Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kivrikoglu`nun ölmesi Çevik Bir`in isine yarardi

Kivrikoglu`nun ölmesi Çevik Bir`in isine yarardi

Eski MIT`çi Eymür, Albay Berkay`in 1997`de sehit olmasiyla ilgili çarpici açiklamalar yapti: Hedef, dönemin Genelkurmay Baskani Kivrikoglu idi. O kursun Kivrikoglu`na gelseydi hiyerarsi degisecekti. Bu Çevik Bir`in isine yarardi. Suikasti özel kuvvvetlerd

 

 
Kivrikoglu’nun ölmesi Çevik Bir’in isine yarardi Eski MIT’çi Eymür, Albay Berkay’in 1997’de sehit olmasiyla ilgili çarpici açiklamalar yapti: Hedef, dönemin Genelkurmay Baskani Kivrikoglu idi. O kursun Kivrikoglu’na gelseydi hiyerarsi degisecekti. Bu Çevik Bir’in isine yarardi. Suikasti özel kuvvvetlerden iki kisi yapti, onlar da uçak kazasinda öldürüldü

MIT Kontrterör Dairesi eski Baskani Mehmet Eymür, A Haber’de yayinlanan bir programda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Subat sorusturmasindan Toros 97 suikastina, 1977’deki Kanli 1 Mayis’tan Yesil’e kadar birçok konuda açiklamalarda bulundu. Eymür’ün açiklamalari özetle söyle:

28 Subat’ta irticai tehdit yoktu

Birtakim seylerin sorusturulmasi, aksakliklarin giderilmesi devletin yapmasi gereken bir is aslinda. Bunun dozajini iyi ayarlamak lazim. Kan davasi haline getirilmemesi lazim. Her tepki karsi tepkiyi yarattigi için zarar getirebilir. Rövans rövansi getirir.

MIT, 12 Eylül’de de, 28 Subat’ta da siyasi iktidara haber vermedi, siyasi iktidari uyarmadi. (“Bu MIT’in Anayasa’ya biraz mugayir davrandigini yasal konumuna aykiri davrandigini göstermez mi?” sorusu üzerine) Ben eskiden beri MIT’in denetim altinda olmasi gerektigini söylerim. MIT’in basinda olmak bir güçtür. Siz oraya birini tayin ediyorsunuz. Eger o iyi niyetli bir insansa, devlete çok büyük katkisi olur. Düsünün ki kötü niyetli bir adam da oraya gelirse felaketler getirebilir. Her yerde oldugu gibi MIT’te de iyi de var, kötü de var.

28 Subat’ta insanlar fislendi... Her zaman fislendi. Istanbul’da sosyeteyi bile fislediklerini hatirliyorum. 28 Subat’ta irticai bir tehdit yoktu. Türkiye de nasil bir sol terör, sag terör olduysa irticai terör de olabilir. Bu da bir tehlike. Bir de bu isin mimarlari o kadar güzel provoke ederler ki toplumu, bir bakarsiniz facianin ortasinda oturuyorsunuz.

Bir, cumhurbaskani olmak istiyordu

(Emekli Orgeneral Çevik Bir’in Genelkurmay Baskani olmak istedigi dogru mu? sorusuna) Daha da ilerisi cumhurbaskani olmak istedi. Simdi baskan da olmak istiyor. (1997 yilinda Kibris’ta düzenlenen Toros 97 tatbikatinda Albay Vural Berkay’in sehit olmasi olayi) Hedef, dönemin Genelkurmay Baskani Kivrikoglu idi. Eger o kursun Kivrikoglu pasamiza gelseydi, herhalde hiyerarsi degisecekti, Genelkurmay Baskanligi sirasi degisecekti. Kimin isine yarardi bilmiyorum. Herhalde Çevik Pasa’nin isine yarardi. (Vural Berkay’i vuranlarla ilgili) Benim bildigim özel kuvvetlerden iki kisinin bu görevi yaptigi ve sonrasinda bir uçak kazasinda onlarin öldügü. Malatya’da düsen Casa uçaginda 20 kisilik bir ekip vardi. Onunla ilgili baska iddialar da oldu. Diyarbakir Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastini da o ekibin, o düsen uçaktaki ekibin yaptigi ve iz birakmamak için bunlarin imha edildigi söylendi.

Yesil’in sag oldugunu sanmiyorum

Size samimiyetle söyleyeyim, Yesil çok kabiliyetli bir adamdi. Yesil gibi binlerce adam var Türkiye’de bilinen veya bilinmeyen. Simdi Yesil ne yapmis? Devlet görev vermis, “Sunu öldür” demis, öldürmüs. Ben Yesil’le çalisirken hiçbir sabikasi yoktu... (Mesut Yilmaz’a suikast girisimi ile ilgisi var mi sorusuna?) O tarihte Lübnan’daydi. Grup halinde gidilen bir is. Hanefi Avci hep gazetecileri çok yönlendirir, çok günahi var Hanefi’nin. Ben Mesut Yilmaz’a faillerinin isimlerini de verdim, ona ragmen sonradan affetti. Yesil’in sag oldugunu zannetmiyorum. Çünkü ciddi bir arastirma yaptim. Arabasini Bahçelievler’de terk edilmis olarak bulduk. Taniyanlara da sorduk, herhangi bir sonuca ulasilamadi. Ben Yesil’e asla “Abdullah Öcalan’i öldür” demedim. Yesil öldürdügü insanlari kendi için degil devlet için öldürdü. Kimse devletin üstünde degildir. MIT her türlü insani devletin gayeleri için kullanir.

Avci MIT Müstesari olmak istiyormus

Eymür, “Avci neden Devrimci Karargah örgütünden içeride yatiyor?” sorusunu söyle yanitladi:

Telefon görüsmelerinden dolayi olabilir. MIT Müstesari olmak istiyormus ben öyle duydum... Simdi hiçbir sey bilmiyor havasinda dolasanlardan birisi Emin Aslan’di. Istihbarat Daire Baskani’ydi. Hanefi Avci da onun yardimcisiydi. Emin Aslan, bütün bu pasaport veren silah veren organize eden oydu, Mehmet Agar’in altindaki. Komisyona filan da çagirdilar “hiçbir seyden haberim yok” dedi. Ama hayat öyle garip ki dönüyor dolasiyor bir baska yerden çikiyor acisi. Yani kimsenin hapiste olmasini istemem. Hanefi Avci’nin yurtdisinda operasyon yapma diye bir görevi yok, bunu yapiyorlarsa zaten bu suç. Hanefi Avci ekip kuruyor pismancilardan. Bunlara bomba veriliyor. Bunlar yurt içinde ne yapiyorlar? Yurtdisinda rejin diye Abdullah Öcalan’a karsi bir örgüt kuruluyor. Sonra o örgütün basini öldürüyorlar. O örgütü ve PKK’nin kuruculari olan adamlar bunun elemani oluyor. Bunlar belde silah, telsiz geziyorlar. Arabalar yakalaniyor, “Biz Hanefi Avci’ya çalisiyoruz”... Cem Ersever’e gittim konustum, “yanlis isler yapiyorsunuz” dedim. Peki sen resmi memur olarak bunu rapor ettin mi? Kendi üstlerine rapor et, devlet arsivinde bulunur, böyle rapor yok.

MIT?Hiram Abas’in intikamini almadi

MIT için çalisan gazetecilerin çok oldugu muhakkak. Ama ben hepsinin ismini bilmem. Gazeteci kendi ülkesinin istihbarat teskilatinda bir görevi yerine getirirken faydali olacagi birtakim bilgiler varsa bunlari veriyor. Bunu sulandirirsaniz baska sekilde düsünülebilir. Biri birinin kontrolüne girer, ya gazeteci MIT’in kontrolüne girer, ya da MIT gazetecinin her söyledigine inanir hale gelir.

Ugur Mumcu cinayeti ile Ergenekon yapilanmasi arasinda bir iliski olabilir. Tabii ben Hiram Abas için de ayni seyi düsünüyorum. MIT, Hiram Abas’in intikamini almadi.


  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı