Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Kiliçdaroglu`ndan, Meclis`te Tarihi Konusma

Kiliçdaroglu`ndan, Meclis`te Tarihi Konusma

TBMM, hain darbe girisiminin birinci yildönümü vesilesiyle özel oturumda toplandi. Oturuma AKP Genel Baskani ve Cumhurbaskani Erdogan da katildi. Erdogan salona girerken; CHP ve HDP`li vekillerin ayaga kalkmadiklari gözlendi. Diger liderler gibi oturumda

 Kiliçdaroglu’ndan, Meclis’te Tarihi Konusma
TBMM, hain darbe girisiminin birinci yildönümü vesilesiyle özel oturumda toplandi. Oturuma AKP Genel Baskani ve Cumhurbaskani Erdogan da katildi. Erdogan salona girerken; CHP ve HDP`li vekillerin ayaga kalkmadiklari gözlendi. Diger liderler gibi oturumda 10 dakikalik konusma hakkini bulunan CHP lideri Kiliçdaroglu, locada oturan Cumhurbaskani Erdogan`a dönerek çok sert elestirilerde bulundu. Toplantida TBMM Baskani ile HDP temsilcisi arasinda da tartisma yasandi. MHP lideri Bahçeli ise tarihi oturumda yine CHP`nin Adalet Yürüyüsü`nü elestirdi.
 
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu Meclis`te 15 Temmuz oturumunda yaptigi konusmada sunlari söyledi“FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 gecesi gerçeklestirdigi darbe girisiminin birinci yil dönümündeyiz. Darbe girisimine halkimizla birlikte direnmis Meclis’imizin degerli mensuplarina sükranlarimi sunuyorum. Peygamber ocagi olarak bilinen ordumuzun terör örgütüne karsi direnmesi bizlere onur verdi. Darbe girisiminin engellenmesine cani pahasina çalisan Ömer Halisdemir sahsinda sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Dünyanin en kanli ve sinsi örgütlerinden olan FETÖ’nün darbesinin basarisiz kilinmasi halkimizin demokrasiye sahip çikmasiyla olmustur. Bir daha darbe girisimiyle karsi karsiya kalmamak için iki temel kosul var. Demokrasinin gelistirilmesi ve derinlestirilmesi. Bunu 16 Temmuz 2016 günü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda da ifade ettim. Darbe girisiminin bütün boyutlariyla masaya yatirilmasi gerçeklerin gün yüzüne çikmasini saglamaktir.”
 

Hulusi Akar’a Bakarak Elestirdi
CHP lideri, locada bulunan Genelkurmay Baskani Hulusi Akar’a dogru bakarak 15 Temmuz sorusturmasina iliskin elestirilerini siraladi. CHP lideri “Genelkurmay Baskani ve MIT Müstesari’nin milli iradenin temsilcilerine, sizlerin arasindaki komisyon üyelerine bilgi vermesi saglanamamistir. Bu iki degerli bürokratin siz degerli temsilcilerin sorularina yanit vermek yerine yazili bilgi vermeleri kabul edilebilir degildir. Genelkurmay baskani hangi gerekçe ve talimatla komisyona gelmeleri engellenmistir.  Bu tablo üzerinde durmamiz gereken temel konudur. Pek çok karanlik noktanin aydinlanmasina ortam olusturamamistir. MIT Müstesari’nin komisyona gönderdigi yazidan bir paragraf: ‘MIT’in daha önce dis makamlarla paylasilan notlarda cemaatin darbe girisimi yapabilecegini ancak TSK’da istihbarat toplayamadigi için net bir istihbarata ulasilamadigi ifade edilmistir.’ Yeminli tutanak düzenlemis MIT’in orduya bilgi verdigi ortaya çikmistir. Bu açiklama pek çok noktadan sorunludur. 2012 tarihinden itibaren Adil Öksüz’ün hava kuvvetleri imami oldugu bilinmektedir. Adil Öksüz asker degildir. Sadece Adil Öksüz degil, Kemal Batmaz, Nurettin Çiçek asker degildir. Darbe toplantilari özel evlerde yapilmistir. Adil Öksüz GPS cihazi ile serbest birakilmistir.
Haydi diyelim serbest birakildi. Milli Istihbarat Teskilati onu neden izlememistir. Darbe yapilmis ama bir kisi Basbakanlik Müsaviri Adil Öksüz’ü ziyaret ediyor. Söyler misiniz? Bir kisi ortalik toz duman ama bu kisi elini sallayarak Adil Öksüz ile görüsmeye gidiyor. MIT’in verdigi bilgiler bizi tatmin etmiyor.  15 Temmuz günü darbeden bilgi var mi yok mu? O konuda da en somut bilgileri önünüze koyacagim.

Binbasi O.K. savciliga davet ediliyor. ‘Bana ne olabilecegini sordular. Ben de büyük bir faaliyet olabilecegini hatta darbe olabilecegini söyledim. Darbe olabilir kelimesi kullandigimi çok iyi hatirliyorum’ diyor.  Bunlar üzerinde durulmasi gereken konular. Savci ikinci kez bilgi almak ister. O.K. MIT kadrosuna alinir izin verilmez. FETÖ ara iddianamesi hazirlandi savcilar görevden alindi. Bu savcilar kimin bilgisine basvurmak istedi ve görevden alindi” diye konustu.



“Bu Soruyu Sayin Cumhurbaskani’na Soruyorum….”
Kiliçdaroglu sözlerini söyle sürdürdü “Bu soruyu sayin Cumhurbaskani dahil herkese soruyorum. Ben Adil Öksüz olayini gündeme getirdim. MIT açiklama yapti. Bylock’a iliskin tespitler Mayis 2016’dan itibaren, çalismaya konu ham verilerle birlikte adli makamlar güvenlik birimleri ve diger ilgili makamlara ilgili makamlar biri sarayda oturuyor biri arkada oturuyor. FETÖ’ye operasyon için neden 15 Temmuz beklendi. Size mayis ayinda bildirmisler. Bunlar devleti ele geçirdi demisler. Sayin baskan degerli milletvekilleri 250 sehidimiz 2193 gazimiz var en azindan bunlarin anisina… Bu ayrintilarin ortaya çikmasi engelleniyor. Darbe girisiminden hemen sonra üç önemli noktaya dikkat çektim. Hukuk içinde yapalim. Hizla normallesme süreci, üç güçlü bir demokrasi yaratabiliriz demistim. Ne yazik ki aradan geçen bir yil içinde yapilmasi gerekenler yapilmamis yapilmamasi gereken her sey yapilmistir. Hukuk disina tasmistir. Yargiya müdahalelerle engellenmistir. Darbe arastirma komisyonu sorusturmayi savusturuyor. Kalici OHAL rejimi kurulmustur. Darbeye karsi bombalar altinda direnen meclisin yetkileri elinden alinmistir. Darbenin siyasi ayagi ortaya çikarmaya dönük çabalarin önü kapatilmaktadir. Darbede bulunanlarin darbecileri destekleyenlerin devleti en hassas noktaya koyanlarin hesap vermesi saglanmadan darbe ile mücadele yapilamaz. Darbenin merkez örgütü FETÖ bu güce bir günde erismedi. Yargida bürokraside bu çeteyi hakim güç haline getirenler teshir edilmelidir. Devleti baska tehlikeli ittifaklardan uzak tutmak sanstir”



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli