Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Kürt milisler kritik kapinin esiginde

Kürt milisler kritik kapinin esiginde

PKK`ye yakinligi ile bilinen güçler ve El Kaide baglantili grubun militanlari arasindaki çatismalar, Hatay sinirina tasindi. Siddetli çatismalar militanlarin kuzeydeki en önemli ikmal hatlarindan olan Bab el Hava sinir kapisinin hemen yanibasinda...

Kürt milisler kritik kapinin esiginde

PKK’ye yakinligi ile bilinen güçler ve El Kaide baglantili grubun militanlari arasindaki çatismalar, Hatay sinirina tasindi. Siddetli çatismalar militanlarin kuzeydeki en önemli ikmal hatlarindan olan Bab el Hava sinir kapisinin hemen yanibasinda...

Suriye’de PKK’ye yakinligi ile bilinen Halk Savunma Güçleri (YPG) ile El Kaide baglantili Irak ve Sam Islam Devleti (ISID) arasindaki çatismalar Hatay sinirindaki Halep’e bagli Cinderes ve Idlib’e bagli Atme kasabalarina tasindi. Çarsamba gününden bu yana devam eden çatismalarda, YPG’ye yakin Firat Haber Ajansi, aralarinda El Kaide’nin bölge emirinin de bulundugu 50 militanin öldürüldügünü iddia etti. Ajans ayrica Kadin Savunma Birlikleri’nin Afrin Askeri Meclis üyesi Rohani Efrin’in de çatismalarda yasamini yitirdigini duyurdu. Reuters’e konusan bölgedeki bir “muhalif aktivist” ise dünkü çatismalarda ISID’in 7 militaninin öldürüldügünü söyledi.

Atme, Suriye’nin kuzeyinde Sam yönetimine karsi savasan militanlarin Türkiye’den yaptiklari silah ve mühimmat tedariginde en önemli iki kapidan biri olan Bab el Hava’nin yalnizca bir kaç kilometre kuzeyinde bulunuyor. ISID bu kapiyi, ÖSO’ya bagli el Faruk ve Türkiye’ye yakin Ahrar’us Sam’dan almak için saldirilarini yogunlastirmis ve geçtigimiz hafta buraya bombali saldiri düzenlemisti.

Muhaliflerden suçlama
YPG çatismalarin Atme’de ISID militanlarinin sehir halkina ates açmasiyla basladigini söylüyor. YPG güçleri 21-22 Eylül’de Afrin’den bölgeye savasçi göndererek iki hakim tepenin kontrolünü aldiklarini belirtiyorlar. Reuters’e “muhalif aktivist” sifatiyla konusan Muhammed Abdullah ise YPG’nin Suriye ordusuyla isbirligi yaparak bölgeye geldigini iddia ediyor. Abdullah, Suriye ordusunun bazi subaylarinin çatismalardan kisa süre önce bölgeye gelerek YPG komutanlariyla görüstügünü iddia etti. ISID ise 25 Eylül’de Atme kampina getirdigi agir silahlarla YPG güçlerine saldirdi. Suriye’de YPG’ye karsi ISID ve ÖSO’nun ortak saldirilari geçtigimiz Haziran ayindan bu yana devam ediyor. Özellikle Haseki ve Rakka’ya yogunlasan çatismalarda, YPG güçleri ilerleme kaydetti. Silahli gruplarin ikmal yollari olan sinir kapilarini ele geçiren YPG güçleri özellikle Irak’a açilan Yarubiye’yi ve Tel Abyad’i ele geçirebilecek durumda. Atme’deki çatismalarla birlikte Bab el Hava’nin da kontrol savasi kizismis oldu.

Öte yandan Firat Haber Ajansi, Halep’in Kürt mahalleleri Esrefiye ve Seyh Maksud’da da ÖSO ile çatismalarin siddetlendigini belirtiyor. Ajans 6 Eylül’de baslayan çatismalarda, ÖSO gruplarinin 100 kadar kayip verdigini belirtti.

SUK ile mutabakat
YPG, Kürt kentlerine yönelik saldirilarla bogusurken, Kürt Ulusal Konseyi (KUK), Istanbul’da Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) ile biraraya gelmisti. KUK, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin “Suriye Cumhuriyeti” adini almasi karsiliginda 15 üyeyle SUK’a katilmayi kabul etti. Ancak PKK’ye yakinligi ile bilinen Demokratik Birlik Partisi bu anlasmayi kabul etmedi.

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli