Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Kredi karti kullanirken bilmeniz gereken 10 sey!

Kredi karti kullanirken bilmeniz gereken 10 sey!

Tüketiciler ile bankalarin arasinda soguk rüzgarlarin esmesinin en önemli nedenlerinden biri kredi kartlari.

 

Tüketiciler ile bankalarin arasinda soguk rüzgarlarin esmesinin en önemli nedenlerinden biri kredi kartlari.

Tüketiciler ile bankalarin arasinda soguk rüzgarlarin esmesinin en önemli nedenlerinden biri kredi kartlari. Sikayetvar.com kart sahiplerinin yasadiklari sorunlardan olusturduklari sikayetlerke kredi karti kullanirken tüketicilerin bilmesi gereken 10 kurali çikardi. Iste bu kurallar söyle:
 
1-Bankalarla Imzaladiginiz Sözlesmelere Dikkat: “Isyerimize gelen banka görevlisi tarafindan neredeyse biktiracak israrlari sonucu talep formu doldurdum. Daha sonra sözlesmenin kredi karti basvurusu oldugunu ögrendim. Bunun üzerine kredi kartini gelen kuryeden almadim. Defalarca gönderdiler banka ile iletisime de geçtim kart istemedigimi söyledim. Bana ‘Adresinize gönderdigimiz karti kabul etmeyin iptal olur’ dediler. Karti her defasinda iade ettim, hiçbir sekilde imzalamadim geri yolladim. Cep telefonuma 214. 29 TL borcum oldugunu mesaji geldi. Bu nasil bankaciliktir? Almadigim kullanmadigim karta nasil borç gelir?”
 
2- Kredi Kartinizin Pesine Düsün: “2006 yilinda askerdeyken banka adima talebim olmadan kart çikarmis. Kartin baskasina teslim edildigini 2011’de bankanin hukuk bürosundan gelen mesaj ile ögrendim. Kartin üzerimde gözüktügünü ve yasal takibe girdigini söylediler. Maasima da haciz geldi. Bende bu durumu görünce savciliga banka hakkinda dilekçe verdim. Savciliktaki sikâyetim sonuçlanmadan önce 2012 yilinin mayis ayinda icra müdürlügünden maasima icra geldigini duyunca üzerimde gözüken borcu yani 285 TL’yi bankaya yolu ile ödedim. Savciligin verdigi karari ögrenince sok oldum. Çünkü kovusturmaya yer olmadigina dair karar alinmisti. Karar ve sonucu asagida yer almaktadir. Kararda 2011 yili ve öncesinde benim kredi karti talebinde bulunmadigimi, 2006 yilinda adima kredi karti düzenlendigini fakat sahsima teslim edilmedigi, kart kapatilmadigindan dolayi da yasal takibin baslatildigi yer almaktadir.”
 
3- Kart Kefilligine Dikkat: “Simdiye kadar kimseye kefil olmadim ve kefil borcum yok. Fakat ödenmeyen kredi karti borcu nedeni ile evime ihbarname geldi. Hiç tanimadigim bir kisiye kefil yapilmisim. Icra islemlerinin durdurulmasi için dava açacagim. Nüfus cüzdanimin fotokopisi kullanilarak hiç tanimadigim kisiye kefil gösterilmisim. Çünkü ben nüfus cüzdanimi hiç kaybetmedim. Bir kisinin kullanmasi mümkün degil.Kredi formunda kefil bölümünde benim bilgilerim yanlis yazilmis. Sadece ismim tutuyor.”
 
4- Kalan Borçlari Unutmayin:Kredi kartimi kapatmaya karar verdim borcumu kapattim. Bir ay sonra bana faiz bedeli olarak 30 TL`den fazla bir rakam isteyen ekstre geldi. Bankayi aradigimda ise bunun gecikme degil alisveris faizi oldugu söylendi ve bir önceki hesap kesiminden sonraki hesap kesimine kadar olan dönemin faizi aliniyor dendi. 3-5 kurus için binlerce TL`lik harcama yapan müsterileri kaybetmeye mahkum olan bu banka sonradan da müsteri kazanmak için neredeyse sokakta kart dagitiyor.”
 
5- Kartiniz Kopyalanmis Olabilir: “Kartimi ATM`ye taktim ve bir anda ne oldugunu anlamadan ATM kartimi yuttu. Bir saat beklemeden sonra anlasildi ki, kartim Bulgaristan`da Plovdiv`de kullanilmis. Param çekilmis ve kullanilmis. Ardindan Istanbul’un degisik yerlerinde de. Kartimin kopyalandigini söylediler. Bir banka nasil oluyor da kartin kopyalanmasina izin veriyor? Biz güvenip paramizi yatiriyoruz insanlar gelip rahatlikla kopyalama yapip bakiyemizi kullanabiliyorlar. Üstelik de ben bunu 1 hafta sonra ögreniyorum.”
 
6- Kredi Kartlarinizi Kirip Atmayin: “Bankaya ait kredi kartim eksi bakiyeye düsmüstü. Tüm borcu 2 TL fazla ödeyip kapattim ve ‘Karti iptal edin’ dedim. Cevap olarak ‘Kartinizi kirabilirsiniz’ yanitini aldim ve çiktim. Yillar sonra 500 TL’den fazla borcum oldugu gerekçesiyle bana haciz islemi basladigini söylediler. Hesaplari kontrol ettirdim para yatmis ama kartim iptal olmamisti. Pesinden ekstre ücreti diye 2.5 TL para kesilmis ve hesap tekrar eksiye düsürülmüs. Onun üzerinden yürüyen faiz avukat masraflariyla beraber 500 TL`yi geçmis.”
 
7- Habersiz Gelen Kartlara Dikkat!:
“Birkaç ay önce ise girince hesap açtirmam gerekmisti. Bankaya hesap açtirmak için gittim ve müsteri temsilcisine kredi karti istemedigimi özellikle belirtmeme ragmen evime hesap karti yaninda kredi karti da geldi. Ben önemsemeyerek bir kenara koydum ancak bugün telefonumda bir mesaj gördüm ve borcunuzu ödemediginizden dolayi hesabinizdaki para kredi kartiniza aktarilmistir yaziyordu ve bu ücret hizmet bedeli. Ben istemedigim bir kartin yollanarak hizmet bedelini ödemek zorunda birakiliyorum.”
 
8- Kredi Kartlarina Habersiz Sigorta!:
Kredi karti kullanmaktayim gelecek dönem ekstreme baktigimda hesabima sigorta 6 ay taksitlere bölünmüs (37, 35 tl ) Sigorta ödemesi oldugunu gördüm .Benim bu konuda talebim olmamasina ragmen hangi kanuna dayanarak beni sigortalamislardir merak ediyorum .Ben sigorta istedigimde yaptiramayacak kadar aciz birimiyim size sormak istiyorum. Büyük bir firmanin bu tür küçük hesaplar yapmasini anlamis degilim.”
 
9- Kredi Kartinizdan Habersiz Harcama Yapilabilir: Kredi kartimdan hiçbir sekilde benimle alakasi olmadan 6 adet ödeme yapilmis durumda. Bu olaydan dolayi 1052 TL kredi kartimda borç gözükmekte. Bu harcamalardan son alisveris yapildi zaman haber aldim. Sms  telefonuma geldi(sans eseri), yoksa hiç farkinda degilim. Bankaya arayip kartimi kapattirdim ve  gerekli dilekçeyi yazdim.Her alisveristen sonra telefonuma bir sms gelsin istedim. Ama bankada böyle bir hizmet yok dediler!!Binlerce lira kartlarimdan para çaliniyor ve biz haber alamiyoruz.”
 
10- Ödemeleri Aksatmadan Yapin: “Bazi aylar kredi kart borcumu 2-3 parçada yatirdigim oluyor, tabi bu sefer bu 1.25 TL x 3 olarak ekstreme yansiyor. Bir kaç defa kartimi yatirmayi geciktirdim. Ekstrem 14` ünde ödenecekse ve ödememissem, 15`inde direk mesaj geliyor. Ve bu mesaj bana 3 TL ile gecikme bildirim SMS ücreti adi altinda mahsup ediliyor. Bir sms`i gsm sirketleri 0.40 kurusa ücretlendirirken, ayni gsm sirketlerinin alt yapisiyla bizlere gönderdiginiz sms`i bize 3 TL`ye faturalandirmaniz son derece çirkindir.”



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı