 500.000 arasi 450,00 TL
500.000 - 750.000 arasi 500,00 TL
750.000 – 2.000.000 arasi 550,00 TL
2.000.000 – 4.000.000 arasi 600,00 TL
4.000.000’dan fazla 650,00 TL
Aylik kira bedeli, her yil Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan yayimlanan
Tüketici Fiyatlari Endeksi oraninda güncellenecektir. Kira yardiminin süresi
azami 18 aydir.
KIRACILARA KAÇ AY VE NE KADAR KIRA YARDIMI YAPILACAK?
Kiracilara tasinma masraflari dikkate alinarak bir defaya mahsus olmak üzere
kira yardimi yapilir. Kiracilara 2013 yilinda defaten ödenecek kira yardimi miktari
asagidaki tabloda gösterilmistir.
Il Nüfusu Kira Miktari
300.000’e kadar 800,00 TL
300.000 - 500.000 arasi 900,00 TL
500.000 - 750.000 arasi 1.000,00 TL
750.000 – 2.000.000 arasi 1.100,00 TL
2.000.000 – 4.000.000 arasi 1.200,00 TL
4.000.000’dan fazla 1.300,00 TL
BAGIMSIZ BÖLÜMÜ HISSELI OLAN MALIKLER KONUT KREDISI VEYA KIRA YARDIMI TALEBINDE BULUNABILIRLER MI?
Evet, bulunabilirler, ancak kredi veya kira yardimindan hisseleri oraninda
faydalanirlar.
6306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA HAK SAHIPLERINCE KULLANDIRILACAK KREDILER SADECE BANKALARDAN MI
TEMIN EDILIR? KATILIM BANKALARINDAN DA FON KULLANILABILIR MI?
6306 sayili kanun kapsaminda hak sahiplerince bankalardan kullanilacak kredilere saglanacak faiz destegine iliskin;
Kararda geçen “Banka” ifadesi Bakanlik ile protokol imzalamasi kaydiyla kredi saglayacak mevduat ve katilim bankalarini,
“Faiz” ibareleri de katilim bankalari tarafindan 6306 sayili Kanun kapsaminda saglanacak fonlar için kâr payini ifade eder.
KANUN KAPSAMINDA HANGI BANKALARDAN KREDI ALINABILIR?
Kanun kapsaminda protokol yapilmis bankalarin listesi Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin resmi internet sitesinde ve www.kentseldonusum.gov.tr adresinde yayinlanmaktadir.
RISKLI BINADAKI MALIKLER AYNI BANKADAN KREDI KULLANMAK ZORUNDA MI?
Riskli binadaki maliklerin hepsinin ayni bankadan kredi kullanma zorunlulugu bulunmamaktadir. Malikler kredi için Bakanligimiz ile protokol imzalayan bankalardan istediklerine basvurabilirler. Ancak, malikler münferit olarak konut edinmek yerine, birlikte yeni bir bina yaptirmak istiyorlar ise ayni bankadan kredi kullanmalari gerekecektir
FAIZ DESTEGI KREDI BITIMINE KADAR DEVAM EDECEK MI?
Riskli binadaki maliklerin hepsinin ayni bankadan kredi kullanma zorunlulugu bulunmamaktadir. Malikler kredi için Bakanligimiz ile protokol imzalayan bankalardan istediklerine basvurabilirler. Ancak, malikler münferit olarak konut edinmek yerine, birlikte yeni bir bina yaptirmak istiyorlar ise ayni bankadan kredi kullanmalari gerekecektir. Faiz destegi, kredi süresince devam edecektir. Ancak, hak sahipleri tarafindan geri ödemesi yapilmayan krediler için faiz destegi ödemeleri durdurulacaktir.
KONUT IÇIN BANKALARDAN NE KADAR VE KAÇ YIL VADELI KREDI KULLANILABILIR?
Bagimsiz bölüm basina en fazla 100.000 TL kredi kullanilabilir. Kredi geri ödemeleri, 2 yil anapara geri ödemesiz ve 10 yil vadeli olarak gerçeklesecektir.
ISYERI IÇIN BANKALARDAN NE KADAR VE KAÇ YIL VADELI KREDI KULLANILABILIR?
Bagimsiz bölüm basina en fazla 100.000 TL kredi kullanilabilir. Kredi geri ödemeleri, 2 yil anapara geri ödemesiz ve 7 yil vadeli olarak gerçeklesecektir.
BIRDEN FAZLA KONUTU VEYA ISYERI OLANLAR NE KADAR KREDI KULLANABILIR?
Birden fazla konutu veya isyeri olanlar adina faiz destegi saglanacak toplam kredi tutari 500.000 TL’yi geçemez.
RISKLI KONUTU YIKTIKTAN SONRA YENI KONUTU KENDIIMKANLARI ILE YAPMAK ISTEYENLER IÇIN KREDI DISINDA
BASKA KOLAYLIKLAR VAR MI?
6306 sayili Kanun uyarinca, yapilacak olan islem, sözlesme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harci, tapu harci, belediyelerce alinan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diger ücretlerden muaftir. Ayrica kullandirilan krediler sebebiyle lehe alinacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alinmaz.
RISKLI ALANLAR
RISKLI ALANLAR NASIL BELIRLENIR?
Riskli alanlar, zemin yapisi ya da üzerindeki yapilasma sebebiyle can ve mal kaybina yol açma riski tasiyan alanlardir. Riskli alanlar Bakanlar Kurulu Karari ile belirlenir. Bakanlar Kurulu Karari alinabilmesi için hazirlanacak teknik raporun Bakanligimizca uygun görülmesi ve Basbakanlik Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi’nin görüsünün alinmasi gerekmektedir.
KIMLER RISKLI ALAN TEKLIFINDE BULUNULABILIR?
Riskli alanlar Bakanlik, TOKI veya Belediyeler tarafindan belirlenebilecegi gibi, yasadigi yerin riskli oldugunu düsünen vatandaslarimiz da Bakanligimiza riskli alan teklifinde bulunabilir.
RISKLI ALAN IÇINDEKI BINALARIN AYRICA RISK TESPITI YAPILACAK MI?
Riskli alan ilan edilen yerlerdeki yapilar için tek tek riskli yapi tespiti yapilmasina gerek yoktur.
RISKLI ALANLARDAKI KONUTLARI YIKILANLAR BASKA YERLERE MI NAKLEDILECEK?
Kanun kapsaminda yapilacak dönüsümde öncelikli hedef “yerinde dönüsüm”ü saglamaktir. Ancak, teknik zorunluluklardan dolayi yerinde dönüsüm mümkün olmaz ise rezerv yapi alanlari degerlendirilecektir.
RISKLI ALAN IÇERISINDE KALAN RISKSIZ BINALARIN DURUMU NE OLACAK?
Riskli alanda risksiz bina bulunmasi hâlinde, bu binalar uygulama disi tutulabilecektir. Böyle bir durumda, risksiz binanin bulundugu alan ifraz edilebilecek, ifraz imkâni yok ise maliklerin anlasmasi hâlinde binanin hâlihazir durumu korunabilecektir. Ancak, uygulama bütünlügü bakimindan gerekmesi hâlinde, risksiz binalar, malikleri ile yapilacak anlasmalar çerçevesinde yikilabilecektir.
RISKLI ALANDA BASLAMIS INSAATLAR DEVAM EDECEK MI VE YENI RUHSAT VERILECEK MI?
Kanun kapsamindaki proje ve uygulamalar süresince, her türlü imar ve yapilasma islemleri geçici olarak durdurabilecektir.
RISKLI ALAN IÇERISINDE KALAN BINALAR 60 GÜN IÇERISINDE YIKILACAK MI?
Riskli alan ilanindan sonra öncelikle alanin mevcut durumu tespit edilecek, hak sahiplikleri belirlenecek, hak sahipleri ile anlasma yoluna gidilecek ve tahliye ve yikim islemleri bu süreçlerden sonra baslayacaktir.
RISKLI ALANDA KIRA YARDIMI IÇIN NEREYE BASVURULACAK?
Riskli alandaki malikler, kiracilar veya sinirli ayni hak sahipleri kira yardimi için, riskli alan için Bakanligimiza veya yetkilendirilen Idareye basvuru yapacaktir. Bu alanlarda yapilacak kira yardimi bedeli proje bazinda belirlenecektir.
RISKLI ALANDA VATANDAS KENDISI VEYA MÜTEAHHIT ARACILIGI ILE KONUTUNU YAPMAK ISTERSE YINE HARÇLARDAN MUAF OLACAK MI?
Riskli alanlarda, Bakanlik, Idare veya TOKI’nce degil de, vatandaslarca veya müteahhitlerce uygulamada bulunulmasi halinde, bu alanlardaki yapilarin mevcut alanlari için daha önce belediyelerce alinan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanim maksadi degisiklikleri ve yapi alanindaki artislar için hesaplanan harç ve ücret farklari alinacaktir.
KANUN’UN UYGULANMASI ILE ILGILI OLARAK NEREDEN BILGI ALINABILIR?
Kanun’un uygulanmasi ile ilgili en dogru bilgiler; Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürlügü, Istanbul, Izmir ve Bursa’da Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Müdürlükleri ve diger illerde Çevre ve Sehircilik Il Müdürlükleri ile Alo 181 hattindan alinabilir.
kentseldonusumhaberleri.com