Tarih: 01.01.2018 00:00

Kredi Karti Aidatini Geri Aldi

Facebook Twitter Linked-in

Hasan Gürsoy/Gazete Esenler

Kredi Karti Aidatini Geri Aldi

Esenler Kaymakamligi tüketici hakem heyeti Orhan Demir’in kredi kartinin aidatini bankaya geri ödettirdi.

Esenlerde ikamet eden Orhan Demir bankadan aldigi kredi kartinin aidatini Esenler Kaymakamligi tüketici hakem heyetine basvurarak bankadan iade aldi. Yanliz banka tarafindan vay mi uyanik senmisin diyerek kredi kartini kullanima kapatti.

Esenlerde ikamet eden Orhan Demir ile banka tarafindan ugradigi haksizligi ve magduriyetini gazetemize açiklamalarda bulunarak anlatti.

Orhan Bey Kaymakamliga sikâyette bulunarak tüketiciler lehine emsal niteligi tasiyan bir karar çikarttiniz. Sikâyetinizi Esenler kaymakamligina yapmanizin özel bir nedeni var mi?

Orhan Demir “Tüketici kanunu ve Hakem heyeti yönetmeligine göre Tüketiciler yasadiklari magduriyetler nedeniyle ikametgâhlarina bagli Kaymakamlikta bulunan Tüketici Sorunlari Hakem heyetlerine müracaat etmelidirler. Adrese dayali nüfus kayit sisteminde göre bende Esenlerde ikamet etigim için, Tarafimdan haksiz ve yersiz olarak alinan kredi karti aidatinin iade edilmesi amaciyla 4077 sayili kanun hükümleri çerçevesinde Ekim 2012 tarihinde hakem heyetine müracaat ettim. Hakem heyeti iki, aylik süre içerisinde yaptigim müracaati degerlendirerek kararini verdi.”

Müracaatiniz sonrasinda hakem heyeti nasil bir karar verdi.

Orhan Demir “Benimle ilgili verilen karar esasen benim bekledigim yönde çikti.  Zira Tüketici kanununa göre bankalar Tüketici ile müzakere etmedikleri hususlarla ilgili aidat ve benzeri ücret alamazlar.”

Hakem heyetin verdigi kararin içerigi nedir? 

Orhan Demir “ Özet olarak 4077 sayili kanunun 6.maddesince ayipli hizmet olarak degerlendirilmis olup tüketiciden alinan 82.50 TL nin yasal fazizi ile birlikte tüketiciye iade edilmesine karar verilmistir denilmektedir. Yani hakem heyeti kisaca bu parayi haksiz ve hukuksuz olarak almissiniz. Bunun yasal dayanagi yok. Aldiginiz parayi iade edin diyor.”

Peki, hakem heyeti kararinin yasal bir baglayiciligi var mi?

Orhan Demir “Elbette belirli bir miktara kadar baglayicidir ve yargi karari niteligi tasir. Eger Banka bu parayi iade etmese ben elimdeki kararla birlikte icar islemi baslatabilirim.  Bankalar tüketici ile müzakere etmeden uzlasmadan ücret alamaz diyorsunuz. Ama birçok banka bunu almaya devam ediyor.

Burada bir çeliski yok mu?

Orhan Demir “Esasen bir çeliski yok Tüketici kanunu net ve açik. Ancak bankacilik lobisi kuvvetli oldugu için yargi kararlarini genel için uygulamiyor. Sadece hak arayan tüketiciler hakkini elde edebiliyor. Oysa ilgili yasal mevzuatlarda Kart hamillerinin mesnetsiz uygulamalarla karsilasmamalari amaciyla sözlesmede var olmadigi veya yasal bir uygulamaya dayanmadigi sürece, yaptiklari islemlerden dolayi kendilerinden faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altinda hiçbir sekil ve surette ödeme talep edilemeyecegi ve kart hamilinin hesabindan kesinti yapilamayacagi yönünde düzenleme yapilmistir.

Diger yandan Tüketici kanununda da "satici veya saglayicinin tüketici ile müzakere etmeden, tek tarafli olarak sözlesmeye koydugu, taraflarin sözlesmeden dogan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralina aykiri düsecek biçimde tüketici aleyhine dengesizlige neden olan sözlesme kosullari haksiz sarttir. Denilmektedir. 

Bu yüzden Taraflardan birini tüketicinin olusturdugu her türlü sözlesmede yer alan haksiz sartlar tüketici için baglayici degildir. Yani Eger bir sözlesme sarti önceden hazirlanmissa ve özellikle standart sözlesmede yer almasi nedeniyle tüketici içerigine etki edememisse, o sözlesme sartinin tüketiciyle müzakere edilmedigi kabul edilir” 

Kendisinden haksiz olarak para alindigini düsünen tüketiciler ne yapilmali?·         

Orhan Demir  “Öncelikle Hesap ekstreleri takip edilerek bankalarin hesap isletim ücreti ya da üyelik aidati adi altinda ödenti belirtip belirtmedigi tespit edilmeli. Eger bir kesinti tespit edilmis ise 30 gün içerisinde bankanin hesap ekstresine itiraz edilmeli. Banka itiraza olumsuz yanit verirse veya kesinti bir aydan daha geç bir sürede fark edilmis ise en yakin Tüketici Sorunlari Hakem Heyetine basvurulmali.  Banka hesabinizdan dogrudan kesinti yapmissa banka yöneticileri hakkinda savciliklara suç duyurusunda bulunulmali.

Ayrica tüketiciler 10 yil içerisinde ödedikleri kredi karti aidatini geri alabilirler. Bununla ilgilide emsal niteligi tasiyan yargi kararlari var.”

Bu süreç zor ve mesakkatli degil mi yani 50 TL 80 TL için hak ariyorsunuz. Hak ararken daha fazla para ve zaman harcamis olmuyor musunuz?

Orhan Demir “Öncelikle sunu ifade edeyim hakem heyetleri veya tüketici mahkemeleri harçtan muaftir buralarda hak ararken herhangi bir ücret ödemesiniz. Diger yandan hak gaspinin degeri olmaz. Yani 5 TL de olsa 1 TL de olsa birisi size haksizlik yapmis ise sizden veya sizden haksiz ve yersiz bir ücret almissa buna itiraz etmek ve hak aramak insani bir erdemdir. Çünkü bu yolla Haksizligi önleyemezsek bile ona itiraz etmis ve onu baskalarina anlatmis oluruz.”

Siz hak aradiniz ama banka sizin kartinizi iptal etti. Buna ne diyeceksiniz.

Orhan Demir “evet ben hak aradim ve hak aradigim için banka tarafindan kartlarim iptal edilerek cezalandirildim. Yani, banka sen bizi sikâyet ettin. Hakkini aradin ve elde ettin. Biz sana kizdik ve kartini iptal ettik dedi. Bu o kurumun hak hukuk kavramlarina ne kadar saygili oldugunu gösteriyor. Banka elindeki imkânlari kötüye kullanmistir. Simdi kartlarimin kullanima açilmasi için tekrar sikâyet edecegim. Ve kartlarimi kullanima açtiracagim zira bu yönde Yargitay karari var. Ayrica banka beni magdur ettigi için manevi tazminat davasi da açacagim. Yani haksizlikla mücadeleye devem edecegim.” 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —