Tarih: 01.01.2018 00:00

Kutlu Dogum Haftasi

Facebook Twitter Linked-in

Kutlu Dogum Haftasi

Kutlu Dogum Haftasi, ülkemizde ilk defa 1989 yilinda  kutlanmaya baslanmis, ilçemizde ise takib ettigim kadariyla Doksanli yillarin sonlarina dogru kutlanmaya baslanmistir. Kutlu Dogum Haftasi programlari böylelikle yurt sathina yayilmis, hatta sinirlarimizi asarak neredeyse tüm Dünya’da çesitli etkinlik ve programlarla kutlanmaktadir.

Her yil çesitli etkinliklerle Diyanet isleri Baskanligi basta olmak üzere Müftülükler, Cemaatler , Dernekler, Vakiflar, Sendikalar ve son yillarda Belediyeler, Kutlu Dogum Haftasi programlarini düzenleyerek Hz. Peygamber (s.a.v) efendimizin çesitli yönlerini toplumla paylasmaktadirlar.

Kutlu Dogum Etkinlikleri çercevesinde yapilan programlarda Hz.Peygamber (s.a.v.)’in  tüm yönlerini anlatarak bir programa sigdirmak mümkün degildir. Bu tür programlarda Hz. Peygamber (s.a.v.)’in bir ya da bir kaç yönü topluma aktarilmaktadir. 

Alemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber (s.a.v.) kendi asrinin gidisatini, rengini ve seklini degistiren; örnek yasayisi ve davranislariyla insanlarin iyiye, güzele, dogruya yönelme meylini artirmistir. Hz. Peygamber (s.a.v)’in Miladi 1443. Yili kutlu dogumunda O’nu anlamaya ve yasantisini hayatimiza tatbik etmeye çok ihtiyacimiz var.

Hz. Peygamber (s.a.v) yalani asla sevmez, yalan konusmazdi. Onun için “ Emindi”.  Allah yolundaki en büyük mücahitti. Hayatinda bir defa olsun kalp kirmamistir. Allah’in rahmet ve sefkat eliydi. Mazlumun yardimcisi, zalimin düsmani idi. Tüm insanliga rahmetti. O, kendisine dahi farkli muamele yapilmasini sevmezdi.

O, hep severdi ve diyordu ki: “Bir birinizi sevmedikçe cennete giremezsiniz”. Öyle ki Sokakta oynayan çocuklara selam verir, bazen de oyunlarina istirak ederdi. O’nun ahlaki, ilahi ahlak olan Kur’an ahlaki idi. Hz. Peygamber (s.a.v)’e  Allah (c.c), Kalem Suresinin 4. Ayetinde: “Sen yüce bir ahlak üzerinesin” diyordu.

Efendimize 40 yasinda Nübüvvet, gelmis, 23 senelik peygamberlik hayati boyunca dinlenmeden çalismistir. Hz. Peygamber (s.a.v) ömrü boyunca irsat (aydinlatma) etmistir. O, sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz demistir. O, güzel ahlakin yasayan timsaliydi. O, “Ben sizlere sadece muallim olarak gönderildim” diyordu.

Hz.Peygamber (s.a.v.) her sart ve durumda zulme ve kötülüge karsi durmus, dogruluk ve adaletten sasmamis, kimsesizleri himaye etmis, insanlarin izdirabina ortak olmaya çalismistir. Merhametin, affediciligin, hosgörünün, alçak gönüllü olmanin, sefkatin, çocuklarla, engellilerle, yetimlerle ve güçsüzlerle ilgilenmenin en güzel örneklerini yasayarak bizlere de ögretmistir.  

Engelli bireylerin o dönemde esit insan muamelesi görmesi ve toplum hayatina katilimlari Kur’an ayetlerinin indirilmesiyle mümkün olmustur. Hz. Peygamber (s.a.v.) Kur’an-i Kerim’den ilham alarak, Engelli insanlara özel ilgi ve sefkat göstermis ve onlari degisik sosyal hizmet politikalariyla toplumun faydali birer unsuru haline getirmistir.  Hz.Peygamber (s.a.v.)’in Engellilere dönük sosyal hizmet uygulamalarini degisik açilardan ele almak ve degerlendirmek mümkündür.

Örnegin; O dönemin en büyük idari makamlarindan sayilan valilik görevine Ortopedik engelli Muaz B. Cebel’i Yemen valisi olarak tayin etmistir. Yine  Medine’de Kur’an ögreticisi olarak görev yapan Görme Engelli Sahabilerden  Abdullah B. Ümmi Mektum’u Mescid-i Nebevi’ye müezzin olarak tayin etmistir.

 

Bu örnekler daha da siralanabilir. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in Engellilere vermis oldugu deger yapmis oldugu tayinlerden olumlu yönlendirmelerden, Engellilerin toplumun bir çok kademesinde yer aldigini görmekteyiz.

Dolayisiyla Engellilerin toplumda var olabilmesi , toplumu sekillendiren alanlarda yer almasi için, karsilasabilecegi engelleri bariyerleri kaldirmanin, gerekli tedbir ve yönlendirmenin yapilmasi Hz. Peygamber (s.a.v)’in Sünneti oldugu da unutulmamalidir.

Hz.Peygamber (s.a.v.)’e uymayan ölçüleri, ölçüsüzlük kabul ederek, bu dünya hayatindaki tüm ölçüsüzlükleri hayatindan terk etmek olarak belirten üstad Necip Fazil Kisakürek ne güzel belirtmis en güzel dizelerinin birinde;

“Müjdecim, Kurtaricim, Efendim, Peygamberim;
Sana uymayan ölçü, hayat olsa teperim”.

Bu vesileyle, Kutlu Dogum Haftasi’nin hayirlara vesile olmasini diler, Hz. Peygamber (s.a.v)’in Miladi 1443. Sene-i devriyesinde bu yilin Kutlu Dogum Haftasinin temasi olan “SAMIMIYET” ekseninde baris, huzur, esenlik içinde kardesligimizin pekismesine vesile olmasini dilerim.   

Saygi, Sevgi, Hürmet ve Muhabbetlerimle
Ahmet KURT

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —