Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Konut satışları 4 aydır düşüyor! Fiyatlar da düşecek mi? Ev almak isteyenler şimdi bakın!

Konut satışları 4 aydır düşüyor! Fiyatlar da düşecek mi? Ev almak isteyenler şimdi bakın!

Türkiye genelinde konut satışları Ekim 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 geriledi ve 102 bin 660 olarak gerçekleşti. Konut satışlarındaki düşüş 4 aydır devam ediyor. Peki ev almak isteyenler ne yapmalı?

Türkiye genelinde konut satışları Ekim 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 geriledi ve 102 bin 660 olarak gerçekleşti. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz, bugünkü köşesinde konut satışlarındaki düşüşü kaleme aldı. Şeref Oğuz, konu ile ilgili yazısına konut satışlarındaki düşüşün dört aydır sürdüğünü belirterek başladı. Oğuz, "Büyük düşüş ise ipotekli konut satışlarında yaşanıyor. Elinde konut stoku bulunanların parasını bağladığı bu yatırımın geleceği merak konusu" ifadelerini kullandı

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, Ekim 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,7 azaldı ve 13 bin 268 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 12,9 olarak belirlendi. 

İşte konut satışlarındaki son durum ve Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz'un konuyla ilgili açıklamaları...

"Fiyatların yüksek seyri önemli bir neden ancak bunun yanında krediye ulaşmanın da zor olması da ipotekli konut satışlarını zorlaştırıyor" diyen Şeref Oğuz, yabancıya konut satışına da değindi. 

Yabancılara yapılan konut satışlarının Ekim'de, 2021 Ekim'e göre yüzde 8,8 azalarak 5 bin 377 olduğunu aktaran Oğuz, "Ekim ayında Rus vatandaşları Türkiye'den 2 bin 23 konut satın aldı. Rus vatandaşlarını sırasıyla 498 konut ile İran, 310 konut ile Irak ve 216 konut ile Ukrayna vatandaşları takip etti" şeklinde konuştu.

'Türk Lirası değer kaybederken konuta talebin artması gerekmiyor mu?' sorusunu yanıtlayan Şeref Oğuz, fiyatların aşırı artmasının ve krediye ulaşma zorluğunun buna engel olduğuna dikkat çekti. Oğuz, " Kaldı ki fiyatlar öylesine tırmandırıldı ki ancak zorunlu hallerde satış gerçekleşebiliyor" ifadelerini kullandı. 

Şeref Oğuz, enflasyon tırmandığı sürece fiyatlardaki artışın yavaşlayacağını ancak durmayacağını belirtti. "Ta ki seçim sonrası uygulanacak anti enflasyonist politikalar, konutların yeniden fiyatlandırılacağı dönemi başlatacak" diye konuştu. 



  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı