Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Konserve Kutusundan getto ve Rezidanslar!

Konserve Kutusundan getto ve Rezidanslar!

Dün saat 10`da, CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri, Dörtyol`da yerel basini bilgilendirme toplantisi yapti. Kahvaltida bir araya gelen Meclis Üyelerinden Mustafa Usta, Yüksel Kiliç, ayrica Mimar Aksal Örüklü`nün katildigi toplantinin gündemi Havaalani Ke

 Esenler Havaalani Kentsel Dönüsüm: Konserve Kutusundan getto ve Rezidanslar!

Dün saat 10’da, CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri, Dörtyol’da yerel basini bilgilendirme toplantisi yapti. Kahvaltida bir araya gelen Meclis Üyelerinden Mustafa Usta, Yüksel Kiliç, ayrica Mimar Aksal Örüklü’nün katildigi toplantinin gündemi Havaalani Kentsel Dönüsümünde yasan.an olaylar idi

Havaalani Mahallesi magdurlari için ‘Agaca bakarak ormani göremiyorlar’ diyen Mustafa Usta yasanan süreci anlatti: Biz o zaman ‘imar planiniz nerede?’ diye sorduk. Göksu ‘ Yapacagiz’ dedi. Imar plani yapmamissin vatandasla pazarlik yapiyorsun? Dedik.

‘Konserve kutularinda gettoyu olusturacaklar, kendilerine kalan kisimlara da rezidans yapacaklar. Su an gelinen nokta da aynisi oluyor. Su an Zeytinburnu Çirpici Deresinde bunlar oluyor. Ayni AKP zihniyeti, ayni rantsal dönüsüm zihniyeti…

 ‘Halkimiz sadece metrekarelerin pesinde! Havaalani Mahallesi halki  bana su kadar m2 dedin de bana vermedin de… Kardesim zaten seni getto yapmis!  Konserve kutusunu olusturmus, seni sikistirmis, kendi rezidanslarina geçip, seni orada kendi rezidanslarinda kapici yapacak! Hizmetçi yapacaklar! 

 Sen hizmetçiligi de kabul etmiyorsan, zaten 400-500 TL’lik aidat  veremeyeceksin, satacaksin, orasi da senin elinden çikacak! Gideceksin memleketine! Niye? Seni yükselen bu ranti paylasmaya layik görmüyorlar!’

Yüksel Kiliç ise: ‘Isleri de hazir! Verecekleri aidatla sahip olduklari dairelerde kiraci konumuna düsecekler!’ uyarisinda bulundu.

Mustafa Usta’nin konusmasinin tam metni: Biz daha önce Avrupa Dügün Salonunda yaptigimiz bir toplantida Esenler Havaalani Mahallesi kentsel dönüsümü hakkinda özet bilgi vermistik.

Konserve kutularinda gettoyu olusturacaklar, kendilerine kalan kisimlara da rezidans yapacaklar. Su an gelinen nokta da aynisi oluyor. Su an Zeytinburnu Çirpici Deresinde bunlar oluyor. Ayni AKP zihniyeti, ayni rantsal dönüsüm zihniyeti…

O gün Göksu; rantsal paylasim dediniz, bizi suçladiniz! Sen nasil böyle söylersin! Diye azarlayarak telefon açti. Memur olmadigimizi, konusma tarzinin yanlis oldugunu ifade ettik. Özür diledi. Karsilikli görüselim, dedi.  Mimar Aksal Örüklü ile yanina gittik, görüstük. ‘Ben sunu yapacagim, bunu yapacagim, dedi. Bize resimler gösterdi. Biz de ‘imar planiniz nerede?’ diye sorduk. Yapacagiz’ dedi. Imar plani yapmamissin vatandasla pazarlik yapiyorsun? Dairene daire verecegim, sunu yapacagim. Ortada ne m2 belli, ne insaat m2’si belli, ne imar alanin belli, nasil pazarlik yapiyorsun?Emsalin belli degil. Biz yapiyoruz, dedi. 8,5 milyon m2lik askeri alani da daha sonra rezerv konut alani olarak çalismalara katacagini söyledi. Bizim Donati alani eksikligimizi dile getirdigimizde…

Ben 3 emsal yapip verecegim, dedi. Biz 3 emsale karsi çikmistik.  Keske 3 emsal olabilse… Simdi 3 emsale de raziyiz.

Imar planini yaptilar. Imar planlarinda donati alanlarini tek parsel haline getirdikten sonra bunu Havaalani Mahallesinin kendi bünyesinde sagladilar.  Donati alani parselin bünyesinde olmaz. Donati alani dediginiz, parkidir, yoludur, yesil alanidir.  Benim yolumdan sen faydalanacaksin ama ben senin yolundan faydalanamayacagim. Niye? Bekçi izin verirse senin yolundan faydalanacagim! Sen burayi özel mülk haline getiriyorsun burayi!

 Bu sekilde Donati alani tahsisi yapilamaz! Gerekçesiyle planlara itiraz ettik. Normalde imar planlari belediyeden geçirilir, 5 binlik planlarda Büyüksehir belediyesinden geçirilir idi.  Önce özde çözelim, diyorlar. Nasil? Imar kanunlarini degistiriyorlar. 3194 sayili Imar Kanunu’na göre yapilmasi gereken plan tadillerini, Esenler’in planlari Bayindirlik Bakanligi Sehircilik Il Müdürlügünde onaylanmis askiya asilmis. Artik Bayindirlik Il Müdürlüklerinde plan tadillerini yapiyorlar. Basindan gizliyorlar.

Kemer Parkevlerini mahkemeye verdik. Burada emsal 2.40 idi. 2.40’in Esenler’e çok büyük bir  yogunluk getirecegi düsünüldügünden o plan iptal edildi. 2.40 yogunlugu iptal eden mahkeme 3 yogunlugu havada karada iptal eder. Kaldi ki o dönem Havaalani Mahallesi 1.59 yogunlukla Esenler’in zaten yogun olan nüfusunu seyreklestiren  bir yapiya sahipti. Esenler’deki donati oranimiz 1.59 isi. Simdi bundan da eser kalmadi.

 AKP’nin rantsal paylasiminin somut bir örnegini sunmak istiyorum. Biz daha önce1985 yilinda çikmis, 3030 sayili kanun kapsami alani disinda kalan alanlarla ilgili Tip Imar Yönetmeligi ile imar faaliyetlerimizi yürütüyorduk. Insaatlarinizi bu yönetmelige göre yapiyorduk. Bütün iller Il imar Yönetmeligi çikariyor, resmi gazetede yayinlaniyor, ona göre de bizler proje yapiyorduk. Bu yönetmelikte emsalin katlara oranlanmasi dedigimiz KAKS; 16. madde de  kesinlikle iç bahçe tanimi yok. Otopark alanlari da KAKS’a dahil degil.

Bu yönetmelik degisti. Fakat bu yönetmelige göre hazirlanmis Istanbul Imar Yönetmeliginde; kat bahçeleri; binalarin çesitli katlarinda bagli bulundugu kata veya katlara hizmet edecek veya  hizmet edecegi bagimsiz bölüm veya bölümlerin eklentisi olarak tapuda gösterilecek sekilde plan ve yönetmelikte belirtilen çekme mesafeleri disinda bitki yetistirmek için gerekli toprak dolgu kullanilarak ve iklimlendirilmesi saglanarak yapilacak bahçe düzenlemeleri, ne kadar detayli? Resmen kat bahçesi, kis bahçesi!

 Kis bahçesi nedir? Zengin evlerinde olur. Genelde zemin katlarinda olur. Zemin kattaki mutfagin disindaki bir teras da Italya’da yetisen Amdega agacindan yapilan altigen üstü, yanlari cemakanli, yani kar yagarken yemek yemek için zenginlerin yaptiklari bahçeye kis bahçesi, kat bahçesidir. Mimari adi asil olarak kis bahçesi degildir, Amdega agacindan dolayi adina Amdega denir. Zenginler yapar.

Bugüne kadar yapilmiyordu, görmüyorduk.

Simdi geldik Planli Alanlar Tip Imar Yönetmeligine, deprem olmus, 6136 sayili yasa çikmis, insanlar binalarini dönüstürmeye baslamis, bakanlik kredi veriyor, normalde 1 olan kredinin 0,40’ni bakanlik ödüyor, faizin 0.60 ile  kredi çekiyorsunuz. Istanbul’un yüzde 15’i yenilenmis, depreme dayanikli yapi stoku sifirdan yüzde 15’e çikmis, çark yürürken birden bire Erdogan Bayraktar planlar alanlar tip imar yönetmeligi denen bir imar yönetmelik çikariyor. Bu insanlar neden kendi kendilerine kursun sikiyorlar?  Dertleri nedir? Bu yönetmelikle isler güzel yürüyor. Bu yönetmeligin neden çikarildigini, nedenini bulamiyorduk.  Madde madde bakiyoruz, hepsi birbirine benziyor ama degistirmisler.

Ama simdi Havaalani Mahallesi planlarini gördükten sonra isin özünü anladik. Iki sene önce simdi yapacagi isin planini yapiyor.

Biz AKP’nin 400 milyar dolarlik bir havuz olusturdugunu söylemistik. Seçimlerde biz bir rant projesi önermedik. AKP’ye baktik birden bire Kanal Istanbul Projesi… 200 milyar dolar! Hemen herkesin istahi kabardi,  su AKP’ye yardim edelim, su proje hayata geçsin, dediler.  Biz de oradan mali götürelim.2023, 2071 diyorlar, rant projeleriyle ranti dagitacagim diyerek milletin agzini sulandirarak oy isterse…

400 milyar dolarlik havuzun laboratuari da Esenler Havaalani Mahallesi.. Bu 400 milyarlik ranti nasil elde edecekler?

Aksal Örüklü, 54 bin m2 emsalin disinda alan çikardiklarini söyledi. Kotu yukaridan alarak, ikinci, üçüncü bodrumu emsal disi dedi, emsale katarak 54 bin m2 alan kazandi. Fakat bu da yetmedi. Palanlara baktiysaniz, yatak odasinin içinde kis bahçesi, yaninda mutfak, mutfagin önünde balkon, balkon ile mutfagi kis bahçesi ile ayirmis, onun yaninda salon, salonun içinde kis bahçesi… Topluyoruz yaklasik 9 m2lik bir alan. Kimisinde 3 kimisinde 9 m2, kimisinde 5 m2, ortalamasi 5 m2…

 Aksal Örüklü: Yeri geldigi için söylüyorum. Yirca’da 6 bin zeytin agacini kesen, Validebag Korusu 1. derece dogal Sit Alani, oradaki agaçlara göz diken, Taksim’de agaçlari katleden, 3.Köprü güzergahinda ormanin içine eden zihniyet, Esenler eliyle en çok sevdigi Havaalani Mahallesindeki 47 m2lik dairelerin içinde birer ikiser kis bahçesi yerlestiriyor. En sansli Mahalle Havaalani Mahallesi.

1400 konutun tanesinde 5 m2 Donati alanini artiriyoruz, yani Kaks’i… 7 bin m2 yer kazaniyorlar!  100 m2 daireden 70 daire yapar. Tanesi 350 milyar, iki daire kis bahçesinin akordiyonuna gitsin, geriye 68 daire kaldi. Kim kazaniyor? Eskon, Emlak GYO, Müteahhit fimalar… Onlar da kazanmiyor görünüyorlar. Kapinin arkasinda kazaniyorlar.

Bütün Türkiye de kis bahçelerini yaptiklarini düsünün, ise size 400 milyar dolar! Bugün yapilan ranti 2 sene önceden planlamislar!

Havaalani Mahallesi, 400 milyarlik havuzun laboratuar projesi dedigimde elimde bu kadar kanit yoktu.  Halkimiz sadece metrekarelerin pesinde! Havaalani Mahallesi halki  bana su kadar m2 dedin de bana vermedin de… Kardesim zaten seni getto yapmis!  Konserve kutusunu olusturmus, seni sikistirmis, kendisi rezidanslarina geçmis, seni orada kendi rezidanslarinda kapici yapacak! Hizmetçi yapacak! 

-Isleri de hazir! Verecekleri aidatla sahip olduklari dairelerde kiraci konumuna düsecekler!

- Sen hizmetçiligi de kabul etmiyorsan sen zaten 400-500 TL’lik aidat  veremeyeceksin, satacaksin, orasi da senin elinden çikacak! Gideceksin memleketine! Niye? Sen yükselen bu ranti paylasmaya layik degilsin!  Sen Esenler’e 1940larda baslayan göçle birlikte buranin çilesini çeken sen degilsin! Onlar! Ranti  yiyecek olanlar! Burasi ranta hazir hale gelmis, yemek için pismis. Bu çileyi Esenler halki çekmis ama ranti yemeye onlarin hakki yok!

Sayin Havaalani Mahallesi! Size avukatlar gönderdik!  Çagdas Hukukçular Dernegi Yönetim Kurulu üyesi 5 arkadasla birlikte oraya çadir kurduk.  Hukuki destek verdik! Para istemedik.  Sadece halka yardimci olmak için oraya çadir kurduk. Sayin Havaalani Mahallesi halki, o çadirdaki avukatlarla kaç defa görüstünüz?  O çadirdaki arkadaslar hiçbir evraka imza atmayin, dediler.  Kaç defa dinlediniz? Biz size caniniz acir, dedik. Silkinin! Bizimle birlikte olun!

Biz kentsel dönüsümü yerinde istiyoruz. Komsularimizla birlikte yerinde dönüsümü istiyoruz.kentseldonusumhaberleri.com  



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli