Tarih: 05.11.2012 08:09

Kusursuz tazminat

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL - Ölümlü trafik kazalarinda destekten yoksunluk tazminati için ‘kusurlu’, ‘kusursuz’ ayrimi kalkiyor. Yargitay Genel Hukuk Kurulu, açilan bir dava üzerine trafik kazasinda ölen kisi tam kusurlu olsa da yakinlarina tazminat ödenmesi kararina vardi. Yakinini trafik kazasinda kaybeden binlerce kisiye umut olan karar, “Ölen kisi kusurlu olsa da yakinlarinin bir kusuru yok” gerekçesine dayandirildi. Ölümlü trafik kazalarinin yüzde 40’inin kusurlu oldugunu belirten uzmanlara göre, sigorta sirketleri büyük bir tazminat yükünün altinda kalabilir. Genel Hukuk Kurulu’nun önünde benzer dava konusunu içeren 300’e yakin dosya bekliyor. 

Geçmise dönük olabilir
2008’e kadar trafik sigortasi kapsaminda trafik kazasinda hayatini kaybeden kisi kusurlu bile olsa yakinlarinin destekten yoksunluk tazminati alma hakki vardi. Ödenecek tazminat, kusur oranina göre degerlendirmeye açikti. Ancak 2008’de tazminat alma hakki ortadan kalkti. Sirketler dört yildir kusurlu ölümlerde tazminat ödemiyordu. Son 4 yildir yerlesik içtihattan dönülerek ‘yansima kusur-yansima suç’ gibi bir kavram yaratildigini belirten hukukçular, bu gerekçe ile kusurlu kazalarda ölen kisinin yakinlarina destekten yoksun kalma tazminati ödenmedigini belirtiyor. Hukukçular, “2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’nun 92/b maddesi islemez hale getirilmisti” diyor. Kararin emsal teskil ettigini belirten hukukçular, kararin geçmise dönük de uygulanacagini açikliyor ve ekliyor: “‘8’de 1 ya da 8’de 8’ kusur olsun. Bu karara göre kusur orani ne olursa olsun aracin sürücüsü ve isleteninin yakinlari destekten yoksun kalma tazminati talep edebilecek. Çünkü karar ‘ölen kusurlu olabilir ama geride kalanlarin bu olayda bir kusuru yok’ gerekçesine dayali.”

Kusurlu ile kusursuz olana tazminat ayni
Zorunlu trafik sigortasi kapsaminda trafik kazasinda ölüm durumunda tazminat hakki var. Buradaki en üst limit 225 bin lira. Sigortadan alinacak tazminat kazada hayatini kaybeden kisinin geliri, egitimi, bakmakla yükümlü oldugu kisi sayisi gibi kriterlere göre belirleniyor. Hukukçulara göre kusurlu ve kusursuz hallerde tazminat hakki ayni olacak.

ISTE O KARAR
“Davacilarin ölenin salt mirasçisi sifatiyla degil, destekten yoksun kalan 3. kisi sifatiyla dava açtiklari, ölüm nedeniyle dogrudan davacilar üzerinde dogan destekten yoksunluk zararinin olusumundaki kusurun davacilara yansitilamayacagi, dolayisiyla tam kusurlu araç soförünün ve onun eylemlerinden sorumlu olan isletenin kusurunun isletenin isteginden yoksun kalan davacilari etkilemeyecegi, Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasi genel sartlarina göre aracin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacisi davali sigorta sirketi isletenin üçüncü kisilere verdigi zararlari teminat aldigina ve olayda isleten tam kusurlu, destekten yoksun kalan davacilarda zarar gören 3. kisi konumunda bulunduguna göre davali sigorta sirketinin zararinin tamamindan sorumlu oldugu ve davacilarin davali sigorta sirketinden destekten yoksun kalma tazminati isteyebilecekleri oy çoklugu ile kabul edilmistir.”

Kararda süreç nasil isledi?
* Halime Aktas ve Ömer Aktas, sigorta sirketinden destekten yoksun tazminati alamadiklari için Kadiköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açti.
* 2009’da açilan davaya davali sigorta sirketi, davacilarin zararinin sigorta teminati kapsaminda olmadigini savunarak itiraz etti.
* Bunun üzerine mahkeme, iddia, savunma ve bilirkisi raporuna göre dava konusu zararin araç isletenin degil, davacilarin zarari oldugu gerekçesi ile toplam 100 bin TL’nin sigorta sirketi tarafindan ödenmesine karar verdi.
* Bu karar sonucu sigorta sirketi temyiz yoluna gitti.
* Dosya, Yargitay Genel Hukuk Kurulu’na geldi. Kuruldan oy çoklugu ile tazminat ödenmesi karari çikti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —