Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Kutlu Bir Yolculugun Ardindan

Kutlu Bir Yolculugun Ardindan

Kutlu bir yolculugun ardindan hac farizasini yerine getirmenin hazziyla yasadigimiz sehre geri döndük. Hac görevini gerine getirmis olmanin mutlulugunun yani sira kutsal topraklardan ayrilmanin da hüznünü yasiyorum. Bu tarif edilmez bir duygu kelimeler bi

Kutlu Bir Yolculugun Ardindan

Kutlu bir yolculugun ardindan hac farizasini yerine getirmenin hazziyla yasadigimiz sehre geri döndük. Hac görevini gerine getirmis olmanin mutlulugunun yani sira kutsal topraklardan ayrilmanin da hüznünü yasiyorum. Bu tarif edilmez bir duygu kelimeler biçare kaliyor vesselam…

 

Hac yolculugu mesakkatli ve sabir gerektiren kutlu bir yolculuktur. Bu yolculugumuz süresince elhamdülillah bizleri yoracak sikintiya sevk edecek ciddi problemlerle karsilasmamis olmaktan ve önümüze çikan ufak tefek sikintilarin bir çirpida çözülmesinden dolayi da rabbime sükürler olsun.

 

Mekke’ye vardigimizda ihramli olarak tavafimizi ve sayimizi yaptiktan sonra ihramdan çiktik. Arefe gününe kadar elimizden geldigince kabetullah’da tavaf yaptik, nafile ve kaza namazlarimizi eda ettik.

 

Ihramlarimizi giyerek Arefe gününden bir gün önce aksam saatlerinde Mahser provasinin yapildigi, inananlarin Allah c.c.’nin randevusuna icabet ettikleri, yeri ve zamani Allah c.c. tarafindan tespit ve tayin edilmis, Cebrail (as) tarafindan sinirlari ve usulleri Hz. Peygamber (asm)’a ögretilen Arafat’a vardik. Gece çadirlarda konakladik.

 

Arefe günü ögle vakti öglen ve ikindiyi cem’i takdim ederek vakfe duasina durduk. Vakfe duasini Diyanet Isleri Baskanimiz sayin Prof. Dr. Mehmet Görmez yapti. Gerek Vakfe duasi öncesi yaptigi konusmada, gerekse Vakfe Duasinda sayin baskanimiz son derece hassas ve önemli konulari Müslümanlarin gündemine çok etkileyici üslupla ve seçerek kullandigi cümlelerle getirmis oldu. Etkili, vurgulu konusma ve Vakfe Duasi hacilari gözyasina bogdu.

 

Vakfe duasinin akabinde günes batincaya kadar Arafat’ta bekledik. Günes battiktan sonra aksam namazi kilinmadan Müzdelife’ye hareket edildi. Müzdelife’de aksam ve yatsi namazini Cem’i Tehir ederek seytan taslamada kullanilacak taslari Müzdelife’den topladik.

 

Ilk gün büyük seytana 7 tas, ikinci gün küçük, orta ve büyük seytana 7’ser tas, üçüncü gün küçük, orta ve büyük seytana 7’ser tas atarak toplamda 49 tas seytana atmis olduk. Kurban kesimi saç trasi ve akabinde ihramdan çikarak haci olduk. Elhamdülillah. Rabbim hacci herkese tez zamanda nasib etsin insallah…

 

Kâbe’de Ilk tavafimizi 45 dakikada yapmistik. Vakit Mekke’ye veda etmeye yaklasmaktaydi. Kâbe de veda tavafini yaparken muazzam bir insan seli vardi. Yaklasik 3,5–4 saat sürdü veda tavafimiz ve Medine yolu gözüküyordu bizlere… Kabetullah’tan ayrilmanin hüznü kaplamisti her yanimizi, bir yandan da Medeniyet sehri olan Medine’ye Hz. Peygamber efendimizin sehrine Medine-i Münevvere’ye ulasacak olmamizin heyecani çoktan sarmisti bedenimizi…  

 

Medine-i Münevvere’ye vardigimizda ilk is olarak Hz. Peygamberi ziyaret ettik. Yesil halida namazimizi, dualarimizi eda etmenin hazzini yasadik. Bu sehirden ayrilirken yasamis oldugum hüznü zannediyorum kelimelere dökmek imkânsiz… 

 

Aslinda Mekke’ye gidince Kâbe’nin erisim ve ulasilabilirliligini dezavantajli gruplar için ne tür önlemler alindigini merak ediyordum. Kabetullah’i karis karis inceledim. Engelliler, yaslilar ve hareket kabiliyeti kisitli dezavantajli gruplar için neler yapilmis mimari engellemeler var miydi? Merak ediyordum. Çünkü çok fazla yasli, engelli ve hareket kabiliyeti kisitlanmis insan vardi. Özellikle Tavaf ve Say yapacaklar için ne tür kolaylastirici önlemler alinmisti...

 

Kabetullah’a erisimde onlarca kapi bulunmaktadir. Ve bu kapilarin birçogunda tekerlekli sandalye girisi bulunmaktadir. Erisim sorunu neredeyde sifirdir. Sorunsuzdur.  Harem’in birinci katinda yaklasik 1,5 – 2metre genisliginde kabeyi beklide en güzel görebileceginiz yeri Engelliler, yaslilar ve hareket kabiliyeti kisitli olanlar için ayirmis olmalarini görünce büyük bir memnuniyetle karsiladim.

 

Dikkatimi çeken hizmetlerden biri de dezavantajli gruplar için ayrilan kisimda kullanilmak üzere elektrikli sandalyeli araç hizmetinin verilmesiydi. Küçük bir ücret karsiliginda tavaf ve say ibadetinizi rahatlikla hatta refakatçiye bile ihtiyaç duymadan yapilabiliyor olunmasi büyük bir kolaylikti.

Özellikle dezavantajli bu gruplar için elektrikli sandalyeli arabalarla tavaf ve say ibadetini gerçeklestirmek ve bu hizmetin saglanmasi önemliydi. Sandalyeli birinin Kâbe’nin her tarafina ulasmasi mümkündür.

 

Özellikle ülkemizde tekerlekli sandalyede hayatini idame ettiren kardeslerimiz bir refakatçiniz olmasi durumunda rahatlikla umrenizi de haccinizi da yapabilirsiniz. Ben özellikle kafamda kurguladigim birçok sorunun sikintinin çok rahat asildigina sahit oldum. Rabbim bir sekilde yardim ediyor. Unutmayiniz ki “Iman varsa imkân da vardir.”  Emin olun kayda deger bir sikinti yok yeter ki pozitif bakin…       

 

Ayrica haccin sosyal hayatimizdaki manevi yipranmisligimizi tedavi etmek ve daha güzel bir Islami hayat sürdürebilmemiz için fayda sagladigi süphesiz bilinmektedir. Bu fayda hayatimizin her alaninda olmalidir. Ticarette, Siyasette, Aile hayatimizda, Egitimde, Ögretimde ve beseri tüm iliskilerimizde yasanmalidir.

 

Öncelikle bu yil Diyanet Isleri Baskanliginin yillardan beri elde ettigi tecrübe ve tecrübeli personelin bu görevde istihdam edilmesi hac ibadetini ve sürecini ülkemiz hacilari açisindan daha verimli hale getirdigi kanaatindeyim. Ülkemiz adina bu memnuniyet verici bir durumdur.

 

Hac ibadetini yerine getiren tüm Müslümanlarin ibadetlerinin kabulünü Rabbimden diliyorum. Hacca gidemeyenlerinde hac ibadetine ve dualarina ortak olmasini Yüce Allah c.c.’den diliyor, Hacca gidemeyenlere hasseden en kisa zamanda gitme firsati vermesini Yüce Mevladan niyaz ediyorum.    

 

Selam ve Dua ile…

Ahmet KURT

 



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu