Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Kisa mesafeden uçaksavarla vuruldu

Kisa mesafeden uçaksavarla vuruldu

SURIYE DISISLERI BAKANLIGI SÖZCÜSÜ, DAVUTOGLU`NU YALANLADI

Suriye açiklarinda düsürülen TSK’ya ait uçaga dair tartismalar devam ediyor. Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu’nun uçagin uluslararasi sularda oldugu ve Suriye tarafindan kasitli olarak vurulduguna dair iddiasina Suriye Disisleri Bakanligi Szcüsü Cihad Makdisi’den yanit geldi. Makdisi bugün düzenledigi basin toplantisinda, uçagin Suriye’nin egemenligini açikça ihlal ettigini söyleyerek Suriye’nin tavrinin “saldiri” olarak tanimlanmasini dogru bulmadiklarini dile getirdi. Suriye egemenliginin ihlal edildigini Türkiye’nin de itiraf ettigini belirten Makdisi, uçagi vuran uçaksavarlarin menzilinin 2,5 kilometre oldugunu belirterek söyle konustu: “Füzelerle vurulmadi, uçaksavarlarla vuruldu. Zaten uçak üzerindeki delikler, bunun uçaksavarlarla yapildigini gösteriyor. Bu kesinlikle otomatik olarak gerçeklesen bir saldiri. Radarla tespit edilmis bir uçak söz konusu degil. Gözle tespit edildi, yani radarla tespit edilmedi. Radarla tespit edilen seye böyle hafif silahla saldiri gerçeklestirilmez, füzelerle olur.

Suriye otoritelerinin bulduklari ve resmi bir tutanakla Türkiye`ye teslim ettikleri uçak enkazinda da bu makineli tüfege ait kursun deliklerinin bulundugunu ifade eden Makdisi; bunun Türk askeri uçaginin iddia edildigi gibi füzeyle degil de makineli tüfekle düsürüldügüne kanit teskil ettigine dikkat çekti.

 

Ahmet Davutoglu`nun, uçaga hiç bir uyarinin yapilmadigina iliskin açiklamalarina cevap olarak Makdisi; bu gibi ani durumlarda karsi koyma mekanizmasinin otomatik olarak çalistigina isaret etti. Makdisi; Türk askeri uçagi düsüren makineli tüfegin radarinin bulunmadigina dikkat çekerken, uçagin 1-2 km uzakliginda yerden 100 metre yükseklikte 800 km/s hizla kendisine dogru uçtugunu kendi gözleriyle gördügünü belirtti. Bu durumda makineli tüfegin bu hizda, yükseklikte ve yakinlikta uçan bir uçaga uyarida bulunmaktan ziyade bunu düsünmeye bile zamani olmadigini vurgulayan Makdisi; kimligi bilinmeyen bu uçak Suriyeli olsaydi bile ayni sekilde düsmüs olacagini ifade etti.
 
Makdisi resmi yazismalara dayanarak olayin gerçeklestigi ani ise su ifadelerle anlatti: "22 Haziran tarihinde saat 11:40 sularinda Suriye radarlarinin ülke topraklarina dogru uçan bir cisim gözlemledigini, bu cismin kuzeydogu yönünde alçak düzeyle birlikte sola dogru yuvarlak bir uçus yamasi ardindan radar ekranindan kayboldugunu, daha sonra aniden sadece 100 metre yükseklikte Suriye sahilinden de 1 ila 2 km uzaklikta gözle görülecek sekilde uçtugunun görüldügüne vurgu yapildi." Daha sonra uçan cismin Suriye topraklarina dikey olarak saatte 700-800 km hizla hareket eden bir uçak oldugunun anlasildigini ifade eden Makdisi; bunun üzerine egemen ve bagimsiz olan tüm ülkelerde oldugu gibi hava savunma sistemlerinin otomatik olarak harekete geçtigini ve karsi konuldugunu belirtti. Makdisi; Türk askeri uçagina Suriye sahillerinde bulunan 23.57 ayar silahla karsi konuldugunu ifade ederek direk isabet alan uçagin sola döndügü ve Suriye karasularinda düstügünün gözle görüldügünü ekledi.

‘TÜRKIYE KRIZI DERINLESTIRMEK ISTIYOR’

Uçak enkazinin arama kurtarma çalismalarinin sürdügüne isaret eden Makdisi; bu çalismalarin Suriye-Türkiye isbirligi içinde yürütüldügünü belirterek Türkiye’den askeri bir ekip olusturularak olay yerine gönderilmesi talep edildigini ancak buna bir yanit alinamadigini dile getirdi. Türkiye hükümetinin yaptigi asilsiz açiklamalarla Türkiye halkini attigi adimlarin arkasina almayi amaçladigini söyleyen Makdisi; bu adimlarin Türkiye’nin çikarlarina hizmet etmedigini vurguladi.

Türkiye Disisleri Bakani’nin Suriye’deki krizi derinlestirmek için çaba harcadigini söyleyen Cihad Makdisi, “Bu sorunun çözümü krizi derinlestirmekle olmaz. Herkes basinda çikan bu yorumlarin dogru olmadigini biliyor. Türk hükümetinin yaptiklarina ragmen iki halk arasinda derin bir sevgi vardir. Türkiye ve Suriye halki kardestirler, birbirleriyle iftihar etmektedirler. Türk hükümetinin politikalari rasyonel degildir” dedi. Makdisi Türkiye’nin NATO’dan toplanti talebini de su sözlerle degerlendirdi: “NATO toplantisi Suriye’nin birligi ve krizin çözülmesi yolunda olacaksa basarilar diliyorum. Ancak toplanti saldiri amaçliysa, nasil ki Türk topraklari, Türk askeri ve ordusu açisindan kutsalsa, Suriye topraklari da bizim askerimiz ve ordumuz tarafindan kutsaldir.”

Suriye Disisleri Bakanligi sözcüsü Cihad Makdisi, Avrupa Birligi’nin de Suriye’deki krizde negatif bir rol oynadigini savundu.

ÇIN ITIDAL ÇAGRISI YAPTI

Suriye`nin geçen gün uluslararasi sularda düsürdügü Türk savas uçagiyla ilgili olarak Çin yönetimi, taraflara itidal çagrisinda bulundu.

Çin Disisleri Bakanligi sözcülerinden Hong Lei, bölgenin durumunun çok karisik ve hassas oldugunu vurgulayarak, ilgili taraflarin sakin ve itidali olmalarini arzuladiklarini belirtti. Sözcü Hong, taraflardan söz konusu sorunun diplomasi yoluyla uygun sekilde çözmeleri ve sorunu tirmandiracak hareketlerden kaçinmalari çagrisinda bulundu.

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise, Suriye`nin Türk jetini düsürmesiyle ilgili, "Suriye`nin yaptigi hareket; hayasiz ve kabul edilemez" degerlendirmesinde bulundu. (DIS HABERLER)


AB KINADI, SIRADA NATO VAR

TSK’ya ait F4 tipi uçagin Suriye tarafindan düsürülmesinin ardindan Avrupa Birligi (AB) disisleri bakanlari bugün Lüksemburg’da bir araya geldi. Yaklasik 3 saat süren görüsme sonrasinda, Suriye konusunda bakanlar ortak bildiri yayinlandi. Yayinlanan bildiride olay ‘kabul edilemez bir durum’ olarak degerlendirildi. Bildiride “Avrupa Birligi, 22 Haziran’da Suriye tarafindan bir Türk askeri uçaginin kabul edilemez sekilde düsürülmesini kinamaktadir” ifadelerine yer verildi. AB, Türkiye’nin olaya ölçülü ve temkinli bir sekilde yaklasmasini övdü. Olayin acilen derinlemesine sorusturulmasi gerektigini not düsen AB, Suriye’nin olayin detaylarinin net bir sekilde arastirilabilmesi için Türkiye ile isbirligi yapmasi gerektigine degindi. Uluslar arasi standartlar ve kurallar geregi Suriye’den bu bildirinin geregini yapmasi talep edildi. Bildiri metninde Suriye, Annan Plani’na uyulmadigi gerekçesiyle sert bir sekilde elestirilirken Esed yönetimine acilen silahsizlanma çagrisi yapildi. Bildiri vesilesiyle baski altina alinan Suriye, bölgenin güvenligini etkileyecek askeri girisimlerde bulunmamasi yönünde uyarildi. Suriye`ye yönelik yaptirimlarini artiran AB silah ambargosunu da genisletti. NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden olusan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) ise, Türkiye’nin “ulusal güvenlik ihlali” gerekçesiyle yaptigi çagri dogrultusunda yarin Belçika’nin baskenti Brüksel’de toplanacak.



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı