Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Liselilerden karanliga karsi ayaklanma büyüyor

Liselilerden karanliga karsi ayaklanma büyüyor

Istanbul Erkek Lisesi ögrencilerinin yandas müdüre sirtini dönmesiyle baslayan gerici egitime dönük eylemler silsilesine bugün Kadiköy Anadolu Lisesi, Haci Ömer Tarhan Anadolu Lisesi, Izmir Çigli Fen Lisesi ve Ankara Gazi Anadolu Lisesi de katildi.

Liselilerden karanliga karsi ayaklanma büyüyor

Istanbul Erkek Lisesi ögrencilerinin yandas müdüre sirtini dönmesiyle baslayan gerici egitime dönük eylemler silsilesine bugün Kadiköy Anadolu Lisesi, Haci Ömer Tarhan Anadolu Lisesi, Izmir Çigli Fen Lisesi ve Ankara Gazi Anadolu Lisesi de katildi.

***

Kadiköy Anadolu Lisesi`nden `sansür` vurgulu bildiri

Türkiye`nin en gözde okullarindan birisi olan Kadiköy Anadolu Lisesi, yayinladiklari bildiriyle liselerde büyüyen laiklik ve çagdas egitim vurgulu bildirilere destek verdi. "Yandaslara arkasini dönenlerle, yarimada yokuslarinda geçmisi özleyenlerle, Fikret`in mirasini koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dagitmak için isiga kosacagiz..." cümleleriyle yayimlanan bildiri, egitim politikalarinin karanlik, kindar bir nesil yetistirdigini belirten akil dolu bir afisle sunuldu. Afiste okul yönetimi tarafindan sansüre maruz kalmis ironi dolu bir metin yer aliyor.

liselilerden-karanliga-karsi-ayaklanma-buyuyor-147020-1.

***

Haci Ömer Tarhan Anadolu Lisesi ögrencilerinden anti-emperyalist çagri

Ankara`da egitim veren, Haci Ömer Tarhan Anadolu Lisesi ögrencileri, Istanbul Erkek Lisesi ögrencilerinin eylemi sonrasinda süren ayaklanmanin ardindan yayinladiklari bildiriyle Istanbul, Izmir ve Ankara`da süren ögrenci protestolarina bir yenisini ekledi.

Yayimlanan bildiride anti-emperyalist vurgu yer alirken, "Bizler bu ülkenin aydinlik gençleri olarak bu yapilan kirli planlara göz yummayacagiz. Bizleri kaliplara, küplere koyamayacaksiniz. Laikligimizi, insancilligimizi, doga sevgimizi ve bilim yuvalarimizi kirletemeyeceksiniz. Tüm liseli arkadaslarimizi destege ve daha da büyümeye çagiriyoruz" denildi.

Bildirinin tam metni söyle:

Haci Ömer Tarman Anadolu Lisesi olarak, Istanbul Erkek Lisesi’nde baslayan, daha sonra Izmir ve Ankara’daki liselerde devam eden, okullarimizi gericilestirme politikalarina karsi tepkilere biz de destek veriyoruz.

Her günümüzü kötü egitim, okullardaki baski ve laiklik karsiti idarelerle bogusarak geçiren ögrenciler olarak, ülke gerçeklerini ve sürüklendigimiz karanligi günden güne daha net görüyor ve yasiyoruz.

1. Antiemperyalist Kurtulus Savasimizda, Sarikamis’ta, Galatasaray Lisesi’nde biz yaslardaki gençlerin- çocuklarin disiyle, tirnagiyla, kaniyla emperyalistlere karsi verdigi mücadeleyle kurdugu bu ülke, AKP Iktidari tarafindan emperyalistlere parsel parsel satiliyor ve ortaçag batakligina sürükleniyor.

Bizler bu ülkenin aydinlik gençleri olarak bu yapilan kirli planlara göz yummayacagiz. Bizleri kaliplara, küplere koyamayacaksiniz. Laikligimizi, insancilligimizi, doga sevgimizi ve bilim yuvalarimizi kirletemeyeceksiniz.

Tüm liseli arkadaslarimizi destege ve daha da büyümeye çagiriyoruz.

HACI ÖMER TARMAN ANADOLU LISESI ÖGRENCILERI – ANKARA

***

Gerici egitime karsi bir çagri da Izmir Çigli Fen Lisesi’nden

Paylastiklari bildiriyle ögrenciler üzerindeki gerici baskilarin ve uygulamalarin bir an önce son bulmasini isteyen Çigli Fen Lisesi ögrencileri, “benzer baskilar altindaki diger okullarda egitim gören arkadaslarimizi bizimle kol kola durmaya çagiriyoruz” diyerek dayanisma çagrisinda bulundu.

Çigli Fen Lisesi ögrencilerinden yapilan açiklama su sekilde:

“Istanbul’dan arkadaslarimizin gerçeklestirdikleri hepimize umut oldu. Bir kez daha liselilerin karanligin karsisinda yanyana ve omuz omuza durabilecegini gördük. Bizler, gerici ögretmenlerin verdigi egitimden, etek boylarimiza karisilmasindan, sapik ögretmenler tarafindan taciz edilmekten, gerici okul idareleri tarafindan tehdit edilmekten biktik. Bilimsel ve laik egitimin yuvasi olmasi gereken okullarimiz, gericiligin ve kindarligin yuvasi olmus durumda. Biz bu kaliba sigmayacagiz, liselerimizi savunmaktan vazgeçmeyecegiz. Istanbul’daki arkadaslarimizin çagrisina cevap veriyoruz ve gerici okul yönetimlerine sesleniyoruz: Arkadaslarimizla beraber, yanyana, kararli bir sekilde karanligin üzerine yürümeye devam edecegiz!

Simdi tüm liseli arkadaslarimiza sesleniyoruz; beraber olursak basarabiliriz, yanyana durursak okullarimiza sahip çikabiliriz. Umudumuzu her zaman korumaya devam edecegiz ve omuz omuza durarak karanligin karsisina dikilecegiz!”

liselilerden-karanliga-karsi-ayaklanma-buyuyor-146923-1.

Yandas müdüre sirtini dönen Istanbul Erkek Lisesi ögrencilerinin yayimladigi bildirinin ardindan, Cagaloglu Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi ve Vefa Lisesi de bildiri yayimlamisti.

***

Gazi Anadolu Lisesi Ögrencileri: `Selam olsun günesli yarinlara yürüyenlere`

Gericilesmeye karsi liselerden gelen bildirilerin ardi arkasi kesilmezken, bir bildiri de Baskent Ankara`nin en prestijli okullarindan Gazi Anadolu Lisesi ögrencilerinden geldi. Sennur Sezer`in Sabah Türküsü siiriyle baslayan bildiride dayanisma ve birlik çagrisi yapilirken "Okul siralarinda bizlere daima “Sizler gelecegin doktorlari, mühendisleri, avukatlari olacaksiniz” denilirken öte yandan da geleceksizlestirildik" denilerek gerici ve karanlik egitim politikalarina vurgu yapiliyor.

Ögrenciler, “Farkli sehirlerde, farkli okullarda, farkli siralarda okusak da yasadiklarimiz ortak" vurgusuyla dayanisma çagrisini su cümlelerle duyurdu: "Iste bu nedenle çikaracagimiz ses de ortak olmali. Selam olsun karanliga arkasini dönüp günesli yarinlara yürüyen bütün liselilere…”

liselilerden-karanliga-karsi-ayaklanma-buyuyor-146984-1.

***

Vefali Ögrenciler: ‘Karanliga sirtimizi dönmeye haziriz!’

Vefa Lisesi ögrencileri tarafindan “Benzer sorunlardan yakinan diger okullarla beraber karanliga sirtimizi dönmeye haziriz!” diyerek sunulan bildiri söyle:

“144 senelik köklü bir çinar olan ve Atatürk ilke ve inkilaplarindan taviz vermeden egitimini sürdüren Vefa Lisesi ögrencileri olarak “Proje Okul” adi altinda okulumuzda yapilan kisitlamalardan hosnut olmadigimizi ve bu kisitlamalara karsi sessiz kalmayacagimizi belirtmek isteriz.

Biz tarihi boyunca ülke menfaatlerini en üst düzeyde tutan, akademik basarilarimizla adimizdan söz ettiren; bilim,sevgi,hosgörü anlayisindan ödün vermeyen ve kendi fikirlerini baska fikirlere saygi duyarak olusturmus bir ailenin fertleriyiz. Farkli siyasi ve dünya görüslerini bir arada demokratik bir sekilde barindirabilen Vefa Lisesi’nde bu çok seslilik, çok renklilik belli bir güruh tarafindan yok edilmeye çalisilmaktadir.

Biz ve bizim gibi adindan söz ettirmis köklü okullarin son yillarda maruz kaldigimiz baskilara karsi durusumuzun asla degismeyecegini göstermeyi vazifemiz biliriz.
Bu bildiriyi yazma amacimizi özetleyecek olursak;

- Vefa Lisesi adiyla bütünlesmis geleneksel etkinliklerimize engel olunmak istenmektedir. 14 senedir düzenlemekte oldugumuz geleneksel senliklerin gerçeklestirilmesi, tutar yani olmayan bahanelerle okul müdürümüz tarafindan engellenmistir.

- Egitim camiasinda bir geçerliligi olmayan kisi ve kuruluslarin yanli düsüncelerini ögrencilere empoze etmek amaciyla vermek istedikleri konferanslar okul müdürümüzce desteklenmis, bütün okulun katilimi zorunlu tutulmustur.

- Her bireyin hür iradesiyle hareket etmesini destekleyen bu koca çinarin ögrencileri, okul müdürü tarafindan kilik kiyafet konusunda birtakim tehdit ve asagilamalarla baski altina alinmak istenmistir.
Bütün dayatmalara, tehditlere, asagilamalara karsi, Vefa’li ögrencilerin senelerdir olusturdugu ilkeler dogrultusunda, çizgimizden asla sapmadan bu sorunlara tüm Vefa camiasi olarak tepkimizi ortaya koymaktayiz.
Benzer sorunlardan yakinan diger okullarla beraber karanliga sirtimizi dönmeye haziriz!

VEFALI ÖGRENCILER"

***

Bornova Anadolu Lisesi de iktidara baskaldirdi

Bornova Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan yapilan açiklamada“Bizler okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci oldugunu anlamaya çalismaktan biktik” denilerek, “Padisah yalakalarina sirtini dönen sizler sayesinde bu saldirilarin, bugüne kadar ülkemizde iyiye, güzele, dogruya dair biriken ne varsa hepsini hedef aldigini bir kez daha hatirladik.” ifadelerine yer verildi.

Açiklamanin tam metni söyle:

“Ülkemizin en köklü liselerinin ögrencilerinden okullarimizi esir almaya yeltenen dincilesmeye karsi yükselen sesleri büyük bir heyecanla izliyoruz.

Izmir’in en köklü okullarindan birisi olan Bornova Anadolu Lisesi’nde okuma sansina sahip olan ögrencileriz. Okulumuzun kapisindan girdigimizde andan itibaren omuzlarimizda gururla tasiyor oldugumuz bir gelenekle karsilastik.

Ülkenin her bir kösesine, her bir derdine dair sorumluluk bilinci… BAL’da okuyarak elde ettigimiz olanaklara sahip olamayan tüm kardeslerimize ve insanliga karsi borçlu olma bilinci… Zorbaliga, çürümüslüge boyun egmeme bilinci… Esitlik gibi, özgürlük gibi, laiklik gibi en temel degerlerimize karsi yapilan saldirilara karsi direnme bilinci ve daha fazlasi…

Ancak gördük ki okulumuza ilk adim attigimizda sevinçle önümüzde buldugumuz ve sahiplendigimiz bu degerler tartisilir, planli bir biçimde ortadan kaldirilmaya çalisilir olmus. Koca bir BAL gelenegi…

Yani “bize” dair olan her sey…

Yerine koyulmaya çalisilan ise insana yabanci olan her sey… Dincilik, baski, cehalet…

Bizler okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci oldugunu anlamaya çalismaktan biktik. Yolsuzluk yaptigi için sürüleni de gördük, ‘abileriyle’ bozusup küseni de… Artik bunlari takip etmek istemiyoruz.

Padisah yalakalarina sirtini dönen sizler sayesinde bu saldirilarin, bugüne kadar ülkemizde iyiye, güzele, dogruya dair biriken ne varsa hepsini hedef aldigini bir kez daha hatirladik.

Ayni sekilde BAL’in yalniz olmadigini da anladik. Yani memlekete dair sorumluluk bilinci tasiyanlarin, zorbaliga ve yolsuzluga boyun egmeyenlerin, esitlik, özgürlük ve laiklikten vazgeçmeyenlerin, padisah yalakalarina sirtini dönenlerin yalniz olmadigini…

Bu cesaretle, ilk çagrimiz BAL mezunlarina. Bizi yalniz birakmayin. Gelin okulumuzdan baslayalim. Geçmisi kederle veya vurdumduymazlikla anmayalim. Bizden sonra gelecek BAL ögrencilerini heyecanla bekleyelim. Onlara utanacagimiz bir okul birakmayalim.

Ikinci çagrimiz da ülkenin dört bir yanindaki tüm liseli arkadaslarimiza: Gelin padisah yalakalarina hep birlikte sirtimizi dönelim.

Bornova Anadolu Liseli ögrenciler”

***

IEL`den ögrenciler: "Karanligi yok etmek için okuduk"

Istanbul Erkek Lisesi’nde düzenlenen mezuniyet töreninde, tüm ögrenciler müdür Hikmet Konar’in konusmasi sirasinda sirtlarini dönmüsler ve bu protestoyu da yandas müdüre, gerici ve karanlik egitim politikalarina karsi yaptiklarini bir bildiriyle açiklamislardi.

liselilerden-karanliga-karsi-ayaklanma-buyuyor-146924-1.

Iste IEL`den ögrencilerin o bildirisi:

"Karanligi ve esareti gördük.

Atesi ve ihaneti gören abilerimize paydas bidik kendimizi. Bizler daha dün, bu merdivenlerde haksizliga, 181`e karsi bacaklarimiz uyusuncaya dekotururken, daha dün su okul bahçesinde yagmurun altinda donumuza kadar islanirken, bugün gidiyoruz simdi.

Son kelimelerimiz, kimisinin kulaklarinda küpe, kimisini uykularinda simsicak tutan bir selam, kimisinin kabuslarinda yankilanan kara agitlar ve kardeslerim, sizin yolunuzu aydinlatan bir kilavuz olsun.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı