Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

KITAP YAZMA IDDIASI

KITAP YAZMA IDDIASI

Kitabini yazmak, alnini karislamak gibi büyük bir iddiadir.

Bu iddialarin ispati iddia sahibine aittir. Ben yaptim oldu ispat degildir. Teget geçti demekle geçmedigi gibi.

Mevcut ekonomik durumu inceledigimizde bu iddia sahibinin bu iddiasinin geçersiz oldugu zandan öteye geçmedigi görülecektir. Simdi bunlari yazdigimiz için elinize gözünüze dursun da diyebilirler. Nasil olsa agizlari alisti.

Her seyden önce ortada böyle bir kitap yoktur. Hadi onu geçtik diyelim, kitabini yazdim diye övünecek ekonomik bir basari da yoktur.

Kalkinma ile büyüme farkina hiç girmeden, kalkinmanin konusu olan insani gelisme endeksi, Arge ve gelir adaletsizligi gibi konulara deginmeden, büyüme konusunu ilgilendiren cari açik, dis ticaret açigi, issizlik, dis borç, enflasyon, MB mevduati gibi konulara deginildiginde ortada iç açici bir durum olmadigi görülmektedir.

Büyüme konusu maddeleri anlasilmasi adina asagiya siraliyorum. Akliselim, vicdan ehli her okuruma sormak isterim 2001 yilinda G20 siralamasinda 18. Sirada olan ülkemiz 2021 itibari ile 21. Siraya gerilemis olup, asagidaki maddelerden hangisinde ekonomi kitabi yazdigini iddia eden basarili olmustur?

-Gayri Safi Yurtiçi Hâsila ve kisi basina GSYIH (Tarim, insaat, ticaret, imalat, ulastirma, hizmet sektörleri): 2021 yili üçüncü çeyrek itibari ile 780 milyar Dolar GSYIH,9208 dolar Kisi basi GSYH, Bütçe /GSYH=-1,2, 446,5 milyar dolar borç.

-Ekonomi Genel Dengesi (Sabit sermaye yatirim harcamalari, yabanci sermaye): 2021 yili 3. çeyrek itibari ile cari islemler dengesi -18,4 milyar dolar.

-Kamu Finansmani Dengesi (Kamu borcu, SGK, merkezi yönetim):  2021 yili üçüncü çeyrek -78,5 milyar TL bütçe dengesi,1.135 milyar TL merkezi yönetim iç borcu, 102,2 milyar dolar merkezi yönetim dis borcu. GSS primine ragmen açik veren bir SGK.

-Nüfus ve istihdam:2021 yili üçüncü çeyrek issizlik orani %11,5 genç issiz orani %21,9.

-Parasal gelismeler (MB Bütçesi, döviz): 2021 yili üçüncü çeyrek Swaptan arindirilmis -35,4 milyar dolar

-Fiyat Hareketleri: 2021 yili üçüncü çeyrek itibari ile ÜFE:46,31, TÜFE:19,51

-Dis Ticaret: 2021 yili üçüncü çeyrek itibari ile Dis ticaret dengesi -20,3 milyar dolar

Bu duruma dayanarak, olmayan kitabin yazilamayacagi da görülmektedir!

Bu gerçekler ortada iken ekonominin kitabini yazma iddiasi hesap sorulamaz eminligi içinde algi çalismasi, rakipleri küçümseme edasi olma ihtimali tasimakla beraber dogru ve hakikatten uzaklasmanin eminligi ile beyan verilme durumu da tasidigi için “agnotoloji” biliminin konusuna da girmektedir.

Bu durum bilmedigini bilmeme, halktan ve hakikatten uzak kalip dogruluk algisini kaybetme durumudur. Kitabi yazma iddiasi bilmedigini bilmemekten de öte bilmeyen, bilmedigini de bilmeyen ama en dogru bildigini iddia etme durumudur.

Gerçek, böyle bir durumun da kitabin yazilmadigini da ortaya aci bir sekilde koymaktadir.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli