Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

KPSS`de kopya skandalinda yok yok

KPSS`de kopya skandalinda yok yok

Iki yil önce 10-11 temmuzda yapilan KPSS Egitim Bilimleri sinavinda kopya skandalinin ardindan baslatilan sorusturmada bilirkisi raporuna göre; bazi adaylarin yerlestirme asamasinda yerleri, puanlar ve testlerdeki dogru yanlis sayilarinda degisiklik yapil

ANKARA-  Iki yil önce 10-11 temmuzda yapilan KPSS Egitim Bilimleri sinavinda kopya çekildigi iddialariyla ilgili Ankara Cumhuriyet Bassavci vekilligince yürütülen sorusturma derinlesiyor. 

Sorusturmayi yürüten memur suçlarindan sorumlu Bassavcivekili Sadan Sakinan, kopya iddialariyla ilgili dört ayri bilirkisi raporu hazirlatti. Sakinan, raporlarda yer alan saibeli durumlari tesbit ettikten sonra sorularin basiminin yapildigi METEKSAN yetkililerini, sorularin hazirlandigi bölümde görev alan ÖSYM çalisanlarini ve diger süpheli isimleri ifadeye çagiracak.

Taraf gazetesinin haberine göre,  KPSS’de kopya iddialarinin gündeme gelmesinin üzerine Türkiye genelinde yapilan suç duyurulari Ankara’da toplandi. 181 kisi tarafindan verilen suç duyurusu dilekçeleri incelendi. Sorusturmada dilekçelerde belirtilen isimlerden 80’nin üzerinde kisi süpheli olarak yer aldi. Hakkinda suç duyurusu yapilan isimler arasinda kopya iddialari üzerine ÖSYM Baskanligi görevinden istifa eden Ünal Yarimagan’da bulunuyor. Dilekçe ve arastirmalar üzerine savcilik, emniyet bilisim sube, diger adliyeler, ÖSYM ve ilgili yerlerle kopya iddialarina iliskin 600’ün üzerinde yazisma ve islem gerçeklestirdi.

Sakinan tarafindan bilirkisilere verilen dört rapor ise su konulari kapsiyor. Kopya iddialari üzerine METEKSAN ve ÖSYM’de yapilan aramalarda el konulan bilgisayar ve belgelere iliskin kapsamli bir bilirkisi raporu. Raporda, bilgisayarlardaki mail trafigi, yazismalar ve klasörlerin içerikleri siralaniyor. Ikinci bilirkisi raporu ÖSYM’de sinav sorularin hazirlandigi ve muhafaza edildigi birimlerde görev yapanlarin mal varligina iliskin. Üçüncü bilirkisi heyeti ise sorularin basimi ve dagitimina iliskin bir rapor hazirladi. Son bilirkisi raporunda ise sorularin nasil belirlendigi, hazirlayan kadronun sinav süresine kadar nasil denetlendigi gibi hususlara yer veriliyor.

Bilirkisilerin ÖSYM Bilgi Sistemi üzerinde yaptigi arastirma sonucunda ulasilan sonuçlar söyle:

1) Bazi adaylarin yerlestirme asamasinda yerleri degistirildi.

2) Bazi adaylarin ise puanlarinda degisiklik yapildi.

3) Testlerdeki dogru yanlis sayilarinda degisiklik yapildi.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli