Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Kim haklidan, kim `Güçlü`den yana?

Kim haklidan, kim `Güçlü`den yana?

ADIYAMAN`DA GÜÇLÜ IPLIK ISÇILERININ DIRENISI SÜRÜYOR Mehmet Türkmen

Adiyaman’da sendikali olduklari için isten atilan Güçlü Tekstil isçilerinin mücadelesi iki haftadir devam ediyor. Bu iki haftada Güçlü Tekstil isçilerinin mücadelesi ve yasananlar Adiyaman’da kimin haklidan, haksizliga ugrayandan, yani isçiden yana, kimin ‘Güçlü’den, haksizdan yana oldugunu açiga çikaran bir imtihan gibi adeta. Her yerde oldugu gibi Adiyaman’da da “Halkimizin hizmetindeyiz”, “Tüm Adiyamanlilarin huzuru ve mutlulugu için çalisiyoruz” diyenlerin, gerçekte kimin/kimlerin huzuru ve mutlulugunu digerlerinden daha fazla önemsedikleri daha iyi anlasilir oldu.

Güçlü Tekstil isçilerinin ugradigi haksizlik ve bu haksizliga karsi yükselen feryatlari karsisinda kör-sagir-dilsiz olanlari, Ziya Güçlü’nün para gücü önünde hazir ola geçip isçilerin ugradigi zulme ortak olanlari Güçlü Tekstil isçileri ve onlarin aileleri unutmayacaktir hiç süphesiz. Ancak, Adiyaman’da sureti haktan görünenlerin cilasini söküp, maskelerini düsüren Güçlü Tekstil isçileri, yasadiklari bu adaletsizligin ve vicdansizligin herkes tarafindan duyulmasini, bilinmesini istiyorlar.

AKLI VE VICDANI OLAN…

Adiyaman’da biraz akli, vicdani ve namusu olan herkes biliyor ki, Güçlü Tekstil isçileri sendikali olduklari için isten atildi. Ayni sekilde herkes biliyor ki, Ziya Güçlü herkesin yüzüne baka baka bütün Adiyaman’a “Biz kimseyi isten atmadik, sendikal haklarini kullanmalarina engel olmadik” diyerek yalan söylüyor. Ama nedense yerel basin ilk günden beri olan biten her seyi onun agzindan veriyor.

Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hemen her fabrikada isçiler pek çok yasal haktan mahrum, son derece agir kosullarda, günde 12-16 saat, asgari ücretin bile altinda, izin ve tatil yapmadan, insanlik disi kosullarda çalistiriliyor. Devletten alinan tesviklere ragmen isçilerin sigorta primleri bile tam yatirilmiyor. Örnegin Ziya Güçlü’nün fabrikalarinda gerçekte 800’den fazla isçi çalismasina ragmen sigorta kayitlarinda yalnizca 340 civarinda isçi çalisiyor görünüyor. Adiyaman’da bir isçi tanidigi olup da bunlari bilmeyen var mi?

VALI KIMLERIN RAHATINI DÜSÜNÜYOR?

Varmis! Sayin Vali Mahmut Demirtas bunlari bilmiyormus demek ki! Bilse, sorunlarini anlatmak için görüsmeye gelen sendikaci ve isçi temsilcilerine, “Adiyaman’in huzurunu bozuyorsunuz, toplum rahatsiz oluyor” der mi? Adiyaman’da yasalarin korunmasindan, yasalara karsi suç islenmemesinden birinci derecede sorumlu olan ilin en yüksek mülki amiri, Anayasal bir hak olan isçilerin sendikali olma hakkini engelleyen, kanunlara göre suç isleyen patrondan hesap sormak yerine, isçilere ve sendikacilara “huzuru bozuyorsunuz” der mi?

“Isçilerin eyleminden toplum rahatsiz”mis! Siz hangi toplumun rahatindan sorumlusunuz Sayin Vali! Bizim bildigimiz, Adiyaman halki, Adiyamanli emekçiler, isçilerin bu hakli mücadelesine destek veriyor. Isçiler haklari için Demokrasi Parki’nda beklerken ya da yürüyüs yaparken yoldan gelip geçen Adiyamanlilar isçileri alkislarla destekliyor. Pek çok sendika, siyasi parti, dernek vb. kitle örgütü isçileri ziyaret ederek, açiklamalar yaparak, isçilerin hakli mücadelesinin yaninda olduklarini söylüyor. Kusura bakmayin Sayin Vali, ama bizim bildigimiz Güçlü Tekstil isçilerinin hakli mücadelesinden bir tek, kanun-kural tanimadan isçileri sömürmeye devam etmek isteyen patronlar ve onlarin emrinde olan küçük bir azinlik rahatsiz.   Bilin diye söylüyoruz Sayin Vali, olup biteni bilmediginizi, yanlis bildiginizi varsayarak… Bilin ki, görevinizi kötüye kullanmayin! Yanlisinizi düzeltin ve eger gerçekten tüm Adiyaman’in valisiyseniz, isçilerin hakli eyleminden degil, asil hak hukuk tanimayan, isçilere ve yasalara karsi suç islemekten çekinmeyen, “Para bende.. yasa da benim kanun da” diyen Ziya Güçlü’nün pervasizligindan rahatsiz olun!

EL MI YAMAN BEY MI YAMAN!

Ilk günden beri AKP’den, yerel basindan, Adiyaman Milletvekillerinden, AKP’li belediye baskanindan destek isteyen, bu adaletsizlige ve vicdansizliga karsi hakli mücadelelerini ve feryatlarini duysunlar diye haykiran Güçlü Tekstil isçileri onlardan umudunu kesti. Onlar bu çagriya yanit vermeyerek Ziya Güçlülerin safinda olduklarini ilan ettiler. Güçlü Tekstil isçileri Adiyaman’in geri kalanina sesleniyor… Yanit verin; Güçlü’den mi yanasiniz haklidan mi? Yanit ver ey yoksul ve emekçi Adiyaman! Ver de Güçlüler görsün, el mi yaman, bey mi yaman! (Adiyaman/EVRENSEL)



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli