Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

M.Tevfik Göksu’ya kötü haber... Mahkemeden durdurma karari

M.Tevfik Göksu’ya kötü haber... Mahkemeden durdurma karari

AKP’li Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu’nun “Vatandasimizin basina talih kusu kondu” sözleriyle tanittigi proje için, Istanbul 12. Idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma karari verdi. Durdurma karari “bazi donati alanlarinin mevzuatta belirtilen standart

AKP’li Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu’nun “Vatandasimizin basina talih kusu kondu” sözleriyle tanittigi proje için, Istanbul 12. Idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma karari verdi. Durdurma karari “bazi donati alanlarinin mevzuatta belirtilen standartlarin altinda kaldigi” için verildi.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin “Esenler ilçesi, Güney (Metris) Rezerv Yapi Alaninin” bir kismina iliskin Imar Plani degisikliklerinin iptali için açilan davada, Istanbul 12. Idare Mahkemesi, uygulanmasi halinde telafisi güç zararlar dogabileceginden, yürütmeyi durdurma karari verdi.

IBB DEVRE DISI BIRAKILARAK...

CHP’li Istanbul Büyüksehir Belediye Meclis üyesi Ülkü Sakalar ve Hatice Ülkü Özer tarafindan açilan plan degisikligi iptal davasina konu, eski Metris Askeri Kisla arazisi yaklasik 900 bin metrekarelik bir alani kapsiyor. Esenler Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi aleyhine açilan davada, Bakanligin yaninda müdahil olarak yer almisti.

CHP’li meclis üyeleri açtiklari davada su talepte bulunmustu:

“Çevre ve Sehircilik Bakanliginin Esenler Ilçesi, Güney(Metris) Rezerv Yapi Alaninin bir kismina iliskin degisikliklerinin, yaklasik 850 hektarlik bir askeri alanin rezerv alan ilan edilerek kentsel dönüsüm için kullanilmasi düsünülürken bu islemlerin Istanbul Büyüksehir Belediyesinin devre disi birakilarak yapilmaya çalisilmasinin gerçekçi olmadigi, mevzuata, sehircilik ve planlama ilkeleri ile hizmetin gereklerine ve kamu yararina aykiri oldugu ileri sürülerek yürütmenin durdurulmasi ve iptali istenilmektedir.”

"KAMU YARARINA AYKIRI"

Mahkeme, bilirkisi raporu ve dosya kapsamindaki bilgi ve belgelere dayanarak verdigi yürümeyi durdurma kararinin gerekçesinde özetle söyle denildi:

“Dava konusu yerde büyük kamusal alanlar olustugu, bu alanlarda yapilacak uygulamalarin, sürdürülebilir ve esitlikçi planlama anlayisi ile ele alinmasi gerekirken, meri Esenler kant planlari ve arazi kullanim kararina yönelik kesinlesmis, baglayiciligi olan bütünsel plan kararlarina iliskin bir düzenleme bulunmadigi, taslak çalisma üzerinden degerlendirme yapildigi, bu sebeplerle bu alanlarin kamu hizmetine yönelik kentsel sosyal altyapi ve yesil alan gibi kullanimlara ayrilmamasi halinde kent ve metropol düzeyinde meri Çevre Düzeni Plani nüfus projeksiyonunu ve mekânsal gelisim kararlarini olumsuz yönde etkileyebilecegi, farkli ölçekteki her iki dava konusu planin plan raporunun ayni olmasi ve alt ölçekli planin yönlendirici hükümler içermemesinin plan yapim teknigi açisindan planlar arasinda kademeli birliktelik ilkesine uymadigi, planlama alanindaki ulasim sisteminde ulasim kademelenmesinin olmadigi, planlarda öngörülen nüfusa karsilik gelen bazi donati alanlarinin mevzuatta belirtilen standartlarin altinda kaldigi, Plan Raporunda konut-donati alanlari arasinda mahalle mekan kurgusu belirtilmesine karsin plan paftalarindaki gösterimlerin bu kurguyu yeterince ifade etmedigi de bir bütün olarak göz önüne alindiginda, dava konusu plan degisikliklerinin planlama ilke ve tekniklerine, kamu yararina ve mevzuat ile getirilen düzenlemelere aykiri oldugu sonucuna varilmistir.”

GÖKSU NE DEMISTI

Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu, söz konusu projeyle ilgili olarak basina yaptigi açiklamada özetle sunlari söylemisti:

“Yaklasik 57 bin konutumuzun dönüsümünü tamamladik. Yeni yaptigimiz Güney (Metris) Rezerv Alanimizin yüzde 72’sini donati alani olarak halkimiz için ayirdik. Vatandaslarimizin eski, yipranmis, riskli yapilarini alip yerine her daireye en az 1 otoparki bulunan, bahçe kullanimli, sosyal yasam alanlarina sahip, okulu, hastanesi, parki, camisi yani basinda, yesil ile iç içe, yatay mimari konseptinde, akilli ve modern konutlar veriyoruz. Vatandasimizin basina talih kusu kondu hamdolsun.”

Tevfik Göksu'nun arazinin yüzde 72’sinin donati alani olarak ayrildigini belirtmesine karsin, yürütmesi durdurulan planda konut+ticaret+turizm alanlarinin toplaminin yüzde 34,12 olmasi dikkat çekti.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false