Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Kocaoglu: Inciralti ranta açilmak isteniyor

Kocaoglu: Inciralti ranta açilmak isteniyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Ekolojik Tarim Organizasyonu Dernegi isbirligiyle her cumartasi kurulacak olan Balçova Organik Pazari açildi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Ekolojik Tarim Organizasyonu Dernegi isbirligiyle her cumartasi kurulacak olan Balçova Organik Pazari açildi. Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu, açilis töreninde yaptigi konusmada Hükümet’in tarim politikasini elestirdi. Tarimin desteklenmedigini, tarim arazilerinden ranti yüksek olanlarin tarim vasfindan, meralarin mera vasfindan çikartildiginin belirten Kocaoglu, özellikle sahillerdeki köy tüzel kisiligi, belediye, il genel meclisi arazilerinin belli kurum, kuruluslar TOKI, Özel Idare ya da baska yolla rant amaçli deger kazandirildigini söyledi.
Kocaoglu, Çesme Yarimadasi’nin bir avuç
altin için siyanüre terk edildigini ileri sürdü. Her Kültür ve Turizm bakaninin Izmir’e geldiginde `Yarimada’da 75 bin yatak olacak` açiklamasi yaptigini anlatan Kocaoglu, “75 bin yatak hedefinde, bir o kadar da insan çalisacagina göre 150 bin kisi artis amaçliyorlar. Yarimada’da mevcut yasayanlarla birlikte sayi 450 bine çikacak. Bu kadar kisiye içirecek suyumuz yok. Tek kaynak olan ve 350 bin kisinin su ihtiyacini karsilayacak baraj biçilmis kaftandir. Ancak Yarimada bir avuç altin ve siyanüre feda edildi. Buraya altin madeni izni verildi” dedi.
Eskiden madenlerle ilgili ruhsatlari Büyüksehir Belediyeleri’nin verdigini, bu yetkinin alinarak Özel Idare kanaliyla valliklere verildigine dikkat çeken Baskan Kocaoglu, “Niye verildi? Çünkü Izmir Büyüksehir Belediyesi Belkahve’de maden ocaklarini rehabilite etti. Çamli’da ise altin madenine ruhsat vermedik. Onlarin verebilmesi için yetki bizden alindi. Böyle demokrasi olmaz. Seçilmislerin atanmislar tarafindan bypass edilmezine izin vermememiz gerekir. Bunu beceremezsek ati alan Üsküdar’i geçer, zaten de geçiyorö diye konustu.


KENT ORMANINA BINA YAPILMASINA TEPKI


Aziz Kocaoglu, EXPO 2020 Izmir’in adayligiyla ilgili EXPO Yürütmesi Komitesi tarafindan Paris’te yapilan son sunumda Inciralti Kent Ormani’na bina yapilmasini öngören projeye çok sert tepki gösterdi. Inciralti’ni kurtarmak için göreve geldigi günden bugüne kadar planlamadan yana oldugunu, burada artik tarim yapma olanagi kalmadigini belirten Kocacoglu, planlamada ilk örnek olarak da 2006 yilinda 1`inci derece dogal sit alanini agaçlandirarak kent ormanina dönüstürdüklerini söyledi. EXPO sonrasi burasinin yesil alan olarak kalacagindan, düzenleme ortaklik payindan alinacak alanda EXPO yapilarinin yapilmasini öngördüklerini belirten Kocaoglu, burada daha sonra düsük yogunluklu, yesillikler içinde, deniz kiyisinda saglik kampusü planlamak için yola çiktiklarini dile getirdi.


INCIARLTI’NDA AVM’YE TEPKI

Inciralti planlamasini önce Kültür ve Turizm Bakanligi’yla yürüttüklerini, daha sonra yetkinin
Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na geçtigini, 0.80 emsal, 4 kat, yüzde 25 kullanim kararlarinin degismegini belirten Baskan Kocaoglu, “Ancak, saglik kompleksinin yani EXPO’nun yapilacagi yere alisveris merkezi alani ayrilirsa, buraya günde onbinlerce araç girerse burada saglikla ilgili isler görülebilir mi? Dünyaca ünlü bir kampüs olur mu? Bilim yuvasi, tip fakültesi, geriatri merkezi, saglik okullari olabilir mi?” diye sordu.


`YA CAHILLER YA DA AMAÇLARI RANT`


Kocaoglu, karsi çikmalarina ve anlatmalarina karsin Inciralti Kent Ormani’na EXPO binalarini yerlestirip Paris’te sunum yapilmasina sert tepki gösterdi. Projenin bu bölümüne serh koyduklarini belirten Kocaoglu, “Bunu yapamayacaklarini söyledim. Kent Ormani’ni bizim agaçlandirdigimizi anlattim. Dolgu oldugunu, zemin bulunmadigini dile getirdim. Tuzlu toprakta agaç yetistirmek için verdigimiz mücadeleyi anlattim. Ihtiyaç olmadigini anlattim” dedi. Tüm karsi çikmalarina karsin proje sunumunun böyle yapilmasinda iki amaç olabilecegine dikkat çeken Kocaoglu, “Ya son derece cahiller. Hiçbir sey bilmiyorlar. Dünyadan haberleri yok. Agaçtan, hatta yapraktan da anlamiyorlar. Bu kadar cahil insanlar tarafindan yönetilmek ayri bir aci. Ya da 1250 dönüm alani planlamak, ranta açmak için kasten EXPO’yu kullaniyor olabilirler. Türkiye ’de sayili bir rant alani yaratmaksa amaç, biz buna Izmirliler olarak sonuna kadar çikmak zorundayiz. Direnmek, yaptirmamak zorundayiz" diye konustu.

Radikal



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli