Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

120 kitle örgütü tek ses: Iskencedere Vadisi geçilmez

120 kitle örgütü tek ses: Iskencedere Vadisi geçilmez

Istanbul Artvin Çevre Platformu tarafindan düzenlenen eylem için yasam savunuculari, Kadiköy Iskele Meydani’nda bulustu. 120 meslek ve kitle örgütü imzasi tasiyan basin açiklamasini, Istanbul Artvin Çevre Platformu adina Gürsel Kaya okudu.

 

Haber/Elmas Aydogan

Ülkenin dört bir yaninda çevre katliami yasandigi belirtilen açiklamada, “Karadeniz, para hirsinin, yanlis ve çikarci yönetim anlayisinin sonucunda yok olma tehdidi ile karsi karsiya. Dogayi yok eden uygulamalar karsisinda yapilan hukuki itirazlar, her seye ragmen çevre lehine olusan yargi kararlari uygulanmamakta. Halkin tepkisine ragmen pandemiyi firsat bilen sirketler güvenlik güçlerinin yardimiyla tahribata fütursuz bir sekilde devam etmekte. Geçmiste ülkemizin birçok yerinde yapilan, simdi de Rize-Ikizdere’nin cennet köselerinden biri olan Iskencedere Vadisi’nde dogal çevreyi tamamen yok edecek, sulari kirletecek, insanlarin ve diger canlilarin yasam alanlarina kesinlikle zarar verecek tas ocagi isletmesi faaliyete geçirilmek üzere.”

Yasam savunuculari dogayi yok eden uygulamalara son verilmesi gerektigini altini çizdi: “Sakarya’dan Artvin’e kadar bütün dogal çevreyi yok eden uygulamalara son verilmesini, halkin karar verme süreçlerine katiliminin saglanip taleplerinin karsilanmasini ve yargi kararlarina uyulmasini talep ediyoruz. Ikizdere, Cerattepe gibi, Fatsa gibi, Los Vadisi gibi, Türkiye’nin ve dünyanin en güzel cografyasina sahip noktalarindandir. Bütün Karadeniz Bölgesi, yaban hayvan çesitliligine sahiptir. Kuslarin göç güzergahi üzerindedir. Ormanlari, yaylalari ve denizi ile kültürel, turistik ve ekolojik bir zenginliktir. Artik Karadeniz’deki mücadele yalnizca bir çevre mücadelesi degil, bir demokrasi, insan haklari, özgürlük ve adalet mücadelesidir.” Yasam savunuculari talan geçit vermeyeceklerini vurguladi: “Geçmiste nasil haykirdiysak, 'Cerattepe geçilmez, Artvin halki yenilmez' diye bir kez daha haykiriyoruz Iskencedere Vadisi geçilmez, Karadeniz halki yenilmez.”

ANKA

 



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı