Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kürtçe egitime cemaat talip oldu

Kürtçe egitime cemaat talip oldu

Sirnak`in tek özel okulu olan ve Fethullah Gülen Cemaati`ne yakinligiyla bilinen Yagmur Koleji`nde, Kürtçe egitim verilmesi için çalismalara baslandi. Okul Müdürü Mahmut Umut, ?Yasal süreç tamamlandiktan sonra velilerimizin istegiyle ve onlarin talebi dog

Kürtçe egitime cemaat talip oldu

Sirnak’in tek özel okulu olan ve Fethullah Gülen Cemaati’ne yakinligiyla bilinen Yagmur Koleji’nde, Kürtçe egitim verilmesi için çalismalara baslandi. Okul Müdürü Mahmut Umut, “Yasal süreç tamamlandiktan sonra velilerimizin istegiyle ve onlarin talebi dogrultusunda kolej olarak anadilde egitimi vermeye haziriz” dedi.

ILK HAMLE CEMAATTEN

Milliyet`in haberine göre, Sirnak’ta Kardelen Egitim Kurumlari bünyesinde bulunan Yagmur Koleji, Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in ‘Demokratiklesme Paketi’nde ‘Kürtçe’nin özel okullarda ögretilecegi’ yönündeki açiklamasinin ardindan kentte Kürtçe egitim vermek için çalismalara basladi. Taraf gazetesinin haberine göre; Yagmur Koleji Müdürü Mahmut Umut, “Demokratiklesme paketiyle beraber bölgede bir heyecan basladi. Özel okullarda da anadilde egitim maddesi geçti. Yasal süreç tamlandiktan sonra velilerimizin istegiyle, velilerimizin talebi dogrultusunda böyle bir istek olursa kolej olarak anadilde egitimi vermeye haziriz. Ama bunun yasal sürecinin tamamlamasi lazim. Egitim hangi dil olursa olsun bizim için fark etmiyor. Bizim burada amacimiz egitim vermek, bu Kürtçe de olabilir Türkçe de, Ingilizce de. Bizim kolejimizde Ingilizce egitim de var. Bunun yaninda Kürtçe anadilde egitim vermeyi cani gönülden isteriz” seklinde konustu.

YASAL DÜZENLEMEYI BEKLEDIK

Kardelen Egitim Kurumlari Yönetim Kurulu Baskani Sabri Saran da Sirnaklilara anadilde egitim vermek istediklerini belirterek, “Özel okullarda anadilde egitimin olmasi son derece sevindirici bir durum. Bizim Kürtçe egitim için gelecek planlarimiz var. Tabi bunun yasal zeminde olmasini bekliyorduk. Bölge insanin kültürünü sosyal yapisini bilen bir kadromuz var. Su an yasal mevzuat yerine getirildigi zaman Kürtçe egitim vermeye haziriz” dedi.

ZORUNLULUK GETIRILMELI

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardimcisi ve Yasayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yildirim, Demokratiklesme Paketi’nde yer alan yasal degisiklikle özel okullarda, farkli dil ve lehçelerde egitimin önünün açilmasina iliskin, “Altyapisi olusturulduktan sonra olumlu bir adim. Fakat bu parali bir egitim olacagindan Kürt bölgelerindeki yoksul ailelerin çocuklari için devlet, özel okullara kontenjan zorunlulugu getirmelidir” dedi.

Odatv.com

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı