Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

KENTSEL DÖNÜSÜMDE TARIHI GÜN

KENTSEL DÖNÜSÜMDE TARIHI GÜN

Esenler Belediye Meclisi Havaalani ve Tuna Mahalleleri için tarihi bir karara imza atti. TBMM`de kabul edilen torba yasayi esas alan Belediye Meclisi, bu iki bölgeyi afet riski altindaki yapi alani olarak belirledi. Buna göre; 1500 konutluk alan yeniden i

KENTSEL DÖNÜSÜMDE TARIHI GÜN

Esenler Belediye Meclisi Havaalani ve Tuna Mahalleleri için tarihi bir karara imza atti. TBMM’de kabul edilen torba yasayi esas alan Belediye Meclisi, bu iki bölgeyi afet riski altindaki yapi alani olarak belirledi. Buna göre; 1500 konutluk alan yeniden imar edilecek.

Kentsel yenileme çalismalarinin hiz kazandigi Esenler’de afet riski altindaki alanlarin dönüstürülmesi ile ilgili, Esenler Belediyesi bir ilke daha imza atti. Kentsel Dönüsüm Yasasi’nin TBMM’de kabul edilmesinin ardindan uygulama sürecine geçen ilk belediye Esenler oldu.

Bu kapsamda harekete geçen Esenler Belediye Meclisi, afet riski altindaki alanlarin dönüstürülmesiyle ilgili karar almak için olaganüstü toplandi. Meclisi yöneten Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu afet riski alanlarinin dönüstürülmesi ile ilgili Esenler’in yol haritasini açikladi.

Esenler’in 16 mahallesinin de kentsel yenilemeye ihtiyaci oldugunu fakat çalismalara sorunlari bir türlü çözülemeyen Havaalani ve Tuna Mahallelerinden basladiklarini ifade eden Göksu, bu süreçte ilk olarak tercihi mahalle sakinlerine biraktiklarini söyledi. Göksu, “Biz özellikle Havaalani Mahallesi sakinlerini çagirarak kentsel yenileme ile ilgili karari kendilerine sorduk. Suana kadar yapmis oldugumuz tüm çalismalari anlattik ve mahallelinin yüzde 95’i kentsel yenileme yapilmasini istedi.” dedi.

Alti ay boyunca tüm ekpertiz çalismalarini tamamladiklarini ve plan asamasina geldiklerini ifade eden Göksu,6306  No’lu yasanin çikmasinin ardindan Belediye Meclisini olagan üstü topladiklarini ve Esenler’in kaderini degistirecek olan karari aldiklarini dile getirdi.

Planlari yaparken çok titiz çalistiklarini ve evlerin kalebodurlari dâhil olmak üzere her seyi hesapladiklarini belirten Göksu, Havaalani ve Tuna Mahallesi’ndeki binalarin hesap cetvelinin teker teker yapildigini söyleyerek 16 bin binanin hesap cetvelini gösterdi.

Havaalani Mahallesi’ndeki 72 bin metrekarelik alanda yer alan 1200 konut ve Tuna Mahallesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanda yer alan 300 konut oldugunu ifade eden Göksu, bu iki mahallenin ifraz problemlerinin tamamen çözüldügünü ancak bu durumun 5 trilyona yakin ek para ödemesinin yapilacak olmasi ve bir tapuya birden fazla kisinin ortak olmak zorunda kalmasi gibi büyük problemlere engel olamadigini belirtti.

“KIMSE MAGDUR EDILMEYECEK”

“Kitabimizda vatandasimizi magdur etmek gibi bir sey yazmiyor.” diyen Esenler Belediye Baskani Göksu, yeni alinan kararla çok büyük avantajlar kazandiklarini ifade ederek sunlari söyledi: “Bu yasanin almis oldugumuz karar ile bize sunacagi çok büyük avantajlar var. Bu iki mahallemiz afet riski altindaki yapi alani ilan edilince 20 – 25 trilyon arasi katki saglanmis olacak. Bina yikimlari olurken devletimiz evini tasiyan vatandasimiza kira yardiminda bulunacak. Yapilacak yikimlarin enkazini kaldirmak için harcanacak olan 2 trilyona devletimiz yardim edecek. Ev sahipleri 100 metrekare karsiliginda 80 metrekare daire ve kapali otopark sahibi olacak. Eger yine 100 metrekare daire isteyen olursa aradaki fiyat farkini ödeyecek. Bu konuda da büyük kolayliklar saglanacak. Ödemesini isteyen pesin isteyen 20 yil vadeli bir sekilde yapacak. Bu bölgemiz afet bölgesi ilan edildigi için devletimiz 20 yila eklenen vade farkini da ev sahibinden almayacak. Bölgemizi afet riskine almazsak tüm bu imkânlardan yararlanamayacagiz ve imar artisi yapilacak. Iste bu yüzden yeni yasadan yararlanmak istiyoruz.”

“YASAM KALITESINI YÜKSELTECEGIZ”

Baskan Göksu, 26 bin binanin sadece 5 bininin ruhsatli oldugu ve binalarin ortalama 20 -25 yil ömre sahip oldugu Esenler’de yasam kalitesini yükseltmek,  sehir içi hareketliligi arttirmak ve ilçedeki ekonomik,  kültürel kalkinmayi saglayacak sehircilik düzenlemelerini uygulamak amaciyla dev projelere imza attiklarini vurguladi.

Dünyanin en hizli dönüsüm sürecini yasayan sehri olan Paris’te bile kentsel yenilemenin 17 yil sürdügünü dile getiren Göksu, bu hizla gidilirse Esenler’de 10 yilda hayatin yenilenecegini söyleyerek konusmasini tamamladi.

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu’nun konusmasinin ardindan Meclis Üyeleri Esenler için tarihi öneme sahip olan konu ile ilgili görüs ve önerilerini paylasti. Daha sonra Havaalani ve Tuna Mahallelerinin afet riski altindaki yapi alani olarak belirlenmesini öngören teklif, Esenler Belediye Meclisi’nde oy birligi kabul edildi.

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli