Ekonomi yönetimi, Türk Ticaret ve Türk Borçlar Kanunu`nun ardindan, 4077 Sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun`da degisiklik yapmak için de dügmeye basti. Gümrük ve Ticaret Bakanligi tarafindan, 75 milyon vatandasin hayatinda önemli degisiklik yapacak bir Tüketici Kanun Taslagi hazirlandi. Taslakta, bankalar ile tüketiciler arasinda yillardir tartisma konusu olan, ‘kredi karti aidati` kaldiriliyor. Taslaga göre aidatlar kredi karti verilirken bir kez alinacak. Mevcut kredi kartlarindan ise her yil aidat alinmasina son verilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanligi`na bagli Tüketicinin Korunmasi ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan ‘Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun`da` degisiklik öngören taslak, toplam 30 maddeden olusuyor. Taslak öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulu`nda ele alinacak, ardindan da kamu kurumlarinin görüsüne sunulacak. Taslagin yeni yasama döneminde ise Meclis`e sunulmasi planlaniyor. Taslakta, ayipli mallar, üreticinin sorumluluklari, cezai yaptirimlar, reklam kurulunun görevleri gibi bir çok tüketici hakkinin yaninda, kredi kartlari, tüketici kredileri, mortgage kredileri konusunda da önemli degisikliklere yer verildi. Taslakta yer verilen kredi kartlarina iliskin düzenlemede, kredi karti aidatinin bir kez ve o da sözlesme imzalanirken alinmasi öngörüldü. Yasanin yürürlügü girdigi tarihten önce yani mevcut kredi kartlarindan ise aidat alinmayacak. Mevcut sistemde ise bankalar tüketicilerden her yil kredi karti aidati tahsil ediyor. Ayrica taslakta bankalarin kredi karti ve kredilerden ‘alacagin tahsili masraflari` disinda hiçbir masraf alamayacagi hüküm altina alindi. Yine ayni maddelerde, BDDK`ya kredi karti aidati için azami tutar belirleme yetkisi verildi.
Kredi alirken sigorta sarti kalkiyor
Hazirlanan yeni Tüketici Kanunu taslaginda, konut kredilerinde sik sik tartisma konusu olan hayat ve konut sigortalari konusu da netlik kazandi. Buna göre, kredi veren, konut sigortasi ve hayat sigortasini zorunlu olarak uygulamayacak. Yani banka konut ve hayat sigortasini sart kosamayacak. Tüketicinin erken ödeme hakki bulunuyor. Erken ödemelerde kredi veren erken ödeme ücreti talep edebilecek. Ancak erken ödeme ücreti, kredinin binde 5`ini geçemeyecek.
Indirimli satis yilda 2 kez olacak
Taslakta, ayipli mal, üreticinin sorumlulugu, kapidan satislar konusunda da düzenlemeler yer aldi. Buna göre, kullanim kilavuzundaki özellikleri tasimayan ürünler ayipli mal sayilacak. Ayipli mallar, özürlü mal etiketi ile satilabilecek. Reklamdaki sartlari tasimayan ürünler de ayipli mal olarak islem görecek. Tüketici, 14 gün içinde ürünü iade ederek bedelini geri tahsil edebilecek. Indirimli satislar ise 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül arasinda yilda iki kez yapilabilecek. Kapidan satis yapmak isteyen sirketlerin 50 bin sermayesi ve kapidan sözlesme yapma yetkisi alacak. Taslakta cezalar da artiriliyor. Yasaya aykiri hareket eden üreticilere 500 bin liraya kadar para cezasi ve üretimlerin geçici süre ile durdurulmasi iliskin yaptirimlar uygulanacak. Haksiz Ticari Uygulamalar Kurulu olusturulmasi ve her yil üreticilere tüketici ödülü verilmesi de öngörüldü. (Star)