Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Kürt Sorununda Muhatap Hdp Degil Türkiye Cumhuriyeti Vatandaslaridir

Kürt Sorununda Muhatap Hdp Degil Türkiye Cumhuriyeti Vatandaslaridir

Gazetecilerle bir araya gelen Gelecek Partisi Genel Baskani Davutoglu, Kürt sorunu tartismalariyla ilgili dikkat çeken bir açiklamada bulundu. Davutoglu, "Kürt sorununda muhatap Türkiye Cumhuriyeti vatandaslaridir.

Haber/Elmas Aydogan

Kürtler söz konusu oldugunda sadece HDP'yi, Türkler konusunda baska partiyi muhatap aldiginizda dogru bir tavir olmaz." diye konustu.

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, partisinin Istanbul Il Baskanliginin Sisli'de Marriott Hotel'de düzenledigi etkinlikte basin mensuplariyla bir araya geldi.

"YENI GÜNDEMLERLE BERABER SIYASET AÇILIR"

1 Ekim'in siyasetin nevruzu oldugunu dile getiren Davutoglu, "Meclis açilir, yazin Anadolu sathinda olan milletvekilleri Ankara'ya dönerler. Yeni gündemlerle beraber siyaset açilir. Böyle bir döneme ilk bulusmayi Istanbul basiniyla yaparak girmek istedik." ifadelerini kullandi.

"TOPLUMSAL YARALAR AÇILIR"

Davutoglu, konusmasinin devaminda Anadolu sehirlerine yaptigi ziyaretlerdeki izlenimlerini paylasti. Gezdigi sehirlerde karsilastigi ana unsurun büyük meralarin bosalmasi oldugunu aktaran Davutoglu, söyle devam etti:
"Küçük ve büyükbas hayvanlarin sayisi düsüyor. Hakkari'de 1 milyon civarindaki küçükbas hayan sayisi 300-400 bine kadar inmis. Çiftçiler alanlari bosaltiyor. Yüzde 97'si ekilebilir arazi olan Sivas'ta nüfus 736 bine geriledi. 1980'lerde 750 bin olan nüfus artmak yerine gerilemis. Bingöl Adakli'da ücra bir ilçede herkes genç neslin Istanbul'a gitmek için çaba sarf ettigi söylüyor. Hakkari'de genç issizlik yüzde 70'leri bulmus, Aydin'da pamuk üretimi sadece Söke ile sinirli kalmis. Birçok yerde tarim üretimi durmus. Iktisat tarihi bilenler bilir. Tarimda büyük bir kriz yasanmis ve insanlar çiftliklerini bozarak sehirlere gelmisse o andan itibaren o kitleleri yönetebilmek ve yeni bir hayata intibak ettirmek yeni bir soruna neden olur. Toplumsal yaralar açilir."

"DOGRU TAVIR OLMAZ"

Davutoglu, "CHP Kürt sorunun HDP ile çözülebilecegini söyledi. HDP'yi ittifak ortagi olarak görüyor musunuz, Kürt sorununda siyasal muhatap kimdir?" sorusuna su yaniti verdi:

"Bütün vatandaslarimiz gibi Kürt vatandaslarimizin da sorunlari vardir. Türkiye’nin genel demokratiklesme sorunlari yaninda özellikle bölgede kayyim atamalari gibi Kürt vatandaslarimizin sorunlari vardir. Su ana kadar bizim için bütün partiler muhataptir. Mesru olarak kurulmus, faaliyet gösteren, Meclis'te bulunan herkesle görüsürüz. Bununla alakali rezerv konulmasi da demokrasinin en temel unsuru olan siyasi partiler açisindan sikinti olur. Muhatap Türkiye Cumhuriyeti vatandaslaridir. Kürtler söz konusu oldugunda sadece HDP'yi, Türkler konusunda baska partiyi muhatap aldiginizda dogru bir tavir olmaz. Türkiye'de etnopolitik bir yapi dogar. HDP ve diger partilerle her konu görüsülebilir. Kürt sorununda topumun her kesimiyle yol almak dogru olacaktir."



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı