Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Konut alacaklara faiz darbesi

Konut alacaklara faiz darbesi

Bankacilar artan maliyeti konut kredisinde faizlere yansitmaya basladi. Ilk artis tüketicinin cebinden 738 lira fazla para çikmasina neden oldu.

Konut alacaklara faiz darbesi

Bankacilar artan maliyeti konut kredisinde faizlere yansitmaya basladi. Ilk artis tüketicinin cebinden 738 lira fazla para çikmasina neden oldu.

Konut kredi faizlerinde beklenti yüzde 1,25 olarak verildi.

Mer­kez Ban­ka­si­’nin politika faizini bir ge­ce­de 5,5 pu­an ar­tir­ma­si ko­nut kre­di­si fa­iz­le­ri­ne de yan­si­di. En dü­sük ko­nut kredisi fai­zi pi­ya­sa açil­ma­dan ön­ce 1,08 ola­rak kay­de­di­lir­ken, iler­le­yen sa­at­ler­de oran 0,02 pu­an ar­tis­la 1,10 se­vi­ye­le­ri­ne gel­di. Bu da 60 ay va­de­de 100 bin li­ra­lik ko­nut kre­di­si­nin ma­li­ye­ti­ni 1 ge­ce­de 738 li­ra yük­selt­ti.

4 bin liralik artisa hazir olun

Bir gün ön­ce 60 ay va­de­de 100 bin li­ra kre­di kul­la­nan tü­ke­ti­ci ay­lik 2 bin 273 li­ra kre­di öder­ken, ye­ni çe­ki­len kre­di­de ay­lik öde­me tu­ta­ri 2 bin 286 li­ra­ya çik­ti.  Uz­man­lar fa­iz yük­se­li­si­nin ko­nut kre­di­le­ri­ne yan­si­ma­si­nin ka­çi­nil­maz ol­du­gu­nu ak­ta­ra­rak, an­cak cid­di bir ar­tis ön­gör­me­dik­le­ri­ni, fa­iz­le­rin en faz­la yüz­de 1,20 se­vi­ye­le­ri­ne çi­ka­bi­le­ce­gi­ni ak­tar­di­lar.

Her artis cep yakiyor
Ban­ka­ci­la­rin en faz­la çi­kar de­di­gi se­vi­ye olan 1,20 fa­iz ora­ni baz ali­na­rak öde­nen ay­lik ra­kam ve top­lam öde­me tu­ta­ri he­sap­lan­di­gin­da da or­ta­ya cid­di bir fark çi­ki­yor. 60 ay va­de­de çe­ki­len 100 bin li­ra­lik kre­di­nin ge­ri öde­me­si bir an­da 136 bin 396 li­ra­dan 4 bin 461 li­ra ar­tis­la 140 bin 857 li­ra­ya yük­se­li­yor. Fa­iz ora­ni­nin 1,40 se­vi­ye­si­ne çik­ti­gi var­sa­yil­di­gin­da ise va­de so­nun­da 100 bin li­ra­lik kre­di­nin ge­ri öde­me tu­ta­ri­nin 148 bin 471 li­ra­ya ka­dar çik­ti­gi göz­le­ni­yor.

Yeniden yapilandirabilirler
De­niz­bank Mort­ga­ge ve Ta­sit Fi­nans­ma­ni Bö­lüm Mü­dü­rü Ha­kan Va­rol ko­nut kre­di­le­rin­de fa­iz­le­rin yüz­de 1.25’le­ri zor­la­ya­bi­le- ­ce­gi­ni an­cak da­ha yu­ka­ri se­vi­ye­le­ri su an için ön­gör­me­dik­le­ri­ni be­lirt­ti. Ban­ka­ci­lik sek­tö­rün­de ma­li­yet­le­rin art­ma­si so­nu­cun­da kre­di fa­iz­le­rin­de­ki ar­ti­sin nor­mal ol­du­gu­nu be­lir­ten Va­rol, “Bu dö­nem­de ban­ka­lar kre­di ver­me­ye de­vam ede­cek. Kre­diy­le ev al­mak is­te­yen ki­si­ler de aras­tir­ma­si­ni iyi ya­pa­cak. Is­te­di­gi evi bu­lan ki­si­ler ise kre­diy­le ev al­ma­ya de­vam ede­cek. Ile­ri­de fa­iz­le­rin düs­me­si du­ru­mun­da kre­di­nin ye­ni­den ya­pi­lan­di­ril­ma­si da kre­di çe­ken­ler için önem­li bir avan­ta­j” de­di.

Senetli satis orani artacak 
Du­man­ka­ya In­sa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Bas­ka­ni Ugur Du­man­ka­ya fa­iz ar­ti­si­nin ki­sa va­de­de kre­di ma­li­yet­le­ri­ni yük­selt­se de Türk Li­ra­si­’nin eu­ro ve do­lar kar­si­sin­da­ki de­ge­ri­ni ar­tir­ma­si se­be­biy­le se­vin­di­ri­ci ve ye­rin­de bir ka­rar ol­du­gu­nu söy­le­di. Bu son ka­ra­rin ko­nut kre­di fa­iz­le­ri­ni da­ha sim­di­den yu­ka­ri çek­ti­gi­ne dik­kat çe­ken Du­man­ka­ya, “An­cak biz bu nok­ta­da umut­suz de­gi­liz.  Sa­ti­sa yö­ne­lik he­def­le­ri­miz de­gis­me­di, stra­te­ji­le­ri­miz­de ba­zi de­gi­sik­lik­ler yap­tik. Sek­tör­de bun­dan son­ra kam­pan­ya­lar ar­ta­cak ve se­net­li sa­tis oran­la­ri ye­ni­den yük­se­le­cek. Ko­nut ih­ti­ya­ci olan ki­si­ler ko­nut al­mak­tan vaz­geç­me­ye­cek. Dö­viz­den çi­kan pa­ra­nin da ad­re­si gay­ri­men­kul gi­bi gö­rü­nü­yo­r” de­di. Via­port Ve­ne­zi­a Sa­tis ve Pa­zar­la­ma Di­rek­tö­rü Cenk Ha­yir­li­og­lu da ko­nut kre­di­le­rin­de ya­sa­nan ar­tis­la fir­ma­la­rin ye­ni kam­pan­ya­lar dü­zen­le­ye­ce­gi­ni ak­tar­di.
Emine Açar - Bugün Gazetesi

 

 



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı