Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kozmik odada KPSS sizintisi!

Kozmik odada KPSS sizintisi!

Cumhuriyet Savciligi çok çarpici sonuçlara ulasti VATAN HABER MERKEZI

Bilirkisi arastirmasinda ÖSYM içinde ‘kozmik oda’ olarak kabul edilen ve internet erisi olmayan bilgisayarlardan internete baglanildigi, sinav sonuçlari açiklanmadan adaylara mail ile gönderildigi tespit edildi.

10-11 Temmuz 2012 tarihilerinde yapilan KPSS Egitim Bilimleri Sinavinda kopya çekildigi iddalariyla baslayan sorusturmada, Ankara Cumhuriyet Savciligi çok çarpici sonuçlara ulasti. Ankara Cumhuriyet Bassavci Vekili Sadan Sakinan’in talimatiyla hazirlanan bilirkisi raporunda, hiçbir internet baglantisi olmamasi gereken bilgisayarlardan mail gönderildigi tespit edildi. Bilirkisi tarafindan hazirlanan raporlarin temeli ise 8 Eylül 2010 tarihli arama karari olusturuyor. Savcilik tarafindan ‘Rüsvet, sahtecilik ve bilisim sistemlerine girmek suretiyle verilerin ele geçirilmesi’ gerekçesiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafindan verilen izin ile ÖSYM’de arama yapildi. Arama sirasinda ise bilgisayarlarin imajlari alindi ve bilirkisi tarafindan bu imajlar incelendi.

Internet baglantisi

Bilirkisi incelemesi sirasinda, özellikle hiçbir baglantisi olmamasi gereken bilgisayarlardan internete girelerek mail atildigi tespit edildi. ÖSYM’nin kozmik odasi olarak adlandirilan TAB ve Bilgi Islem Müdürlügü’ndeki bilgisayarlarin incelemesi sirasinda http://osym.gov.tr uzantili mail adreslerinden ileti paylasildigi görüldü. Oysa güvenlik nedeniyle bu bilgisayarlarin hiç bir sekilde internet baglantisi olmamasi gerekiyor.

Sonuçlar paylasildi

Yine ayni sorusturma içinde, sinav sonuçlari resmi olarak açiklanmadan, ayni bilgisayarlar üzerinden sinav sonuçlarinin paylasildigi da tespit edildi. Kozmik odadaki bilgisayarlar kullanilarak adaylara sonuç bildirimleri yapildigi yine ayni arastirmada ortaya çikti. Bilirkisi raporunda tespit edilen baska bir bulgu ise adaylarin TC Kimlik Numaralari’nin paylasilmasi. Özellikle gizli olan bu bilgi, yine internet kanali ile üçüncü kisilerle paylasilmis.

Sorusturma derinlesti

Bilirkisiler tarafindan bu verilerin elde edilmesi üzerine, savcilik sorusturmayi derinlestirme karari aldi. Bu karar dogrultusunda ise ÖSYM’de sinav okumada kullanilan tüm optik okuyucularin datalari ile sinav sonuç datalarinin kopyasinin alinmasini mahkemeden talep etti. Ayrica mail trafiginin detaylarina ulasmak için ÖSYM’nin adresi olan web server’in bire bir yedeklenmesini de mahkemeden bir yazi ile istedi. Baska sinavlarda da bener bir olayin yasanip yasanmadiginin ögrenilmesi için de ÖSYM’den 2005 yilindan baslayarak yer yil yapilan sinavlarin veri tabanlari ve datalari talep edildi.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı