Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

Kiliçdaroglu Mersin mitinginden seslendi: Degisim rüzgarlari esiyor

Kiliçdaroglu Mersin mitinginden seslendi: Degisim rüzgarlari esiyor

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nun erken seçime çagri mitinglerinin ilki Mersin'de basladi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) erken seçim taleplerini dile getirmek için düzenleyecegi mitinglerin ilki Mersin'de basladi. Kürsüye gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, sözlerine "Türkiye'yi bu ayiptan çekip çikaracagim. Bundan emin olmanizi istiyorum. Umutsuzluga yer yok, bütün sorunlari çözecegiz" diye basladi.

Mitingde Kiliçdaroglu'nun konusmasi öncesinde kürsüye halkin farkli kesimlerinden yurttaslar kürsüye çikarak konusma yapti.

‘KÖYLÜ AÇ’

Kale köyünden çiftçi Naile Uyanik: “Limonumuz dalinda kaldi. Gübre, ilaç alamiyoruz. Bu sene birakmak zorundayiz bahçelerimizi. Köylü aç, aç köylü. Eskiden bahçelerimizi sattik mi kizimizi oglanimizi evlendiriyor, traktör aliyorduk. Simdi bir çuval un alabiliyorsa köylü ona da sükretsin. Ne olursunuz yardim edin, Türkiye duy sesimi.”

‘24-25 YASINDA AILEMIN ELINE BAKMAK ISTEMIYORUM’

PDR mezunu issiz Ebru Akyürek: “Çok zor sartlarda bu zamana kadar egitim gördüm. Bu bölümü okumak için ben ve ailem çok emek verdi. Gecenin besinde kalkip yevmiyeye gitti beni okuttular. Hukuk geldigi halde bunun atama ihtimali daha yüksek diye bunu okudum ama 2 yildir issizim. 24-25 yasinda ailemin eline bakmak istemiyorum ama bakiyorum. Burada bütün atanamayan issiz, emek veren bütün ögretmen arkadaslarimin sesi olmak için buradayim.”

‘KIZIMIN MAMASINI ALAMIYORUM’

Yenisehir’de esnaf Mesut Tur ise, “Ülke olarak hiç ama hiç iyi durumda degiliz. Döviz her gün artiyor. Benim iki tane kiz çocugum var. 1.5 yasindaki kizimin mamasini, bezini alamiyorum. Dün 250 liraya bir tüp aldim. Kemal amca, kemal abi bize yardim etsin. Bizi kurtarsin bu düzenden” dedi. Atanamayan ögretmen Cennet Yünlü, “Artik içimizdeki çigligi duyurmaya geldik.

kilicdaroglu-mersin-mitinginden-seslendi-degisim-ruzgarlari-esiyor-951405-1.

‘ONUN ISTIFA ETMESINE GEREK YOK ONU GÖNDERECEGIZ’

Kiliçdaroglu'nun açiklamalarindan satir baslari söyle:

"Herkesin sunu çok iyi bilmesini isterim bizim kitabimizda umutsuzluk yok. Az önce kardeslerim konustu, içim dagilarak izledim. 21. YÜZYILIN Türkiye’si bu durumu hak ediyor mu? Iki üniversite bitiren issiz geziyorsa bu ayip kime ait? Umutsuzluga yer yok bütün sorunlari çözecegim. (Tayyip istifa sloganlarina) Onun istifa etmesine gerek yok onu gönderecegiz, edeple gönderecegiz. Geliyor gelmekte olan ama birileri de gidecek ve gönderecegiz onlari.

Dün saat 11'de TÜIK'e gittim. Burayi iyi dinleyin yuh çekmeyin dinleyin sadece beni. Enflasyon açikladilar ya Allah askina su noktaya geldim. Ya bunlar devletin memuru mu sarayin memuru mu? Sizin esiniz çoluk çocugunuz alisveris yapmiyor mu, elektrik, su, dogalgaz faturasina bakmiyor mu, ekmek alirken görmüyor mu bunlar? Talimat gelmis indireceksiniz! Neden gittim? TÜIK'in rakamlari üzerinden emeklinin, asgari ücretin memurun ayligini belirliyorlar, yani milyonlarla vatandasin ayligini düsük rakamlar üzerinden belirlemeye çalisiyorlar. Bir de üniversite hocalarimiz var onlar yüzde 9 belirledi. Farka bakin Allah askina. Onlar yillik yüzde 21, hocalar diyor ki yüz 58. Hangisi dogru! Eli kalem tutanlar akli basinda olanlar bir yerden talimat almayanlar dogru rakamlari söylüyorlar. Sunu bütün emeklilerin, bütün asgari ücretlilerin bütün memurlarin bilmesini isterim. Ben sizin hakkinizi savunmak için gittim. Kapi duvar. Ilk kez RC tarihinde milletvekilleri üstelik bir yere giderken önümüze duvar ördüler. Saniyorlar ki o duvar bizi esir alacak. Mersinlilerin huzurunda açik ve net söylüyorum, sizin duvarlariniz viz gelir bize. Hepsini halledecegim. Vesayet diye bagiriyorlardi degil mi, dün bütün dünya gördü vesayetin ne oldugunu .Sarayin emrine giren memurlar devletin memuru degildir artik .Tabii olduklari kanunun adi devlet memurlari kanunu ama hayatta uyguladiklari yol yöntem sarayin kurallari bu kurallari degistirecegiz.

Mersinlilerin huzurunda söz veriyorum Türkiye'yi her türlü vesayetten kurtaracagim. Saray'in vesayetinden de Türkiye'yi kurtaracagiz. Dostlarimizla birlikte kurtaracagiz.

Az önce çiftçi iki annemiz konustu. Dertlerini anlattilar. Limonun dalda kaldigini, satilmadigini söylediler. Bir çiftçi niye zarar eder? Alin teri döken bir insan niye zarar eder? Bu ülkenin bereketli topraklari var, bereketli havamiz var, imkanlarimiz var. Çaliskan insanlarimiz var. Neden kendi çiftçimizi degil de disaridan nohutu, bugdayi, mercimegi, fasulyeyi neden getiririz? Gümrük vergisini neden sifirlariz? Herkesin kazanmasi için beraber gidecegiz sandiga ve bir dikta yönetimini sandikta al asagi edecegiz. Iki Trakya büyüklügünde alan ekilmiyor Türkiye'de.

Mersinli bir çiftçi, 'Sayin Cumhurbaskani ülkede ekonomide kurtulus savasi oldugunu söyleyip çiftçileri savasa davet ediyor. Çiftçinin silahi gübre, mermisi mazot, savas uçagi tohum, tanki enerji. Mühimmat olmadan çiftçi nasil savasacagini bilmiyor' diye mesaj atmis. Senin bütün hedefin sarayimda nasil otururum. Sizlerin destegiyle iktidar olacagiz. Ilk bir hafta içinde çiftçinin bankalara olan, tarim kredi kooperatiflerine olan borçlarin faizlerini sifirlayacagiz. Söz veriyorum, çiftçinin gerçekten de bu milletin efendisi yapmak benim boynumun borcu olacaktir.

Esnaf kardesimiz de konustu. Ayni seyi esnaflar içinde yapacagiz. Bankalardan ya da kooperatiflerden alinan kredilerin faizlerini sifirlayacagiz. 'Faizlere karsiyim' diyor ya bunlarin faizini niye silmiyorsun? Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda ilk yapacagimiz islerden biri Esnaf Bakanligi kurmaktir. Halk Bankasi'ni gerçekten bir esnaf bankasi yapacagiz.

'PARAYI PUL ETTINIZ'

Herkesin kazanmasi için beraber gidecegiz sandiga ve dikta yönetimini sandikta alasagi edecegiz. Bunun sözünü biliyorum size. Muz konusunda Mersin önemli bir merkez. Eger Mersinliyi seviyorlarsa, muz yetistiricilerin hakkini hukukunu teslim etmek istiyorlarsa muz ithalatini ya durduracaklar ya da yüksek vergi koyacaklar. Öncelik bizim insanimiz. Iki Trakya büyüklügünde alan ekilmiyor Türkiye’de. Tarim Kanunu bugüne kadar 2016’dan beri hiç uygulanmadi. Yapacagiz. Diyorlar ki dogrudan gelir destegini artirdik. Aile isletmesi 5 dönüme kadar. 2016’da bes dönüme kadar olanlara 100 lira veriyorlardi simdi 2021’deyiz dönüm basina yine 100 lira veriyorlar. Yav siz zaten parayi pul ettiniz. Nerede tesvik?

20 yildir iktidardalar yurt sorununu çözemediler, umut meydanindan bütün Türkiye'ye bütün gençlere sesleniyorum bir yil içinde yurt sorununu çözecegim. Atama bekleyen ögretmenler engelliler kadro açigi olan saglik çalisanlari EYT'liler hiç meraklanmayin. Bu kardesiniz kendisini halka vakfetmesini bilen ir kardesinizdir. Parayla pulla bizim isimiz yok. Bizim isimiz vatandasin huzuru, vatandasin sofradaki bereketi. Bunu birlikte yapacagiz ve bütün dünya bunu görecek.

Saray ve surekasi duysun. Rüsvet alanlari, uyusturucu baronlariyla kol kola gezenleri, onlarin uçaklarina binenleri, paralarini alanlari devlet kadrolarinda yasatmayacagiz. Harcadigimiz her kurusun hesabini millete verecegiz. Sizin paraniz. Bu parayi harcarken size hesap vermek namus borcum olacak. 84 milyonu Londra'daki tefecilere mahkum ettiler. Vergilerin büyük kismi oraya gidiyor. Üreten, alin teri döken herkesin hakkini ve hukukunu koruyacagim.

Bu topraklarda hiçbir çocuk yataga aç girmeyecek. Bu ülkede yoksulluk olmayacak. Mersinlilere söz veriyorum. Türkiye'ye söz veriyorum. Milyonlarca gencimiz issizken, dört yerden, bes yerden, alti yerden maas alan düzeni sonlandiracagim. Bizim isimiz vatandasin huzuru, sofradaki bereketi. Bütün dünya görecek. Her seyi gerçeklestirecegiz.

'ISTANBUL SÖZLESMESINI 1 HAFTA IÇINDE YÜRÜRLÜGE KOYACAGIZ'

Her gün kadina siddet olayiyla karsilasiyoruz. 21. yüzyildayiz. Olur mu Allah askina. Cinayet isliyor. Hapse giriyor. Güzel bir kravat takiyor. Hakime saygili. Iyi hal indirimi aliyor. Bütün kadin kardeslerime sesleniyorum. Bu düzeni degistirecegiz. Istanbul Sözlesmesi'ni 1 hafta içinde tekrar yürürlüge koyacagiz.

FAKIRLIGIMIZI DOLAR BARONLARINA SATMAK ISTIYORLAR

Yatirimlarin çogu Bati'ya gidiyor. Anadolu'nun içi bosaldi. Bizim hatirlarsaniz Merkez Türkiye projemiz vardi. Issizlik kesinlikle olmayacak. Göreceksiniz. Yatirimlara bogulacak bu bölge. Insanlar gelip burada yatirim yapacak. Burayi üretim üssüne dönüstürecegiz. Herkesin sunu bilmesini isterim. Geçmiste AK Parti'ye oy veren, MHP'ye oy veren kardeslerime de seslenmek isterim. Dönem kavga dönemi degil birlesme dönemidir. Sorun memleket sorunudur. Sorun vatan, bayrak, millet sorunudur. Beraber olmak zorundayiz. Biz sosyal demokratiz.

Kutuplasmaktan yana degiliz. Kucaklasmadan yanayiz. Beraber olmaktan, birlik olmaktan yanayiz. Biz dünyada yurtta sulh, cihanda sulh diyenleriz. Kendi ülkemizde de dünyada da huzurdan, baristan yanayiz. Misir'la barisacagiz, Suriye'yle barisacagiz, Israil'le barisacagiz, Libya'yla barisacagiz.

Türk Lirasi'ni pul yaptilar. Dolar karsisinda, euro karsisinda, riyal karsisinda bile sürünen bir para oldu. Türk Lirasi bu ülkenin namusudur, serefidir. Türk Lirasi'ni yeniden hak ettigi yere getirmek bizim boynumuzun borcudur. Bu iktidarin yeni izledikleri politika milleti fakirlestirmek. Fakirligimizi dolar baronlarina satmak istiyorlar. Buna izin vermeyecegiz. Beraber yapacagiz. Dostlarimizla birlikte yapacagiz. Demokrat amcaniz olarak söylüyorum. Sizin hayalleriniz benim hedefim olacak. Hiçbir hayalinizi yere düsürmeyecegim. Bütün gençlere sesleniyorum. Göreceksiniz Türkiye nasil saha kalkiyor. 6 ay içinde Türkiye'nin nasil rahatladigini göreceksiniz.

Degisim rüzgarlari esiyor. Hangi duvari örerlerse örsünler. Halk varsa her sey bitmistir. Göreceksiniz. Halkin saha kalktigini göreceksiniz. Halkin adalet istedigini göreceksiniz. Halkin kavga degil, kucaklasma istedigini göreceksiniz.

Ey Saray duy diyecegiz. Geliyor gelmekte olan diyecegiz.


'MILLETIMIZ ANLATACAK, BIZ DINLEYECEGIZ'

Miting öncesi sosyal medya hesabindan bir paylasimda bulunan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Milletimizi dinlemek üzere dün aksam Mersin’e geldim. Sehidimizin evine taziyeye gittim. Bugün ise milletimiz sefaleti anlatacak, biz dinleyecegiz. 2021’de hala böyle bir gündemimizin olmasi yürek sizlatiyor ama ne yapalim çözmek için yollardayiz" ifadelerine yer verdi.

Miting öncesi bir diger paylasim da CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba’dan geldi Agbaba, paylasiminda, “Mitingimiz ile ilgili önemli duyuru. Bugün yapilacak mitingimizde Türk Bayragi ve parti bayragimiz disinda hiçbir poster, afis, il/ilçe örgütü flamasi ve pankarta izin verilmeyecektir. Vatandaslarimiza duyurulur. Anlayisiniz için simdiden tesekkürler. #MilletinSesiMersinde” dedi.

chp-nin-erken-secim-cagrisinda-ilk-durak-mersin-halk-meydanlari-doldurmaya-basladi-951333-1.
Fotograf: @eczozgurozel

Eski Tevfik Sirri Gür Stadyumu yaninda düzenlenecek olan miting için 40 bin kisilik alan erkenden dolmaya basladi. Mitinge katilimin 50 binin üzerinde olacagi tahmin ediliyor.



  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı