Kira ihtilaflariyla ilgili açilan davalara arabulucu sarti getiriliyor. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya gidecek, burada çözüme ulasilamazsa dava süreci baslayacak. Son zamanlarda fahis bir sekilde artan kiralar, beraberinde kiraci-ev sahipleri arasinda hukuki sorunlari da getirdi. Kira fiyatlarinda yasanan ciddi artisin önüne geçmek için Türk Borçlar Kanunu’nda geçici olarak degisiklik yapildi. Ev kiralarinin TÜFE oranina göre belirlenmesi uygulamasina 1 yilligina ara verildi. 1 Temmuz 2023’e kadar kiraya yapilacak zam orani yüzde 25’le sinirlandirildi. Ancak bu çözüm ihtilaflarin önüne tam olarak geçemedi.
MAHKEMELERIN YÜKÜ ARTTI BAKANLIK HAREKETE GEÇTI
Yasal düzenlemeyi by-pass etmek isteyen ev sahiplerinden bazilari mevcut kiraciyi çikarip evini yüksekten kiraya vermek için, bazilari da fahis fiyatla kiraladiklari yeni kiracilardan tahsilatta zorlandigi için çareyi tahliye davalarinda aramaya basladi. Buna yüzde 25 artis sinirinin ihlali nedeniyle eski kiracilarin davalari da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttigi belirtiliyor.
Adalet Bakanligi, uzun süren ve mahkemelerin is yükünün artmasina neden olan bu davalarla ilgili harekete geçti. Bakanlik kaynaklarindan alinan bilgiye göre, kira uyusmazliklarinda zorunlu arabuluculuk uygulamasi hayata geçirilecek. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya basvuracak. Burada anlasma saglanamazsa mahkeme yoluna gidilecek.
EYLÜL EKIM GIBI HAYATA GEÇIRILECEK
Yenisafak 'in aktardigina göre, arabulucuya basvurmadan dogrudan mahkemeye dava açilmasi halinde ise bu davalar reddedilecek. Eylül ya da ekim gibi hayata geçirilmesi planlanan uygulamanin, mahkemelerdeki is yükünün azalmasini saglayacagi belirtiliyor. Ayrica, uzun süren mahkeme süreçleri de böylece sona erdirilecek.