Avrupa Birligi ve IMF Heyetinin önerdigi ve Kibris yönetiminin onayladigi ‘kurtarma’ paketine karsi her geçen gün yeni bir tepki yükseliyor. Laiki Bankasinin asamali olarak kapatilmasini ve ‘tasarruf’ iddiasiyla yogun bir kemer sikma programi gündeme getiren ‘kurtarma’ paketi, üstüne eklenen kayyum karariyla simdi de banka çalisanlarini sokaga döktü.
Anlasmanin ardindan Kibris Merkez Bankasi, “iyilestirme makami” sifati ile Laiki Bankasi ile Kibris Bankasi’na kayyum atadi. Merkez Bankasi önünde toplanan Kibris Bankasi çalisanlari, kayyum atama karari iptal edilene kadar banka önünde kalacaklarini açikladi. Bankacilar, istihdam azaltilmasi ve emeklilik fonlarindan hazineye para aktarilmasi planlarina da tepki gösterdi. Bu arada Rum Menkul Kiymetler Borsasi Yönetim Kurulu da, piyasasinin isleyisini güvence altina alma gerekçesiyle borsanin bugünkü ve yarinki islemlerini ertelemeye karar verdi.
YENI BIR KRIZ
Kayyum atamalariyla birlikte Kibris Cumhurbaskani Nikos Anastasiadis ile Rum Merkez Bankasi Baskani Panikos Dimitriadis arasinda yeni bir kriz patlak verdi. Kayyum kararina tepki gösteren Anastasiadis’in, Dimitriadis’in gönüllü istifasini istedigi iddia edildi. Kibris basini, Nikos Anastasiadis’in, Rum Merkez Bankasi Baskani Dimitriadis’in özellikle son dönemdeki kriz sirasindaki eylemlerinden rahatsiz oldugunu, Kibris Bankasi’na kayyum atanmasi açiklamasinin ise bardagi tasiran son damla oldugunu ifade etti.
Dimitriadis ise yaptigi basin toplantisinda, ülkenin içerisinde bulundugu kritik dönemde istifa etmesinin söz konusu olmadigini açikladigini belirtti.
Rum Simerini gazetesinin haberine göre, Rum Merkez Bankasi Baskanligi bagimsiz bir makam oldugu için herhangi bir sekilde görevden alinmasi söz konusu olmazken, yasal çerçevede buna imkan olup olmadigini ögrenmek için Anastasiadis’in Rum Bassavcidan görüs isteyecegi ifade ediliyor.
HATA OLDU
Bu arada, Dimitriadis basin toplantisinda yaptigi açiklamada, Kibris Bankasi’na kayyum atanmasinin Laiki Bankasi’yla ayni anlami tasimadigini, konu hakkinda ayrintili izahat içeren bir duyurunun yapilmamasinin sebebinin ise “yogun is temposu” oldugunu belirtti.
Anastasiadis’in kendisine güvenmedigi yönündeki haberlerin sorulmasi üzerine Dimitriadis, “Avrupa Merkez Bankasi’nin güvenine sahibim” yanitini verdi. Kritik bir dönemde istifa etmesinin ülkedeki durumun daha da kötülesmesine yol açacagini söyledi.
LISELILER DE AYAKTA
Kibris’ta Avrupa Birligi’ni ve hükümetin ekonomi politikalarini protesto eden lise ögrencileri baskent Lefkosa’da bir araya geldi. Yaklasik 3 bin gösterici sehrin farkli noktalarindan baslattiklari yürüyüsle parlamento binasi önünde bulustu. Protestocu gençler yeni tedbirlerin geleceklerini olumsuz etkileyecegi görüsünde. Eyleme katilan liselilerden birisi, “Görünen o ki birçogumuzun ailesi isini kaybedecek. Hepimizin geliri düsecek. Bazilarimiz is bulmakta, hatta üniversiteye gitmekte zorlanacak” derken baska bir liseli ise sunlari söyledi: “Ugrunda çalistigimiz bütün hayallerimizi elimizden aldilar. Ailelerimizin simdiye kadar biriktirdiklerine el koydular. Basitçe ülkeyi batiriyorlar çünkü böyle olmasini istiyorlar.” Gösteride AB ve özellikle Almanya Basbakani Angela Merkel hedefteydi.
AVRO’DAN ÇIKILMALI
New York Times yazari ekonomist Paul Krugman son yazisinda Kibris’in bir önce Avro Bölgesi’nden çikmasi gerektigini yazdi. Krugman, Kibris için Avro Bölgesi’nde kalmanin ciddi bir ekonomik durgunluk anlamina gelecegini ve kendisine yeni bir ihracat kanali açmak için çabalayan ülkeyi uzun yillar boyunca etkileyecegini söyledi. Krugman Euro Bölgesi’nden bir an önce çikmanin Kibris’in para birimin deger kaybetmesine neden olacagini ve bu sekilde yeniden yapilanma sürecinde kendisine avantaj yaratacagini belirtti.
Bankacilik sektörünün yok olmasinin Kibris için çöküsün baslangici anlamina gelecegine isaret eden Krugman, Troyka’nin istedigi kemer sikma önlemleriyle Rum ekonomisinde yüzde 20’lik bir daralma görülmesinin sasirtici olmayacagini belirtti. (DIS HABERLER)