Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Kimyasal bahaneli isgal plani

Kimyasal bahaneli isgal plani

ABD, ISRAIL, TÜRKIYE VE ÜRDÜN OPERASYONA HAZIRLANIYOR

ABD’de yayimlanan Washington Post gazetesi, Pentagon’un Suriye’deki kimyasal silah tesislerini izlemek ve müdahale gerekirse seçenekleri koordine etmek üzere Israil,Ürdün ve Türkiye dahil NATO müttefikleriyle yakin çalistigini yazdi.

ABD’nin Suriye Devlet Baskani Besar Esad’in kimyasal silahlarin kontrolünü kaybetmesi olasiligi karsisinda planlar yaptigini belirten Washington Post, Pentagon’un Suriye’nin kimyasal silah depoladigindan süphelenilen düzinelerce tesisi izlemek ve müdahale gerekirse seçenekleri koordine etmek üzere Israil, Ürdün ile Türkiye dahil, NATO müttefikleriyle yakin çalistigini yazdi. WP ayrica “Askeri yetkililer, Ürdün ve Türkiye silahli kuvvetleriyle potansiyel ortak operasyonlar için hazirlanirken Israil ile istihbarat paylastiklarina isaret ettiler” dedi.

TÜRKIYE DESTEKLI ISGAL GEREKÇESI

Washington Post gazetesi “ABD, Esad’in kimyasal silahlarin kontrolünü kaybetmesi olasiligi karsisinda planlar yapiyor” basligini kullandigi genis haberinde ABD yetkililerinin Suriye’deki kitle imha silahlarinin Islamci asiri unsurlarin ellerine geçmesinden artan bir kaygi duydugunu kaydetti.

Bu baglamda geçen hafta Obama yönetiminin “terörist” olarak ilan ettigi bir gruptan savasçilarin Halep yakinlarinda kimyasal silahlara iliskin arastirmalarin yapildigi Seyh Süleyman askeri üssünü ele geçirdiklerine dikkat çekildi. Haberde bahsedilen El Nusra örgütünün Türkiye hükümeti tarafindan açiktan destekleniyor olmasi da dikkat çekici bir nokta.

ABD gazetesi, Haziran ayinda muhalefete geçen ve bir zamanlar bir kimyasal egitim programinin basinda bulunan Suriyeli general Adnan Silou’nun Türkiye’deki bir mülakat sirasinda yaptigi, “kimyasal silah tesislerinin güvenli olmadigi, Özgür Suriye Ordusu’ndan veya Islamci asiri bir gruptan herhangi birinin onlara el koyabilecegi” uyarisini da yansitti.

Haberde ABD Savunma Bakani Leon Panetta’nin geçen hafta Incirlik Üssü’ne yaptigi ziyaret sirasinda Pentagon’un Suriye’nin kimyasal silahlarina iliskin olasi senaryolara verilecek yanit konusunda “planlar” hazirladigini söyledigine ancak ayrinti vermedigine dikkat çekildi. WPost “Ancak savunma yetkilileri, mülakatlarda son haftalarda kaos Suriye’ye hakim olurken acil planlarini güncellestirdiklerini söylediler. Suriye’nin kimyasal silah depolandigindan süphelenilen düzinelerce tesisi izlemek ve müdahale gerekirse seçenekleri koordine etmek üzere Israil, Ürdün ve Türkiye dâhil NATO müttefikleriyle yakin çalistiklarini belirttiler” diye yazdi. (evrensel-DIS HABERLER)


TÜRKIYE`YE KAÇAN SUBAYLAR GÖREV ALACAK

WPost, Pentagon yetkililerinin planlarini Kongre üyelerine “gizli brifinglerde” anlattiklarini kaydettigi haberinde General Adnan Silou, Esad’in devrilmesi halinde en büyük iki kimyasal silah depolarinin korunmasi amaciyla 2 bir kisilik bir birlik olusturulmasini önerdigini bildirdi.

Silou, söz konusu birlikte Suriye ordusundan kaçan ve kimyasal silahlar konusunda uzman olan subaylarin görev alacagini belirtirken birligin, halen Türkiye’de bulunan 200, Ürdün’de bulunan bin 200 ve geri kalan kismi hala Suriye’de olan subaylardan olusacagini da ifade etti.


EL SARA: ASKERI ÇÖZÜM IMKANSIZ

SURIYE Devlet Baskan Yardimcisi Faruk el Sara, ülkede tüm taraflarin içinde oldugu genis yetkili bir hükümetin kurulmasi teklifinde bulundu. Sara, 21 aydir devam eden savasi ne muhaliflerin ne de Esad yönetiminin kazanamayacagini savundu. El Sara’nin Esad’in durumu konusunda ise her hangi bir degerlendirmede bulunmamasi dikkat çekti.

Lübnan’da yayinlanan El Ahbar gazetesine konusan El Sara, ülkede 21 aydir devam eden savasi, ne muhaliflerin ne de Esad yönetiminin kazanabilecegini söyledi. El Sara “Tarihi uzlasma” diye nitelendirdigi teklifinin ülkedeki tüm siddeti sonlandiracagini ifade etti. El Sara, önerdigi formülün bölgenin önemli ülkeleri ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin gözetiminde hayata geçirilmesini de taahhüt ettigini belitti.



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli