Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

`Kümes ruhsatiyla villa` davasinda tazminat talebine ret karari çikti

`Kümes ruhsatiyla villa` davasinda tazminat talebine ret karari çikti

Antalya`nin Kas ilçesine bagli Kalkan beldesindeki Kalamar koyunda, imarsiz tarim alaninda kiyi yasasi delinerek insasina baslanan 34 villayi gündeme tasiyan iki gazeteci hakkinda açilan tazminat davasi mahkeme tarafindan reddedildi.

Ocak 2010`da Gazeteci Yusuf Yavuz`un haberiyle ortaya çikan Kalkan`daki imar skandali uluslararasi bir vurgunu da gözler önüne sermisti. Denize sifir konumdaki 130 dönümlük `tarimsal niteligi korunacak` zeytinlik araziyi 34 parsele bölerek üzerinde villa insaatlarina baslayan yatirimcilarin, her birine yaklasik 3 milyon dolar deger biçildigi öne sürülen villalarin bir kismini daha insaat asamasindayken Ingiliz ve Amerikalilara sattiklari öne sürülmüstü. Tarimsal alanda insa edilen villalar, bölgede `kümes ruhsatiyla villa` tartismalarina neden olmustu.

Yagmayi haberlestiren gazetecilere 10 bin liralik dava
Imar skandalinin gündeme gelmesinin ardindan konuyu haber yaparak kamuoyuna duyuran Gazeteci Yusuf Yavuz ve haberi yayinlayan gazetelerden biri olan yerel Likya Haber Gazetesi`nin sahibi Özer Yilmaz`a karsi villa sahipleri arasinda bulunan eski AKP Mugla Milletvekili Hasan Özyer tarafindan 10 bin liralik manevi tazminat davasi açilmisti.

kalamar_koyu_uydudan_gorunum.jpg
Kalamar Koyu`nun uydudan görünüsü

Mahkeme tazminat talebini reddetti
TBMM bünyesinde kurulan bayindirlik, imar ve çevre komisyonlarinda görev yapan eski vekil Özyer`in açtigi ve iki yildir devam eden davanin, Fethiye 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde önceki gün gerçeklesen son durusmasinda mahkeme, söz konusu haberin dogruluguna ve hakaret içermedigine hükmederek Özyer`in tazminat talebinin reddine karar verdi.

kalamar_villa_detay.jpg

Koç: `Gazetecileri yildirmak için her yol deneniyor`
Karari degerlendiren Yusuf Yavuz ve Özer Yilmaz`in avukati Tuncay Koç, iki yil önce Kalamar koyunda gerçeklesen imara aykiri yapilasmayi haber yapan iki gazeteciye karsi açilan manevi tazminat davasi reddedildigini belirterek, "çevre ihlallerini haberlestiren gazetecilerin bu konularda haber yapmalarini engellemek için açilan davanin reddedilmesi olumlu. Karar, hukukun geregi oldugu gibi basin özgürlügü ve çevre hakki kapsaminda da önem tasiyor. Sirketler, halki ve gazetecileri yildirmak için her yolu deniyor. Yasam savunuculari ve gazeteciler ise buna direniyor" diye konustu.

kalamar3.jpg

Villalarin ruhsatlari iptal edildi
Villa skandalin ortaya çikmasiyla Antalya Valiligi tarafindan baslatilan sorusturmanin ardindan hazirlanan teknik raporla yapilarin ilgili yasa ve yönetmeliklere açikça aykiri oldugu belgelenmisti. Raporun ardindan harekete geçen Kalkan Belediyesi yetkilileri, 23 Eylül 2011 tarihinde ruhsat sahiplerine bir tebligat göndererek, 25 villanin ruhsatlarini iptal etmisti.

koydaki_villalar_n_bir_k_sm__bitmi__durumda.jpg

Kalamar koyundaki `derin vurgun`
Kalkan`in AKP`li eski Belediye Baskani Mustafa Salvarli döneminde insaat ruhsati verilen parsellerin sahipleri arasinda, eski vekil Hasan Özyer’in kurucusu oldugu Fethiye merkezli Denizhan Gayrimenkul A.S’nin yanisira, uzun süre Kalkan`da yasayan ve geçtigimiz yil yasamini yitiren Eski ABD Kongresi üyesi Stephan J. Solarz, CFR (Council on Foreign Reletions-Dis Iliskiler Konseyi) yöneticisi Jehuda Reinharz, uzun yillar Bank of America’nin Genel Hukuk Danismanligini yürüten Margaret M. Grieve ve New York Times yazari Richard Bernstein’in da bulunmasi dikkat çekmis, uluslar arasi boyuttaki imar skandali soru önergeleriyle bir çok kez TBMM’nin gündemine tasinmisti.

Yusuf Yavuz



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli