Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Köylülerin arazisi Gürallar`in oldu

Köylülerin arazisi Gürallar`in oldu

SAHINKÖY`DE MADENCILIK FAALIYETI BASLADI Zeliha Kral / Eren Egemen Karadas

Sahinköylülerin 50 hektarlik arazisi Gürallar’a verildi. Madencilik faaliyeti yapmak üzere simdiden 3 tane tas ocagi kuran Gürallar’in, bölgede gümüs ya da altincilik faaliyetinde bulunacagi tahmin ediliyor.   

Kütahya’ya bagli 400 nüfuslu köy, arazilerinin 2B kapsamina alinmasiyla Hazine’ye devredildi. Bunun ardindan araziye Gürallar sirketi talip oldu. Madencilik yasasi kapsaminda 50 hektarlik araziyi satin alan Gürallar, is makineleriyle çalismalarina basladi.

Gürallar, devraldigi arazi ile ne yapacagini henüz açiklamazken, köylüler bölgede altin ya da gümüs aranacagini tahmin ediyor. Çünkü, arazi Gürallar’a devredilmeden önce arazinin bulundugu bölgede dedektörle çalismalar yapilmis ve köylülere de bilgi verilmemis.   

Köylüler duruma tepkili. Topraklarinin ellerinden alinmasini zorbalik olarak degerlendiren köylüler, sirketi arazilerinde istemiyor.
 
GÜRALLAR EVLERINI BASLARINA YIKIYOR

Köy muhtari Ömer Çakir, “Nereye basvurduysam, nereye dilekçe verdiysem her yer Gürallar’dan yana oldu. Hep elim bos döndüm” diye konustu.

Köyde çalisma yapan is makineleri, köylülerin can ve mal güvenligini de tehdit ediyor. Is makineleri, 1.5 metre eninde olan köy yolundan geçmeye çalisiyor. Köy sakinlerinden Kerim Koyulmus, is makinelerinin bu dar yoldan geçerken evlerinin çatilarinin bir bölümünü yiktigini söyledi. Köy yolunda bisiklet süren 5 yasindaki bir çocuk ise, is makinesinin altinda kalmaktan son anda kurtulmus.

Kaymakamliga gitmelerine ragmen içeri alinmadiklarini dile getiren köylüler, bir de Jandarma’nin tehditlerine maruz kalmis. Her seye ragmen, yüzyillardir yasadiklari köylerini terk etmeyeceklerini söyleyen köylüler, köyleri için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladi.


2B NEDIR NEDIR?

2B, Orman Kanunu`nun 2. Maddesi B Bendi için kullanilan bir kisaltmadir. Bu tabir orman vasfini yitirmis araziler için kullanilir. Uygulama orman olma vasfini kaybeden ve bilim ve fen açisindan da orman haline tekrar dönüstürülmesi mümkün olmadigi tespit edilen arazilerin satisini öngörüyor. Sahinköy’ün  arazileri de bu kapsama alinarak devri gerçeklesen araziler arasinda.



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli