Tarih: 01.01.2018 00:00

Kiz çocuklar eve, erkekler fabrikaya

Facebook Twitter Linked-in

Egitim Sen Genel Baskani Ünsal Yildiz, AKP’nin “Zorunlu egitimi 12 yila çikaracak yasa teklifi” diye duyurdugu girisimin zorunlu egitimi 4 yila düsürmek anlamina geldigini belirtti. Asil amacin Basbakanin dillendirildigi sekliyle “Dindar gençlik yetistirmek” oldugunu belirten Yildiz, “mesleki yönlendirme” adi altinda çocuk emegi sömürüsüne olanak taninacagi uyarisinda bulundu.

AKP’nin 8 yillik zorunlu egitimin dönüstürülmesini öngören yasa teklifi Meclis Baskanligina sundu. Zorunlu egitimi 12 yila çikardigi iddia edilen teklife göre, zorunlu egitim 4’er yillik üç kademeden olusacak. Teklif yasalasirsa, imam hatiplerin kapatilan ortaokul bölümleri yeniden açilabilecek. Teklife göre birinci 4 yilin ardindan hangi programlarin açik ögretimle sürdürülecegi ve zorunlu egitim kapsamina alinacagi Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenecek. Böylelikle ilk 4 yillik egitimin ardindan türbanli ögrencilerin örgün egitim yerine açik ögretimde ögrenim sürdürmesinin önü açilacak. Kuran kurslarina gitmelerinin vizesi de Bakanlar Kurulu’nun kararina bagli olacak.

YASA HANGI IHTIYAÇTAN DOGDU?

Yasa teklifine Egitim Sen’den tepki geldi. Sendika genel merkezinde basin toplantisi düzenleyen Egitim Sen Genel Baskani Ünsal Yildiz, AKP hükümetinin uluslararasi sermayenin ihtiyaçlari ve dinsel referanslar üzerinden Türkiye’yi yeniden sekillendirdigini, gündeme getirilen yasanin da bunun bir parçasi oldugunu söyledi. Yasa teklifinin egitimin hangi ihtiyaci üzerinde sekillendigine dair hiçbir açiklama yapilmadigina dikkat çeken Yildiz, AKP’nin yasa teklifine dayanak gösterdigi 18. Milli Egitim Surasinin AKP bürokrasisinin tasra yöneticilerinin toplandigi, demokratik katilimi esas almayan bir çalisma oldugunu dile getirdi. Yildiz, söz konusu surada, AKP’nin çok önceden belirledigi ve raporlastirdigi konularin kaleme alinip netlestirdigine vurgu yapti.

KIZLAR EVE, ERKEKLER ISE

Yildiz, hükümetin iddiasinin aksine yasa teklifinin zorunlu egitimin süresi 12 yila çikartmadigini, aksine 4 yila indirdigini söyledi. Birinci 4 yildan sonrasinin örgün egitimden çikarilmasina izin verilmesinin, egitim süresinin fiilen düsürülmesinden baska anlam tasimadigini vurgulayan Yildiz, özellikle kiz ögrencilerin ilk kademenin ardindan egitim sisteminin disinda kalacagi uyarisi yapti.

Çiraklik egitim yasinin düsürülmek istendigine de dikkat çeken Yildiz, “Sermayenin ara eleman adi altinda ihtiyaç duydugu çocuk isçiligi ve çocuk emegi istismarinin ülkemizde yayginlastirilabilecegi kaygisi duyuyoruz” dedi.  

HAZIRLIK IHL’LER IÇIN

Teklife göre ilk 4 yilin ardindan “mesleki yönlendirme” adi altinda 2. kademeye geçilecek olmasina deginen Yildiz, “Dünyada mesleki yönlendirmenin ileri yaslara tasinmasi, lise için dahi uygun olmadigi tartisiliyor. Burada yönlendirmeden kasit sanat okullari ve meslek liseleriyle ilgili degil. Imam hatip liseleriyle ilgili bir hazirlik oldugunu görmemiz gerekir” diye konustu.

Yasanin ruhunu Basbakanin “Dindar gençlik yetistirmek istiyoruz” söyleminden aldigini ifade eden Yildiz, “Egitimin hiçbir somut ihtiyaci ortaya konmaksizin yapilan bu düzenleme Türkiye’de AKP’nin yaratmak istedigi siyasal sistemin bir aracidir. Egitim Sen olarak öteden beri laik, demokratik, bilimsel, ana dilde egitimi savunuyoruz. AKP’nin teklifi hiç biriyle örtüsmüyor. Bu ‘toplum mühendisligi’, topluma biçim verme’ yasasina itiraz edecegiz. Meclis Genel Kuruluna geldigi gün laik, demokratik, ana dilde egitim isteyen tüm çevrelerle hizmet üretmeyecegiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


YASA TEKLIFI NE GETIRIYOR?

*Zorunlu egitimin ‘kesintisiz’ niteligi yasa metninden çikariliyor.
*8 yil olan zorunlu ilkögretim 4+4 seklinde kademelendiriliyor.
*1930’dan beri en az 5 yil olan zorunlu egitimin süresi gerçekte 4 yila iniyor
*Ilkögretimin ikinci 4 yili açik ögretimle iliskilendiriyor. Böylelikle kiz çocuklari egitim ortamindan uzaklastiriyor,  küçük yasta evlendirilmelerinin önü açiliyor.
*Okul öncesi egitim zorunlu egitimin kapsami disinda kaliyor.
*Çiraklik egitimi yasi 11’e düsüyor
*Mesleki egitimde yönlendirme Bakanlar Kuruluna birakiliyor. ‘Dindar nesil yetistirme’nin önü açiliyor.


FATIH PROJESI DENETIMDEN KAÇIRILIYOR

AKP’nin 8 yillik zorunlu egitimin dönüstürülmesini öngören yasa teklifini degerlendiren Egitimsen Genel Baskani Ünsal Yildiz, Fatih Projesi ile ilgili de bir açiklamada bulundu.

Yildiz yasa teklifinde yer alan ilginç bir düzenlemeye dikkat çekti. Yasa teklifinde FATIH Projesi’ne iliskin ihalelerin 2015 yili sonuna kadar Kamu Ihale Kanunu hükümlerine tabi olmamasina dönük düzenlemeler yer aliyor. Yani önümüzdeki 3 yil boyunca proje kapsaminda açilacak ihaleler kamu denetiminden uzaklastirilacak. Hükümetin “Egitimde çag atliyoruz” diye duyurdugu FATIH Projesi kapsaminda pilot okullarda ögrencilere dagitilan tablet bilgisayarlar ve dersliklere konan “Akilli Tahtalar”, Milli Egitim Bakanliginin ders araç gereçlerine iliskin standart prosedürü atlanarak hazirlanmisti.
Yasa teklifinde ayrica Rize Üniversitesinin adinin Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesinin adinin ise Abdullah Gül Üniversitesi olarak degistirilmesi de yer aliyor. (HABER MERKEZI)


ÇOCUK YASTAKI EVLILIKLERIN ÖNÜ AÇILIYOR

Kadin örgütleri yaptiklari açiklamayla “222 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”ne tepki gösterdi.

Zorunlu egitim/ögretim süresinin okul öncesi egitimi de kapsayacak sekilde ve kesintisiz olarak 12 yila çikarilmasi gerekirken, bes milletvekilinin verdigi yasa degisikligi teklifiyle çocuk yasta evliliklerin önü açildigi vurgulanan açiklamada. “Kadin ve çocuk alaninda çalisan sivil toplum örgütlerinin her firsatta dile getirdigi “Zorunlu egitim/ süresinin 8 yildan 12 yila çikarilmasi” talebini karsiliyor gibi görünen yasa teklifi, “4+4+4” formülüyle egitim/ögretim sistemini geriye götürüyor ve özellikle kiz çocuklarin egitim hakki açisindan pek çok sakinca içeriyor” denildi.
Yasa teklifiyle; zorunlu egitim süresinin gerçekte 4 yila indigi vurgulanan açiklamada. “Ilk kademe olan 4 yilin ardindan çocuk bireyler örgün egitimin disina çikacak ve ikinci 4 yillik dilim açik ögretimle iliskilendirilecek. “Erkek çocuklar gitsin çirak olsun, kizlar da açikögretimde evde otursun” anlamina gelen bu düzenleme kabul edilemez” denildi.
(evrensel HABER MERKEZI)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —