Tarih: 01.01.2018 00:00

13 kisi serbest

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet- IHD Istanbul Sube Baskani Taylan Tanay, Istanbul Subesi yöneticileri Güçlü Sevimli, Güray Dag, Gülvin Aydin ile üyelerEbru Timtik, Barkin Timtik, Naciye Demir, Günay Dag ve Sükriye Erden, eski sube baskanlarindan Efkan Bolaç, Ankara Sube Yöneticisi Betül Vangölü ile Grup Yorum üyeleri iki günlük gözaltinin ardindan saat 12.00 siralarinda Çaglayan’daki Istanbul Adliyesi’ne getirildiler. CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrikulu, Ilhan Cihaner, Melda Onur, Mahmut Tanal, BDP milletvekili Hasip Kaplan,Istanbul Barosu Baskani Ümit Kocasakal, Diyarbakir Baro BaskaniTahir Elçi, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras’in da aralarinda bulundugu çok sayida hukukçu ve insan hakki savunucusu da avukatlara destek olmak amaciyla adliyeye geldi.

Avukatlara polis müdahalesi

Gözaltindaki avukatlari savunmak üzere adliyeye gelen avukatlar, savciligin bulundugu 7. katta beklemeye basladi. Bir süre sonra kata çevik kuvvet ekipleri çikti. Avukatlarin duruma tepki göstermesi üzerine çikana tartisma, daha sonra yumruklu kavgaya dönüstü. “Polis disari”, “ÇHD susmadi susmayacak” slogani atan avukatlardan Ali Safak’in da aralarinda bulundugu 6 avukat ve 1 polis yaralandi. Yaralanan avukatlar adliyede bulunan adli tabiplikte rapor aldi. Sag kaburgasina darbe alan avukat Sevinç Sarikaya ise hastaneye sevk edildi. Milletvekillerinin araya girmesi üzerine çevik kuvvet ekipleri kattan ayrildi.

Saatlerce ters kelepçe

Adliyeye getirilen Grup Yorum üyeleri ve Yürüyüs Dergisi çalisani Halit Güdenoglu’na takilan ters kelepçe adliyede bile saatlerce çikarilmadi.

Kozagaçli’yi getirin

ÇHD Genel Baskani Selçuk Kozagaçli,  THY’ye ait bir uçakla saat 11.30`da Beyrut’tan Istanbul’a geldi. Kargo terminaline park ettirilen uçaktan yolcularin çikisina izin vermeyen yetkililer, polisin gözalti islemini yapmasinin ardindan yolculari aprona aldi. Kozagaçli’yi, Izmir Baro Baskani Sema Pektas ve Diyarbakir Baro Baskani Tahir Elçi karsiladi. Kozagaçli, Çaglayan’daki adliyede saglik kontrolunun ardindan emniyete götürüldü. Avukatlari, Kozagaçli adliyeye getiriline dek ifadelere katilmama karari aldilar. Sorusturmayi yürüten TMK 10. maddeyle görevli savci Adem Özcan, “Ifadeye girmezseniz, çevik kuvvet esliginde sizi adliyeden atariz. Süphelilerin tamamini adliyeye götürürüz. CMK’den avukat talep ederiz. Avukat atanana dek süphelileri subede bekletiriz” yanitini verdi. Baro Baskanlari araya girince kriz sona erdi. Savciligin, Kozagaçli`nin aksam 22.00`de adliyeye getirilecegi sözünü vermesi üzerine, saat 17.00 siralarinda 11 avukatin sorgusuna basladi. Grup Yorum üyeleri Selma Altin, Inan Altin, Caner Bozkurt, Ali Araci  Ibrahim Gökçek’inde aralarinda bulundugu toplam 13 kisi savcilik sorgularinin ardindan serbest birakildi.
 

Emniyette eziyet

3 gündür açlik grevinde olan 11 avukatin avukatlari, gözalti ve arama kararinin hukuksuz oldugunu, iki gün boyunca, müvekkillerine su ve seker verilmedigini belirttiler. Avukatlar sunlari söyledi: “Tükürük örnegi almak için yere yatirip, zor kullanildi. 20 saat tuvalete götürülmediler. Emniyette her islem bir eziyet haline geldi.”Gözaltindaki avukatlar hakkinda 2 ay önce takipsizlik karari verildigini belirten avukatlar: “Ellerinde delil yoktu ve iki ay sonra da bürolari bastilar. Dava dosyalarina el koydular.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —