Komsuluk Rampaya Takildi.

Komsuluk Rampaya Takildi.

Tek basina yasayan fiziksel engelli Mahmut Çam, komsulari apartman girisine rampa koymasina izin vermedigi için her gün ise geç kaliyor. Belediye bile yasal mevzuata ragmen komsularin tepkisinden rampayi koyamamis

Komsuluk Rampaya Takildi.

Tek basina yasayan fiziksel engelli Mahmut Çam, komsulari apartman girisine rampa koymasina izin vermedigi için her gün ise geç kaliyor. Belediye bile yasal mevzuata ragmen komsularin tepkisinden rampayi koyamamis

Toplum engellilere hayatin bir alaninda kaldirdigi engeli baska bir alanda kaldirmayinca yasamlari "iki basamak"ta tökezliyor.

30 yasindaki Mahmut Çam bunun en çarpici örneklerinden biri.

Dört ay önce engelsiz bir magazada hayatinda ilk kez bir is firsati bularak kasiyer olarak çalismaya basladi. Ancak ise her gün 1 saat geç gitmek zorunda. Çünkü Esenler`de giris katinda oturdugu apartmanin ana girisindeki iki basamaktan arabasiyla inemiyor. Yalniz yasadigi için mahalleden birisinin geçip kendisine yardimci olmasini bekliyor.

Aslinda sorunun çözümü çok basit; girise bir rampa koymak. Ama komsulari rampa koymasini istemiyor. Önce koydugu tahta rampayi kirdilar, ardindan belediyeden gelen ekibin rampa yapmasina izin vermediler.

O da Engelsiz Hayat Dayanisma Dernegi engelli aktivistleriyle apartman önünde bir eylem yapti. Komsulardan biri gereköe olarak "Neden rampa takilsin, çocugum kayar düser ordan" diyor.

Hem bekar hem engelli olunca

Mahmut Çam anlatiyor:

"Bir yil önce ev sahibi ile kira kontrati imzalarken `ana giriste iki basamak var rampa yapabilir miyim` diye sordum. `Tabii ki nasil rahat edersen öyle yap` dedi. Ancak komsular bekar ve engelli birinin kiraci olmasini en bastan beri istemediler. Eve tasinirken polis korumasinda tasindik. Polise ifade vermek zorunda kaldim: `Bekar, engelli oturamaz maddesi yok` diye.

"Seni istemiyoruz diyorlar, neden? Hem bekar hem engelliyim çünkü. Önce tahta bir rampa koydum, iki gün sonra kirdilar. Sonra Esenler Belediyesi Fen Isleri`nden ekip malzemelerle geldi rampa yapmak için. Izin vermediler. Ekip yapamadan geri döndü. Gerekçesini sorunca `apartmanin görüntüsünü bozuyor` diyorlar.

Dakikalarca birinin geçmesini bekliyorum

"Dört ay önce engelsiz bir magazada is buldum kasiyer olarak. Kendi ekmegimi kazaniyorum. Isyerinde engellilerin de çalisabilecegini ispat ettik. Her sey çok güzel. Ancak iki basamagi inmek için mahalleden birinin geçmesini bekliyorum. Bazen yarim saat, 1 saat beklemek zorunda kaliyorum. Ve ise geç kaliyorum. Is yeri sahipleri durumu bildigi için bir sey demiyorlar ancak bu benim için büyük bir sikinti olusturuyor. Aksam isten dönünce de yine giriste beklemek zorunda kaliyorum. Bir yillik mücadelem sonuç vermedi. Komsularin engellilere dönük ayrimci zihin yapisini degistiremedik."

Belediye rampayi yapmak zorunda

Engelsiz Hayat Dayanisma Dernegi Baskani Adem Kuyumcu, 5378 sayili Engelliler Kanunu`na göre belediyenin bu rampayi komsularin izninine gerek olmadan yapmasi gerektigini belirtti.

"Normalde engelli ya da yasli bireyler belediyeye basvurur. Imar Müdürlügü 60 gün içinde inceleme yaparak binanin girisinin uygun hale getirilmesine karar verir. Bunu ya engelli kendisi yapar ya da belediye kendi bütçesinden yapar. Ancak bunu yapmasi için komsularin izin vermesine gerek yok. Burada Esenler Belediyesi de görevini yerine getirmemis." (NV)