Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Kirci`ya Gülen yardimi

Kirci`ya Gülen yardimi

MIT`in raporundan: Haluk Kirci cezaevindeyken Fethullah Gülen`den parasal destek gördü. Kaçak oldugu dönemde Molla ve Dahhak takma isimlerini kullanan Gülen, Çiller`in para aklama isinde gizli ortagiydi. Ilhan Tasci

Cumhuriyet/Ankara Bürosu- MIT’ten Darbeleri Arastirma Komisyonu’na gönderilen raporlarda 12 Eylül önce ve sonrasina iliskin ilginç iliskiler agi yer aldi. Fethullah Gülen’in kaçak oldugu dönemde“Molla” ve “Dahhak” kod adlarini kullandigi bilgisine yer verilen raporda, Bahçelievler Katliami hükümlüsü Haluk Kirci’nin cezaevinde Gülen’den parasal destek gördügü vurgulandi. Kirci’nin CIA ile baglantilarina isaret edilirkenAbdullah Çatli’nin da Malatya katliamindaki yönlendirici rolü anlatildi.

TBMM Darbeleri Arastirma Komisyonu’na MIT tarafindan birden fazla rapor ve bilgi notu ulastirildi. Raporlarda Türkiye’nin karanlik dönemine isik tutacak nitelikte bilgiler de yer aldi. 3 Kasim 1996 tarihinde gerçeklesen, “polis-mafya-siyaset” üçgenindeki kirli iliskilerin ortaliga saçildigi Susurluk kazasi “Olay giderek kendi boyutlarini asmis, siyasi, sosyal, güvenlik ve psikolojik açidan Türkiye gündemindeki en agirlikli konu haline gelmistir” irdelemesiyle raporda anlatildi. Susurluk kazasi sonrasinda olayla igili olarak isimleri gündeme gelen, baglantili olduklari savlanan 59 kisi MIT tarafindan mercek altina alinirken bunlardan 29’u hakkinda “dosya bilgileri”isiginda raporlama yapildi. Susurluk kazasinda ölen Abdullah Çatli’nin da 1978’de gerçeklestirilen Malatya katliaminda “Ülkücü unsurlari”yöneten isimler arasinda oldugu vurgulandi.
 

CIA’yla baglantili

Meclis’e ulasan raporlarda, 1999 yilindan beri ABD’de yasayan Fethullah Gülen’e iliskin bilgiler yer aldi. Fethullah Gülen cemaatinde çok sayida eski eski ülkücü bulunduguna isaret edilen raporda, “Haluk Kirci da cezaevinde iken Fethullah Hoca’dan maddi yardim almistir” degerlendirmesi dikkat çekti. “Fethullah Hoca CIA’nin yan kurulusu olan Ulusal Demokrasi Vakfi’nin Ön ve Orta Asya ayagi olarak islev görmektedir” denilen raporda su bilgiler yer aldi:

“Ayrica Amerika’nin çikarlarini desteklemek üzere kurulan Moon Tarikati’nin Türkiye’deki baglantisidir. Abdullah Çatli’nin Isviçre’de uyusturucu kaçakçiligindan tutuklu bulundugu cezaevinden CIA Türkiye Istasyon Sefi tarafindan kaçirilmasi, ölümünden sonra Çiller Özel Örgütü’nün kirli isler sefligine yükselen H. Kirci’nin, Fethullahçi oldugunu açiklamasi, Fethullah Hoca’nin Çiller’in kara para aklama isinde gizli ortagi ve CIA’nin bölgemizdeki en önemli sivil toplum kurulusu olmasi, Çiller Özel Örgütü’nün CIA ile nasil iç içe oldugunun açik bir kanitidir. ”
 

Her ilde liderler belirlendi

Raporda, Fethullah Gülen’in yil yil faaliyetleri anlatilirken su not düsüldü:“Iran’da gerçeklestirilen devrimin Türkiye’de de gerçeklestirilmesini arzulamakta olup, Türkiye’de Islami bir devrim için yurt sathinda teskilatlanmaya önem vermektedir. 19 Nisan 1980 tarihinde Izmir’de gerçeklestirilen bir Nur toplantisinda yaptigi konusmada, birkaç gün içerisinde ‘Huruç Harekâti’ (Atilim Harekâti) baslatilacagini, bu harekât için hemen hemen her ilde liderlerin tespit edildigini, Iran’da yapilan Islam harekâtinin Türkiye’de de böylece baslamis olacagini...”

12 Eylül’de kaçak oldugu dönemde Fethullah Gülen’in gizlendigi günlerde “Molla” ve “Dahhak” takma isimleri kullandigi bilgisine de raporda yer verildi. MIT’in “Çiller Özel Örgütü”ne iliskin hazirladigi hazirladigi bir baska raporda ise Haluk Kirci’nin cezaevinde kaldigi dönemde Fethullah Gülen’den maddi yardim gördügü belirtildi. Bahçelievler’de 7 TIP’li üniversite ögrencisini katleden Haluk Kirci’nin nikâh sahitligini ise Susurluk davasinda aldigi ceza nedeniyle halen cezaevinde yatan Mehmet Agar’in yaptigi belirtildi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli