Tarih: 01.01.2018 00:00

Kurban Yakinlasmaktir

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Yakinlasmaktir

Içerisinde pek çok sembol, anlam ve deger tasiyan kurban ibadetinin özü Allah’a yakin olmayi amaçlamaktadir. Öyle ki içerisinde güzellikleri ve hikmetleri barindiran Kurban Bayramina bir kez daha ulasmanin huzurunu, sevincini ve bereketini yasamaktayiz. 

Kurban ibadetinde asil gaye Allah’a yakinlasmaktir. Kurban sadakatin, Allah’a itaat ve teslimiyetin göstergesidir. Sunu bilmeliyiz ki, esasen bu bayram sükran borcumuzu yerine getirmek, sikinti içerisindeki kardeslerimize yardimci olabilmek ve Müslümanlar arasindaki sevgi ve kardeslik duygularini pekistirmek için bir vesile oldugu unutulmamalidir.

Kurban bayrami, barisin, esenligin, birlik içinde duanin, yakarisin, kendini bilmenin, tefekkürün, yenilenmenin, sabrin, nefisleri terbiye etmenin, hassasiyetin, hiçbir cani incitmemenin, çaresizligi gidermenin, yasama bilincinin, kutlu yürüyüsün, geçmisi idrak etmenin ve en önemlisi de statülerden arinarak esitlenmenin, yoksula, kimsesize, çaresize yakinlasmanin bayramidir.

Bir Ayet: Sunu unutmayin ki, ne onlarin [kurbanliklarin]etleri ne de kanlari asla Allah`a ulasacak degildir. Lâkin O`na ulasan tek sey, kalplerinizde beslediginiz takvadir. (Hac suresi)

Kurban ibadeti hicretin ikinci yilinda eda edilmeye baslanmis ve Hz. Peygamber (s.a.v) hicretten itibaren on yila yakin bir süre hep kurban (udhiye) kesmistir. (Tirmizi, Edahi 11) Müslümanlar da Hz. Peygamber’in yolundan giderek her kurban bayraminda imkânlari ölçüsünde bu ibadeti ifa etmeye çalismaktadirlar.

Ancak her ibadetin oldugu gibi kurbanin da belirli usul ve esaslari vardir. Hz. Peygamber Allah her seyde iyi davranmamizi emretti; öldürürken bile incitmeden öldürün, hayvan keserken hayvani fazla acitmayin, keseceginizde biçaginizi iyice bileyin ki hayvan aci çekmesin. (Nesai, Dahâyâ, 26) buyurmustur. Dilegimiz efendimizin kutlu sözünde ifadesini bulan bu emirlerin ve diger esaslarin herkes tarafindan hassasiyetle yerine getirilmesidir.

Kurban, Allah’a itaat ve teslimiyetin göstergesidir. Müminler her Kurban Bayrami’nda Cenab-i Hakk’a bagliliklarini bir kez daha ifade ederken, hak ve hakikat için her türlü fedakârligi yapabileceklerini de göstermis olurlar. Kurban gerek fert gerekse toplum açisindan çesitli yararlar tasiyan malî bir ibadettir. Kisi kurban kesmekle Allah’in emrine boyun egmis ve kullugunu ifade etmis olur.

Kurban kardesliktir. Kurban toplumda kardeslik, yardimlasma ve dayanisma ruhunu canli tutar, sosyal adaletin gerçeklesmesine katkida bulunur.  Kurban ibadeti ifa edilirken, kisisel veya kurumsal olarak kul hakkina sebep olacak davranislardan uzak durmali, çevre temizligi için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.

Yeni bir bayrami karsilamanin arifesindeyiz. Bayramlar kardesligin perçinlendigi, sevinç, mutluluk, huzur ve kavusma duygularinin en yogun yasandigi sosyal yardimlasma ve dayanismanin esas oldugu, birlik ve beraberlik duygusu içerisinde imkânlarin paylasildigi mukaddes günlerdir.

Bu duygu ve düsünceler içinde gerek yurt içinde yasayan, gerekse yurt disinda yasayan tüm vatandaslarimizin, Arafat’ta Cenab-i Allah’a mülaki olmaya çalisan müminlerin, tüm Islâm âleminin mübarek Kurban bayramini en kalbi duygularla kutluyor, bu bayramin iç dünyamiza, hanelerimize, ülkemize, dünyamiza baris, huzur, bereket ve esenlikler getirmesini Cenab-i Allah’tan niyaz ediyorum.

Saygi, sevgi ve hürmetlerimle                                                                                                                                                                     Ahmet KURT

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —