Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Kredi çekenler, paranizi almayi unutmayin

Kredi çekenler, paranizi almayi unutmayin

Kredi çekerken ödedigi dosya masrafini geri alanlarin sayisinda adeta patlama yasaniyor. Sebebi ise ücretsiz gönüllü avukatlar...

Kredi çekenler, paranizi almayi unutmayin

Kredi çekerken ödedigi dosya masrafini geri alanlarin sayisinda adeta patlama yasaniyor. Sebebi ise ücretsiz gönüllü avukatlar...

‘’BDDK veya avukatlik bürosundan ariyoruz’’ diyerek vatandasi ‘’ Kredi dosya masrafinizi sizin adiniza bankanizdan geri aliyoruz’’ seklindeki vaatlerle kandiran dolandiricilara karsi geçtigimiz günlerde BDDK ve ilgili kurumlardan uyarilar yapilmis, vatandasin bu noktada daha dikkatli olmasi istenmisti. Bu uyarilar kulaginizin bir yerinde küpe olsun ama, kredi dosya masrafi noktasinda simdiye kadar siki durun öyle ya da böyle tam 3 milyon kredinin dosya masrafi bankalardan temin edilerek hak sahiplerine geri ödendi. Ülke genelinde son 10 yil içinde verilen kredilerden ötürü ödemesi yapilmasi gereken dosya sayisi ise 40 milyondan fazla. Yani daha on milyonlarca kisiye basvuru olmasi halinde ödeme yapilacak. Tüketici Kanunu’nda yapilan degisiklikler ve Yargitay tarafindan verilen emsal kararlar sonrasi son 1,5 yildir avukatlar yogun bir mesai içerisine girdi.

TALEP PATLAMASI YASANIYOR
Uzun yillar tartisma konusu olan ve kredi kullanan vatandastan haksiz yere alindigi savunulan dosya masraflari Yargitay tarafindan verilen emsal kararlar göz önünde bulundurularak bankalardan bir bir geri alinirken, son zamanlarda vatandasin bilinçlenmesi ile birlikte bu yöndeki taleplerde adeta patlama yasanmaya baslandi.

VATANDASDAN MASRAF ALMIYORLAR
Ortalama 250 lira olan dosya masrafini geri almak için açacagi davanin masrafindan çekinen vatandasin imdadina avukatlar yetisti.
Göz korkutan dava masraflarini vatandastan almadan dosyalari devralan avukatlar  dosyalari mahkemelere tasiyarak birkaç gün içerisinde sonuç aliyor ve vatandasa parasini iade ediyor.

AVUKAT BASINA GÜNLÜK 30 DOSYA DÜSÜYOR
Öyle ki gelinen noktada avukat basina günlük 10 ile 30 adet arasinda dosya düstügü ifade ediliyor.  Bu zamana kadar yapilan dosya basvuru sayisi ise 3 milyonu asti. Yapilan basvurulardan yüzde 99 oraninda olumlu geri dönüs alindi ve hak sahiplerine paralari iade edildi.

‘’VATANDAS UGRASMAK ISTEMIYOR’’
Konuyla ilgili görüsüne basvurdugumuz tüketici haklarinda uzman Av. Ezgi Esnik, süreci su sözlerle özetliyor;
"Son on yilda çekilmis olan kredilere iliskin dosya masraflarinin iadesi alinabilmektedir. Bu konu ile ilgili süratli ve etkin bir çalisma yürütmekteyiz. Ne yazi ki çogu vatandas ugrasamam diyerek dosya masraflarinin iadesi için basvuru yapmamaktadir. Oysaki avukata vekâlet veren vatandasin bu konuda ugrasacak bir durumu kalmamaktadir. Üstelik tüketiciyi ilgilendiren bu tarz basvurularda tarafimizca vatandastan dosya masrafi alinmamakta olup dosya masraflari karsi taraftan tahsil edilmektedir.

PARA 10 GÜN IÇINDE HESAPTA!
Türkiye genelinde 1,5 -2 yil içinde 3 milyon basvurunun yüzde 99’una geri dönüs yapildigini belirten Esnik, paranin geri ödenmesi noktasinda iki hususun oldugunu belirterek,
‘’Birincisi Tüketici Hakem Heyetine gitmeden icra takibi baslatilir ve bankaya bu icra evraki bir gün sonra teblig edilir. Banka teblig tarihinden itibaren 7 gün içinde bu karara itiraz edebilir. Sayet banka bu teblige itiraz etmez ise 10 Gün içinde vatandas parasini aliyor. Sayet eder ise bu sefer de Itiraz ile birlikte tüketici hakem heyetine basvuruluyor. Burada is yogunlugu oldugu için en az 3 ayda sonuç aliniyor. Ancak Hükümet 550 raportör atamasi yapacak.  Bu atamalardan sonra bu sürede 1 aya kadar inecek.’’ diye konustu.

SON 10 YILLIK KREDILERI KAPSIYOR
Yargitay tarafindan verilen emsal karar 2004 yilindan bu yana yani 10 yillik zaman
asimini doldurmamis kredileri kapsiyor. Istatistiklere göre ise son 10 yilda 40 milyondan fazla kisinin kredi kullandigi görülüyor.  Normal kredilerde ortalama 250 TL olan dosya masrafi konut kredilerinde 3 bin TL gibi çok ciddi rakamlara kadar da çikabiliyor.

 



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu