Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Kis (kat) Bahçesi Oyunu

Kis (kat) Bahçesi Oyunu

Dün saat 10`da CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri, Dörtyol`da yerel basini bilgilendirme toplantisi yapti. Kahvaltida bir araya gelen Meclis Üyelerinden Mustafa Usta, Yüksel Kiliç ayrica CHP Esenler Bel.Bsk Adayi Mimar Aksal Örüklü`nün katildigi toplanti

 Esenler Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsümde Kis (kat) Bahçesi Oyunu

Dün saat 10’da CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri, Dörtyol’da yerel basini bilgilendirme toplantisi yapti. Kahvaltida bir araya gelen Meclis Üyelerinden Mustafa Usta, Yüksel Kiliç ayrica CHP Esenler Bel.Bsk Adayi Mimar Aksal Örüklü’nün katildigi toplantinin gündemi Havaalani Kentsel Dönüsümünde yasanan olaylar idi.

Her ay düzenli olarak yerel basina kahvaltili toplanti yaparak  Esenler ile ilgili sorunlari basinla paylasacaklarini söyleyen CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri, Havaalani Mahallesi ile ilgili olarak yasana gelismelerin sürpriz olmadigini, her seyin bilindigini, basindan konusuldugu halde hak sahiplerinin kendilerini dikkate almadigini, bun ragmen kararlilikla çalismalarina devam edeceklerini söyleyerek oynan oyunlara dikkat çektiler.

Mimar Aksal Örüklü  söz alarak söyle konustu:  ‘Su an feryat eden insanlarla biz düsüncelerimizi paylasmistik. O insanlara sahip çikmaya yine devam edecegiz. Bize oy verseler de vermeseler de haklarini sonuna kadar savunacagiz, diyerek Havaalani kentsel dönüsüm magdurlarinin ugradiklari kayiplarin nedenini anlatti.

‘ Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Haziran ayinda yayinladigi Tip Imar Yönetmeligi; bu imar yönetmeliginde açik çikmalar ve kis (kat) bahçeleri emsal disidir diye bir ibare var. Bu sefer buradan yakaladilar. Projenin içine bunlari yerlestirdiler. Hak sahipleri simdi belediyeyi basiyor, metrekare azaldi diyor ama kis bahçelerini, çikma balkonlari göremediler. 18 metrekarelik, içinde açik mutfagin oldugu salonda bütün yasaminizi geçireceksiniz. Bes kisi hiç misafir gelmezse o 18 m2 içinde oturacak yemegini pisirecek, yemegini yiyecek, dinlenecek! 18 m2’nin önüne  kis bahçesi adi altinda, 2-2,5 metre camekan çekmis kis bahçesi demis, onun önüne de balkon koymus! Bu projeyi kime gösterirseniz gösterin böyle bir bahçeyi kimse istemez.

Mustafa Usta söyle dedi:Aksal Örüklü, Havaalani Mahallesi’nde 54 bin m2 emsalin disinda bir alan çikardiklarini söyledi. Kotu yukaridan alarak, ikinci, üçüncü bodrumu emsal disi dedi, emsale katarak 54 bin m2 alan kazandi. Fakat bu da yetmedi. Palanlara baktiysaniz, yatak odasinin içinde kis bahçesi,yaninda mutfak, mutfagin önünde balkon, balkon ile mutfagi kis bahçesi ile ayirmis, onun yaninda salon, salonun içinde kis bahçesi… Topluyoruz yaklasik 9 m2lik bir alan. Kimisinde 3 kimisinde 9 m2, kimisinde 5 m2, ortalamasi 5 m2…1400 konutun tanesinde 5 m2 donati alanini artiriyoruz, yani Kaks’i… 7 bin m2 yer kazaniyorlar!  100 m2 daireden 70 daire yapar. Dairenin tanesi 350 milyar. Kis bahçesini ayiran akordiyonun masrafi var. iki daire kis bahçesinin akordiyonuna gitsin, geriye 68 daire kaldi. Kim kazaniyor? Eskon, Emlak GYO, Müteahhit firmalar… Onlar da kazanmiyor görünüyorlar. Ama kapinin arkasinda kazaniyorlar.

Bütün Türkiye de kis bahçelerini yaptiklarini düsünün, ise size 400 milyar dolar! Bugün yapilan ranti 2 sene önceden planlamislar!’ diyen Usta kis bahçesinin ne olduguna açiklik getirdi.

Kis bahçesi nedir? Genelde zemin katlarinda olur. Zemin kattaki mutfagin disindaki bir teras da Italya’da yetisen Amdega agacindan yapilan altigen üstü, yanlari cemakanli, yani kar yagarken yemek yemek için zenginlerin yaptiklari bahçeye kis bahçesi, kat bahçesidir. Mimari adi asil olarak kis bahçesi degildir, Amdega agacindan dolayi adina Amdega denir. Zenginler yapar.

Aksal Örüklü: ‘Yeri geldigi için söylüyorum. Yirca’da 6 bin zeytin agacini kesen, Validebag Korusu 1. derece dogal Sit Alani, oradaki agaçlara göz diken, Taksim’de agaçlari katleden, 3.Köprü güzergahinda ormanin içine eden zihniyet, Esenler eliyle en çok sevdigi Havaalani Mahallesindeki 47 m2lik dairelerin içinde birer ikiser kis bahçesi yerlestiriyor. En sansli Mahalle Havaalani Mahallesi.’ Dedi.

Ilgilenenler için Mimar Aksal Örüklü’nün konusmasinin tam metni:                                                                Su an feryat eden insanlarla biz düsüncelerimizi paylasmistik. O insanlara sahip çikmaya yine devam edecegiz. Bize oy verseler de vermeseler de haklarini sonuna kadar savunacagiz.

Havaalani Mahallesindeki olay su: Bu plan ile ilgili bu güne kadar 54 bin m2 kazanmadik, demediler.Ne dediler?  CHP olarak ‘ Siz bunlarin dairesine nasil daire verirsiniz?’ diye sikayet etti dediler.

Biz dedik ki: 54 bin m2 aldiginiz yerden hak sahiplerinin sözlesmelerini yenileyin. Metrekaresine metrekare verin!

Siz hak sahipleri ile ilk sözlesme yaptiginizda aklinizda bir plan, bir projeksiyon vardi. Bu plan dahilinde sözlesme yaptiniz. Sonra siz oradaki kari az gördünüz, 54 bin m2 daha artirdiniz. Simdi geldigimiz noktada bu 54 bin m2 yetmedi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Haziran ayinda yayinladigi Tip Imar Yönetmeligi; bu imar yönetmeliginde açik çikmalar ve kis (kat) bahçeleri emsal disidir diye bir ibare var. Bu sefer buradan yakaladilar. Projenin içine bunlari yerlestirdiler. Hak sahipleri simdi belediyeyi basiyor, metrekare azaldi diyor ama kis bahçelerini, çikma balkonlari göremediler. 18 metrekarelik, içinde açik mutfagin oldugu salonda bütün yasaminizi geçireceksiniz. Bes kisi hiç misafir gelmezse o 18 m2 içinde oturacak yemegini pisirecek, yemegini yiyecek, dinlenecek! 18 m2’nin önüne  kis bahçesi adi altinda, 2-2,5 metre camekan çekmis kis bahçesi demis, onun önüne de balkon koymus! Bu projeyi kime gösterirseniz gösterin böyle bir bahçeyi kimse istemez.

‘Istemiyorsan sök at kardesim. Ben güzellik olsun diye yaptim’ Diyecekler. Herkes söküp atacak. Peki söküp atilacak ise niye yapiyorsun? Söküp yapilacak yer emsal disi oldugu için. Her daireden 5 ila 10 m2 yer çalmak için.  Bu 5’er 10’ar m2’yi üst üste topladigin zaman 45-50 m2’den yüze yakin daire çikiyor.  M2’sini 3-4 bin lira satildiginda hesap edin. Vatandas da bugün belediyeye gidiyor. Hala vatandasi kandirmaya devam ediyorlar.

ESKON A.S. Genel müdürü ’Bizim bundan haberimiz yok’ diyor. Sen ESKON olarak sözlesmeyle vatandasin hakkini hukukunu aldin. Sen ESKON olarak vatandasin hakkini hukukunu vatandasa niye veriyorsun? ESKON olarak bunu müteahhit yapti deme lüksün var mi? Müteahhit firma ne kadar kazanirsa onunla kar ortagi olan ESKON da o kadar karli duruma geçecek.

Bunu vatandasa anlatmaya devam edecegiz.

Biz niye itiraz ettik?

Bu planlar Esenler Havaalani Mahallesi’ni riskli alan ilan ettikten sonra  bir plan vardi. Bu plan dahilinde sözlesmeler yapildi. Ondan sonra 3 kere daha plan degisikligi yapildi. 3.sünün sonunda 54 bin m2 artis elde etti. Bizim CHP olarak kentsel dönüsüme bir tavrimiz yok.Bunun yanindayiz. Esenler yipranmis, depremde büyük zayiatlar  verecek bir ilçedir. Bir an önce dönüsmesi bizim de tek dilegimiz. Bizim itirazimizin sebebi; bu 54 bin m2 artisin ya Esenler Havaalani hak sahiplerine metresine metre olarak dönmesi yada bu 54 bin m2’nin ortadan kalkmasi yönünde itiraz yaptik.

Niye?

Haziran ayinda Bayindirlik Bakanligini, ÇSB’nin çikardigi Tip Imar Yönetmeligi var 15 gün sonra bu plan yapiliyor, yönetmelikteki sartlari tamamen inkar eden bir plan tadilati. Ben bütün Türkiye’ye hitap eden bir yönetmelik çikariyorum, çikardigim yönetmelikten 15 gün sonra  yönetmeligi delen Esenler Belediyesi’nin planini kabul ediyorum. Bizim o itirazimiz da senin çikardin o yönetmelikle senin onayladigin plan örtüsmüyor. Itirazimiz budur. Itirazimiz planin ayni kalmasi, ilk çikan plan neyse ayni kalmasi, planin iptal edilmesi degil. Sonra bu itiraz kabul edilmeyince döndük; 54 bin m2 bu insanlara dagitin, dedik.

Biz bunu vatandasa anlatamadik, kabahat bizim ama anlatmaya devam edecegiz.



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı