Kiliçdaroglu,” Siyasette özelestiri yapmaliyiz”
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdarolgu, Yenikapi’da milyonlarin katilimiyla düzenlenen ‘Demokrasi ve Sehitler Mitingi’nde konustu.
Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür.
Darbe girisiminde Meclis`i sabaha kadar açik tutan, ve yöneten TBMM Baskani`na yürekten tesekkürlerimi sunmak istiyorum. Parlamenter sistemimize darbe yapmak istediler. Cumhuriyet tarihimizin en kanli darbe girisimidir bu.
Gönül isterdi ki güzel beraberlige eslik etmek için parlamento disindaki genel baskanlari da burada olsaydi. Gazi Mustafa Kemal, "Söz konusu vatansa gerisi teferruattir" diyor. Bizim için söz konusu vatandir, gerisi teferruattir.
15 Temmuz bir özelligi var. 15 Temmuz bir uzlasma kapisi araladi bize. 15 Temmuz’da artik yeni bir Türkiye vardir. Eger biz bu gücü, bu uzlasma kültürünü daha da ileriye tasiyabilirsek, çocuklarimiza güzel bir ülkeyi birakmis olacagiz. Degerli arkadaslarim, neden ve niçin bu noktaya geldik? Önce, teshisi dogru koyacagiz ki tedaviyi güzel yapalim. “Bir musibet bin nasihatten evladir” diye bir atasözümüz var. Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çikarmasi lazim. Yeni bir olaya zemin hazirlamadan Türkiye’yi çagdas uygarliga götürmemiz.
Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çikarmasi lazim. Sizin için 12 madde hazirladim.
.jpg)
Kiliçdaroglu`ndan 12 maddelik yol haritasi
1- Camiye, kislaya, adliyeye siyaseti sokmayalim.
2- Siyasette özelestiri yapmaliyiz. Bizim soylu bir uzlasmaya ihtiyacimiz var.
3- Geçmisi iyi tahlil etmek gerekiyor. Tarihi tekerrür ettirmemeliyiz.
4-Devletin insasinda liyakat sistemini esas almaliyiz.
5-Her sartta, her kosulda demokrasiye sahip çikmaliyiz.
Ne darbe ne dikta, tam demokrasi diyoruz.
6- Cumhuriyetin kurucu degerlerine sahip çikmaliyiz.
Eger bugün Cumhuriyet olmasayinda Sayin Recep Tayyip Erdogan Cumhurbaskani olamazdi, Eger bugün cumhuriyet olmasaydi Sayin Ismail Kahramin Meclis Baskani olamazdi, eger bugün cumhuriyet olmasaydi Binali Yildirim Basbakan olamazdi. Eger bugün cumhuriyet olmasiydi Kemal Kiliçdaroglu CHP Genel Baskani olamazdi.
7-Parlamenter sistemimiz güçlendirmek zorundayiz. 150 yillik parlamenter sistemimiz var.
8-Medyanini özgürlügü,.15 Temmuz aksami bagimsiz medya olmasaydi belki hiç kimse sokaklara çikamayacakti.
9-Yargininin tarafsizligi ve bagimsizligi. FETÖ terör örgütü, ordunun, yarginin, devletin her kademesinde yuvalandi. Eger bir hakim Pensilvanya`dan talimatla karar veriyorsa o hakim degildir. Bu yüzden yargi bagimsizligi üzerinde titremeliyiz.
10-Laikligin ne kadar önemli oldugunu 15 Temmuz gösterdi.
11- Demokrasinin güçlenmesine sadece bugün degil, gelecektede katki vermeliyiz. Mutlaka ama mutlaka sorgulayan bir egitim sistemini hayata geçirmeliyiz. Çocuklarimiz fikri hür yetismeli.
Elin oglu Mars`a uzay araci gönderiyor,
12- FETÖ terör örgütünü artik bütün dünya biliyor. Bu örgüt geçmiste hiçbir günahi olmayan tamamini hapse attilar. Ergenekon, balyoz...
Simdi onlarin tamaminin kumpas oldugu ortaya çikti.
Bir devlet adalet üzerinde büyür, buradan çagri yapiyorum. Geçmisin bütün magdurlarina haklarini ve itibarlarini iade edelim.
Devlet haksizliklarla mücadele ederken hukukun disina çikmamalidir.
Buradan söz veriyorum, hep birlikte mücadele edelim.
Nazim Hikmet’in, Kurtulus Savasi Destani’ndaki, “Dört nala gelip uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kisrak basi gibi uzanan bu memleket bizim. Kapansin el kapilari, bir daha açilmasin. Yok edin insanin insana kullugunu. Bu davet bizim. Yasamak bir agaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardesçesine. Bu hasret bizim” dizelerini okudu.
.jpg)