Kiyi isgali raporu rafta çürüdü

Kiyi isgali raporu rafta çürüdü

Basbakan Erdogan`in Bodrum tatili sonrasi gündeme gelen `kiyi isgali` konusunda TBMM Dilekçe Komisyonu 1 yil önce rapor hazirlamisti. Ancak aradan geçen sürede ciddi bir adim atilmadi.



TBMM Dilekçe Komisyonu, kiyilara girisin duvar, çit, parmaklik, tel örgü çekmek, sezlong, semsiye konulmak suretiyle engellendigine yönelik vatandaslardan gelen yogun sikâyetler üzerine 27 Ocak 2010 tarihinde konuyu gündemine aldi. Komisyon, 27 Haziran 2012’de raporunu tamamladi. Raporda vatandasin sikâyet ettigi ‘kiyi isgali’ sorununun nedenleri ve çözüm yollari siralandi. Çare olarak, Maliye’nin buralarda kamulastirma yapabilecegi de hatirlatildi.
Belediyeler, teknik imkânsizlik ve kamu kurumlari arasindaki koordinasyonsuzluklar sebebiyle isgalleri önlemek konusunda yetersiz. Kiyi isgalinin önlenmesine yönelik denetim nicelik ve nitelik olarak son derece yetersiz. Sorunun temel unsurlarindan biri ecrimisilin yaygin ve yanlis kullanimi. Ecrimisil ‘bazi özel isletmelerin vatandaslari kiyi kullanimindan mahrum etmesinin hakli gerekçesi’ olarak algilaniyor.
Kiyi alanlarinda gerçek ve tüzelkisiler adina olusturulmus tapulara dayanilarak yapilasmaya gidilmis. Bu isgallerin kaldirilabilmesi için tapularin kiyida kalan kisimlarinin iptali gerekmekte. Hazine’nin açtigi iptal davalari AIHM’ye götürülmüs ve tazminata hükmedilmis. AIHM’ye göre devlet tarafindan verilen tapularin, daha sonra yine devlet tarafindan geçersizligi ileri sürülerek iptalinin istenmesi mülkiyet hakkina aykiri.
Anayasa ’nin 46’nci maddesi kiyilarin kamulastirilmasina izin vermekte hatta bedelin taksitle ödenebilmesine imkân tanimakta. Dolayisiyla kiyilarin kamulastirilamamasi mevzuat degil, uygulama eksikliginden kaynaklanmakta. Kiyilarin devletin hükmü altindaki alanlar oldugu dikkate alindiginda, Maliye Bakanligi’nin kiyilarin herkesin serbest ve esit kullanimina alinmasi için kamulastirma yapabilecegi sonucuna varilir.

Üç bakanligin karnesi
TBMM Dilekçe Komisyonu 1 yil önceki raporunda kisi isgaline karsi sunlari talep etti:
TBMM, Çevre ve Sehircilik Bakanligi: Kiyilarin serbest kullanimina iliskin engelleyici uygulamalari tespit edecek denetimlerin siklastirilmasi ve bunlarin yaptirimlari uygulayacak yerel yönetimlere bildirilmesi.
Içisleri Bakanligi: Öncelikle Aydin, Antalya, Izmir ve Mugla’da kapsamli bir denetim yapilarak denetim ve yaptirimlarin komisyona bildirilmesi.
Kültür ve Turizm Bakanligi: Turizm isletmelerinin halkin kiyilardan yararlanmasini engelleyici nitelikteki tüm isaret levhalari, özel güvenlik, çit ya da duvar, sezlonglariyla ilgili genelgeyle uyarilmasi.
Maliye Bakanligi: Ecrimisil müessesesini (bir tür kiralama yöntemi degil) ‘caydirici bir cezai tedbir’ olarak uygulamasi.
Ancak aradan geçen 1 yili askin sürede sadece Kültür ve Turizm Bakanligi Meclis’in istedigi genelgeyi yayimladi. Diger üç bakanligin ise konuyla ilgili somut adim atmadigi ifade edildi.
‘Çevre çevre diyenleri gördük’


Bodrum tatilinde kiyilari tekneyle gezen Basbakan Erdogan “Durum felaket. Çevre çevre diyenlerin çevre duyarliliklarini orada gördük. Belediyeler bu insaatlar yapilirken neredeymis, nasil izin vermisler anlamak mümkün degil. Denetimler sonunda haklarinda dava açilabilir, gerekirse de görevden almalar olabilir” demisti. Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar da Basbakan’in sözlerinin ardindan Çanakkale’den Iskenderun’a tüm kiyilari denetleyeceklerini açiklamisti.

Radikal