Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

M. Tevfik Göksu 2023 yılı performans Bütçe Açıklaması; “Esenler Belediyesi'nin şu anda 190 milyon civarında borcu var”

M. Tevfik Göksu 2023 yılı performans Bütçe Açıklaması;  “Esenler Belediyesi

2023 yılı performans programı ve maliyet bütçesini bütçe taslağını hakkında Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Belediye meclisinde konuşma yaptı. 2009 yılından bugüne kadar gelinen bütçe taslağından çok farklı bir bütçe anla

Haber/Hasan Gürsoy

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu  “2023 yılı performans programı ve maliyet bütçesini bütçe taslağını az önce bütçe komisyon başkanı başkanımız genel hatlarıyla size ifade ettiler. Ben genel hatlarıyla ifade ile birlikte çok uzun bir vaktinizi almadan aslında Esenlerdeki değişim ve dönüşümün bir çerçevede bir hikâyesini ve esenlerdeki bu sürecin bu şehrin hangi sosyal ve kültürel bir değişimine ve dönüşümüne katkı sunduğunu ve esenlerde gelinen sürecin nereye gittiğini çok kısa parametreyle anlatmak istiyorum.

Şehir sadece ve sadece idari sınırlar içerisinde idari tanımlamayla var olan bir mekândan ibaret değildir. Şehir üzerinde değil içinde yaşanılan ve gerçektende ruhu itibariyle hepimize kültürü sanatı ahlakı edebi aynı zamanda da gelişmeyi yeni ufku geleceği gelecek tahürünü anlatan ve öğreten en önemli mekânlardan bir tanesidir. Böylesine insana insan olma çerçevesinde hem edebi hem ahlakı hemde insana sokakta öğrendiği birçok şeyi o kapalı kapılar hakkında öğrenemeyeceği şeyi açık alanda öğreten bir şehir. Bunun içinde şehir içerisinde yaşayan insanda kıymet bulur. Metal içereninde yaşayan insanda kıymet bulur. Bundan yola çıkarak bizim şehircilik tarihimizde ve bizim belediyelik tarihimizde.   Şöyle bir göz atacak olursak.

“Kömür sadaka toplumu efendim makarnacı diye laf atanların bugün bu konuda yarışa girdiğini görüyorum”

Türkiye'de belediyecilinin ruhunu ve aksanı 94'te değişmeye başlamıştır. 94'te Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması ile birlikte Türkiye'de belediyeciliğe farklı bir perspektif ve farklı bir anlayış gelmiş. İlk defa belediyecilik dediğimizde çöp ve çukurdan çıkıp insan ve insan merkezine hitap eden bir belediyecilik ortaya konulmuştur. Ve belediyecilik Öylesine bir Ufuk geliştirmiştir ki; Her insanın beşeri olarak ihtiyaç duyduğu Günlük kültürel ve sosyal bütün alanlarının Karşılandığı ve ihtiyaçlarını vatandaşın bireysel ihtiyaçlarını karşılandı bir mekana dönüşmüştür. 

Bizler bu yıllarda sosyal belediyeciliği Türkiye’nin belediyecilik tarihine yerini alan bir noktaya getirdiğimizde o gün bu belediyeciliğe kömür sadaka toplumu efendim makarnacı diye laf atanların bugün bu konuda yarışa girdiğini görüyorum tebrik ediyorum. büyük bir gelişme

Ve Şehircilik.  Artık sosyal Belediyecilik ve kültürel belediyecilik aşamalarına geçmiş ve şehircilik artık fıtrat Belediyeciliğine yol almaya başlamıştır

Eğer biz şehirlerimizi geleceği ile kurgulamazsak çocuklarımıza karşı bu sorumluluğu yerine getirmemiş oluruz.

Bundan sonra belediyeler sadece ve sadece insanların günübirlik beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekân değil uzun vadede onların hayatlarını kuracakları onların geleceklerini kuracakları aslında bir nevi şehir artık çocuklarımızın gelecek atölyesi haline gelmiştir. Çocuklarımızın gelecek atölyesi haline geldiği için Biz şehirlerimizi dünü ve bugünü ile değil artık şehirlerimizi geleceğini de kurgulamak zorundayız. Eğer biz şehirlerimizi geleceği ile kurgulamazsak çocuklarımıza karşı bu sorumluluğu yerine getirmemiş oluruz.

“Belediyeciliği 5 cümle ile tarif ederiz. İnsanı yönet, planı yönelt, iletişimi yönelt, zamanı yönelt ve bunlarla beraber hepsi ile beraber bir taraftan insanı yöneteceksin”

Onun içindir ki belediyeciliği tarif edilirken bu belediyeciliği 5 cümle ile tarif ederiz. İnsanı yönet, planı yönelt, iletişimi yönelt, zamanı yönelt ve bunlarla beraber hepsi ile beraber bir taraftan insanı yöneteceksin bi taraftan finansı yöneteceksin bi taraftan işi yöneteceksin, bir taraftan zamanı bir taraftan iletişimi yöneterek geleceğin kurgusunu hazırlayacaksın. İşte biz Esenlerde bu ufuk ve vizyonla üzerinde büyük bir emek ortaya koyarak bu şehrin gelecek perspektifini ortaya koyduk.   

“İspatı her seçime girdiğimizde bir önceki seçime göre daha yüksek oy almamızdır”

Ve hamd olsun ki bu gelecek perspektifine baktığımızda bugün Esenlerin sosyal kültürel ekonomik ve beşeri sermayesi açısından şöyle bir baktığımızda aldığı mesafeyi her açıyla ölçüle bilinir her açı ile değerlendirilebilir bir noktaya taşıdığımızdan eminim. İspatı her seçime girdiğimizde bir önceki seçime göre daha yüksek oy almamızdır. Niye çünkü siz ne yaparsanız yapın netice itibari ile sandığa gidersiniz sandıkta direkt sizin muhatabımız olan insanlar sizin hizmetlerinize sizin gayretinize bakar ve değerlendirmede bulunur. Ve bu değerlendirmeye göre size tabiri caizse kantarınızın miktarı kilosu  ortaya çıkar. Bugüne kadar girdiğimiz her seçimde oyumuzu hamdolsun artırarak çıktık. Şimdi şu anda seçim yok ama biz tabii ki gerçekten sosyal ve kültürel anlamda ve özellikle siyaset üretirken ve toplumsal talepleri karşılama konusunda ortaya emek koyarken yaptığımız bir şey vardır.

“Biz sürekli ölçüm yaparız. Kamu ölçümleri periyodik ölçümler yaparız”

Ki bu AK partinin geleneğinde çok önemli bir şeydir. Biz sürekli ölçüm yaparız. Kamu ölçümleri periyodik ölçümler yaparız. Her şeyimizi halka sorarız. Yapmış olduğumuz her icraatı halka sorarız. Ve otururuz. Bütün arkadaşlarım başkan yardımcılarım bunlara şahittir. Her kamuoyu araştırmasında ne çıkmış hangi konuda eleştiri var hangi konuda memnuniyet var, hangi konuda beğeni var, hangi konuda beğeni yok, oturur arkadaşlarımızla tartışır, varsa vatandaşımızın bize söylediği eksik. Bunları ortadan kaldırmaya gayret ederiz. Bunu ortadan kaldırmak için emek ortaya koyarız. Memnun olduğu alanlar var ise o memnun olduğu alanlarında katma değer üretiriz.

“bir yerel seçim olmuş olsa Esenler mevcut seçimlerden aldığından çok daha fazla oy alacak bir duruma gelmiştir”

Bu açıdan baktığımızda en son yapılan kamuoyu araştırmalarında bugün bir yerel seçim olmuş olsa Esenler mevcut seçimlerden aldığından çok daha fazla oy alacak bir duruma gelmiştir. Elhamdülillah. Ben bunun için Esenler halkına çok teşekkür ediyorum. Burada Esenler ve Esenlerdeki her bir kardeşimiz şunu çok iyi biliyor.  Kendi derdi ile dertlenen kendi duyarlılık alanı içinde aynı duyarlılığa sahip bir belediyeye sahip olmasını kendisi ile beraber üzülebilen kendisi ile beraber sevinebilen bir belediyeye sahip olmasının her bir kardeşimize vermiş olduğu bir mutluluğu hep beraber görüyoruz.

“Esenler halkının hiç yanıltmadık”

Ve elhamdülillah biz bugüne kadar Esenler halkının hiç yanıltmadık. Ve Esenler halkına neyin sözünü verdik isek söz verdiklerimizin de ötesinde çok daha büyük işler yaparak hamdolsun hiç mahcup olmadık. Ve her gittiğimiz yerde bir katma değerinden beş katma değerine kadar her alanda katma değer üreterek sadece azı ve çoğu ile yetinerek değil talep edinenin üzerine başka taleplerde oraya koyarak BÜYÜK DEĞİŞİME VE BÜYÜK DÖNÜŞÜME HAMD OLSUN İMZA ATTIK.

“Ve o kurduğum hayal şuydu Esenler Belediyesi bütçesinde faiz gideri sıfır olmalı”

Bu çerçevede Esenler Belediyesinin bütçesi 2021 yılı 2022 yılı şimdi geldik 2023 yılı Şöyle göreve geldiğim günden itibaren esenler belediyesinin bütçesini analiz etmeye kalksan hangi değişikliklerden geçtiğini anlatmaya çalışsan saatler alır. Sadece şunu söyleyeyim sizlere dağıtılan raporlarda vardır. Esenler belediyesinin bütçesinin bu tabloya gelmesi için hep özlemle hayal kurduk. Ve o kurduğum hayal şuydu Esenler Belediyesi bütçesinde faiz gideri sıfır olmalı. EVET, Allah hamd olsun 2023 yılı faiz gideri sıfır.

“Esenler Belediyesinin bütçesi İstanbul en büyük dört bütçesinden bir tanesi”

Ve Esenler Belediyesi göreve geldiğimde İstanbul’un muadil ilçeler arasındaki bütçesi en aşağı en alt rakamlardan bir tanesi idi. Bugün Esenler Belediyesinin bütçesi İstanbul en büyük dört bütçesinden bir tanesi. Bu noktaya geldi. Bunun için ben mesai arkadaşlarıma gece gündüz emek veren mesai arkadaşlarıma ve bizi her fırsatta destekleyen ve motive eden Esenlerdeki hanımefendilere ve beyefendilere genç kardeşlermiş ve ve bizlimle emek sarf eden mesai arkadaşlarıma yürek dolusu teşekkür ediyorum.

“Üç gün tatilde iki gün belediye de hayat devam etmez”

Burada İBB Ekrem İmamoğlu’na atıf yapan Göksu “Bunlar böyle kolay olmadı Belediyecilik öyle kolay yapılacak işler değil. Üç gün tatilde iki gün belediye de hayat devam etmez belediyecilikte Belediyeciliği 24 saat yaşarsınız. Ve 24 çalışarak belediyecik yapmak zorundasınız. Çünkü 24 saat telefonunuzda size derdini söyleyecek size derdini paylaşacak evet bir muhatabınız olabilir. İşte o derdini söyleyecek sizinle derdini paylaşacak insanın telefonun ucunda olmak zorundasınız. Çünkü ne der. Oysa şehir bir gönül yapmakmış değil mi? Çünkü belediyecilik, şehircilik aslında  bir gönül yapmaktır. İşte bu gönül yapmak için o gönül yapacağınız şehre o günlünüzü vermeniz o şehirde gönül ile bütünleşmeniz gerekir. O şehir de gönülle bütünleşirseniz o şehir de siz esrarını açar ve hamdolsun sizin önünüze o şehrin güzelliklerini yansıtır. Bugün Esenlerde geldiğimiz nokta bu. Gören gözler hisseden kalpler duymak isteyen kulaklar bunu görüyor duyuyor yaşıyor ve hissediyorlar. Hissetmeyen kalplere duymayan kulaklara görmeyen gözlere sadece duymaları için hissetmeleri için görmeleri için dua ederiz.

“evet, 2023 yılında 2,7 ile başlayacağız”

Saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarım…

Esenler belediyesinin 2023 yılı bütçesi evet 2,7 milyar tl dir. 2021 yılında 710 milyonla başladığımız bütçeyi yılsonu itibari ile 1,7 milyar tl ile kapattık. 1,7 ile kapattığımız bütçe evet 2023 yılında 2,7 ile başlayacağız. Birinci bütçeyi baz alırsan %222, ikinci bütçeyi baz alırsak %58 bir artışla 2023 yılı bütçesine başlayacağız.  

-Bu bütçede en önemli ağırlık verdiğimiz alanlar, yatırımlar tatbikî var bizim yatırımlar açısından baktığımızda bir önceki bütçeye göre artırdığımız oran %811.

-İkinci en yüksek artırdığımız oran kültür işleri.

-Üçüncüsü ise en yüksek artırdığımız oran park bahçe peyzaj aile gençlik ve sosyal hizmetleri.

“artık fizik yatırımlar anlamında belediyenin yapacağı fiziki yatırımlar artık öncelikli ihtiyaçlar kategorisinden çıkmıştır”

Esenler belediyesi bugünü itibari ile artık fizik yatırımlar anlamında belediyenin yapacağı fiziki yatırımlar artık öncelikli ihtiyaçlar kategorisinden çıkmıştır. Bundan sonra yapacağımız yatırım alanları daha çok hayatın konforunu artırıcı yaşam kalitesini ve niteliğini artırıcı yatırımlardır. Bunların ne olduğunu söyleyeceğim.

 “kentsel dönüşüm ile ilgili Esenler belediyesinin yaptığı harcama kalemi şu ana kadar harcadığımız para 7,7 milyar tl”

Ve buradan yola çıkarak tam ben girerken iyi partili meclis üyesi arkadaşım kentsel dönüşüm bütçesi hakkında bir şey söylüyordu aslında söylediğine kendisi de inanmıyor. Evet, kentsel dönüşüm ile ilgili Esenler belediyesinin yaptığı harcama kalemi şu ana kadar harcadığımız para 7,7 milyar TL. 7,7 milyar TL. Aynı alana sadece askeri alana harcadığımız para ise 2,2 milyar TL. O görmüş olduğunuz kentsel dönüşüm bütçesi müdürlük olarak gördüğünüz bütçe evet 85 milyon. Sadece kentsel dönüşümün sekretaryasına iş ve işlemlerine kullanılan bütçe inşaat bütçesi değil. Tanımlanmış Kentsel dönüşüm Bürokrasine Kentsel dönümün İş ve işlemlerine kira desteklerini vesaire Örneğin Şimdi biz Devlet şu anda konuta 1500 TL para veriyor. Bizde belediye olarak 2000 TL yardım para veriyoruz. Kira desteği. Devlet 1500 lira veriyor. bizde onun üzerine ilave olarak 2000 da biz belediye olarak veriyoruz. Bu anlamda ihtiyaçlar için Diğer şeylerin zaten karşılığı orda yaptığımız şeyler ortada.

“Esenlerin meclis üyesi olacaksın Türkiye’nin değil dünyanın en büyük kentsel dönüşümünü yürüteceksin ve bu bütçe ile bu yapılır mı diye soracaksın”

Şu anda şimdi Esenlerin meclis üyesi olacaksın Türkiye’nin değil dünyanın en büyük kentsel dönüşümünü yürüteceksin ve bu bütçe ile bu yapılır mı diye soracaksın. Buna gülerler TC devlet başkanı gelmiş burada anahtar teslimi yapmış 2000 küsur konutu teslim etmiş. yılsonunda 2000 konut daha teslim edeceğiz. Ortalama her yıl 2000-3000 konut teslim ederek gideceğimiz bir projeyi yürüteceksin ve diyeceksin ki bu bütçe ile olur mu? Hani onu şeye soracaksın İstanbul büyükşehre. 252 milyon kentsel dönüşüm bütçesi yapan büyük şehre…

Bizim bütçemiz de en büyük kalemi Artışı yatırım %811 Daha sonra % 658 ile Kültür işleri Ve daha sonra kendi içerisinde Sosyal destek gençlik ve kadın hizmetleri peyzaj olarak ayarladığımızda bütçemiz 2.2 milyon olarak şu anda belirlemiştir bütçemizin borcumuza olan oranı %112 dır.      Esenler Belediyesi'nin şu anda 190 milyon civarında borcu var bu 190 milyon borç dün itibari ile 170 milyona düştü. Bu 170 milyon borcun yaklaşık 100 küsur milyonu SGK YA olan borcumuz. Diğer 30 milyonu da kültür varlıklarına olan yanı devlete kamuya ait olan borcumuz. Ağustos ayından kalma hiçbir mütaahite bir kuruş borcumuz yoktur. Verilen 20 küsur milyonluk eylül ayı hak edişleridir. Şu anda bu alanda baktığınızda zannediyorum mali disipline ve bütçeyi Verimli kullanma Konusundaki performansı gayreti ve bu Süreçlerin şeffaf bir Şekilde yürütülmesi konusunda Türkiye'ye öncülük edecek ve Türkiye’nin de örnek alacağa bir belediyecilik.

“2021 yılı Performans programına göre belirlenen bütün hedeflerin gerçekleşmesi de Esenler badiyesi 100 üzerinden 97 almıştı”

Esenler Belediyesi buradan yola çıkarak bütün performans ve performans değerlerimize baktığımızda biliyorsunuz. Biz Performans kriterlerimizi bu genel değerlendirme Çerçevesinde kendimize hedefler koyarız. bu performans Programının özelliği bir kurumun kendisine bir sonraki yıl hedeflerini tanımlar. Ben bir sonraki yıl bu hedeflerime koşacağım diye tanım yaparım. bu her yıl yenilenen ve her yıl tekrarlanan Performans programı 2021 yılı Performans programına göre belirlenen bütün hedeflerin gerçekleşmesi de Esenler badiyesi 100 üzerinden 97 almıştır 98 almıştır 97.7 Yani performans programının uygulanması Performans programının Evet başarılı şekilde Neticelendirilmesi için 100 üzerinden 98 almıştır. Bu açıdan baktığımızda ben her bir arkadaşımıza Emek veren her bir kardeşimize canı gönülden teşekkür ediyorum. emekleri için şükranlarımı sunuyorum .

“Bu Bütçe ile ilgili yine kulağıma gelen ve Arkadaşları notu ile gördüm bütçeyi arsa satarak mı karşılayacaksınız”

Sevgili meclis üyesi arkadaşlarım

Başta da söyledim. çok fazla vaktinizi Almak istemiyorum. Ama bu çok fazla vaktinizi almak istemeyen konuşma çerçevesinde kısa ve orta vadede yapacağımız birkaç programı birkaç projeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu Bütçe ile ilgili yine kulağıma gelen ve Arkadaşları notu ile gördüm bütçeyi arsa satarak mı karşılayacaksınız. Arsa üretirim arsa satarım. Tabi ki neyle karşılayacağım. İstanbul Büyükşehir her hafta 1 milyarlık arsa satıyor biliyor musun. Her hafta ortalama her hafta 1 milyarlık arsa satıyor. Biliyor musun he her hafta 1 milyarlık arsa satıyor. Büyükşehir belediyesi belediyeler kaynak Üretirler kaynağı neyle üretecek paramı basacak. Neyle üretecek paramı basacak.

“bütçeden bize gelen gelir bizim şu andaki son zamlarla beraber personel maaşımızı dahi karşılamıyor”

Belediyelerin gelirleri var merkezi bütçeden aldıkları pay bide kendi ürettikleri kaynak şuan merkezi bütçeden bize gelen gelir bizim şu andaki son zamlarla beraber personel maaşımızı dahi karşılamıyor. Ben kaynağı üretmek zorundayım. Kaynağı ürettiğimiz için teşekkür edeceksin. Burada özellikle söylüyorum. Kaynak üretiyorum arsa üretiyorum arsa ürettiğim zaman ürettiğim arsayı Efendim etrafında gezinmek için üretmiyorum. Esenler halkına kaynak olarak üretiyorum ve esenler halkının kullanacağı menfaatler olarak üretiyorum. Benim işim bu kaynak üreteceğim, arsa üreteceğim ama kaynak üreteceğim ve önemli olan ürettiğin kaynağı nereye kullandığın.

“kültür işleri bütçemizi olarak 16 milyondan 125 milyona çıkardık”

Bu çerçevede şimdi şu anda bizim bu değerlendirmeler doğrultusunda ortaya çıkan tablo açısından baktığımızda 2023'te en fazla yoğunlaşacağımız alan kadın aile Gençlik Hizmetleri ve kültür işlerimiz. Kültür işleri bütçemizi olarak 16 milyondan 125 milyona çıkardık. Evet, Çanakkale'yi Gezdireceğiz bileceği gezdireceğiz Konya'ya Gezdireceğiz Hazreti Mevlana gideceğiz Konya’ya gideceğiz. Çanakkale’ye gideceğiz. Edirne'ye gideceğiz. İstanbul'un boğazınızı gezdireceğiz. Denizleri gezdireceğiz. Yeter ki Esenlerde Herkes mutlu olsun. Esenlerde huzur içerisinde gezsizler.

“100 bin gencimiz ile projemiz var”

yine en büyük bütçe artışlarımızdan bir tanesi gençlik ve aile hizmetlerimiz. şu anda Esenlerde yaklaşık olarak söylüyorum. 100 bin gencimiz ile projemiz var. Bir taraftan yazılım kursları bir taraftan Akademi Esenler çalışmaları. Bir taraftan bilim merkezi çalışmaları. Bir taraftan diğer çalışmalar. 100 bin genç ile beraber onları geleceğe hazırlayacak çalışmalar yapıyoruz. Elhamdülillah gençlik merkezlerimiz orda görüyorsunuz. Gençlik merkezlerimiz Espor merkezlerimiz Efendim Bowling salonlarımız, sinema salonlarımız, Yüzme salonlarımız, gençlerimiz cıvıl cıvıl orada 100 bin genç sadece yaz okulunda aynı anda 30 bin gencimiz projelerimizde yer aldı.

“Türkiye'nin en büyük kapalı spor salonlarından bir tanesi”

Söylüyorum Esenlerdeki hanım efendiler şimdi yeni bir proje daha başlıyoruz şehir benim projesine Esenlerde her Evet Türkiye'nin en büyük kapalı spor salonlarından bir tanesi şu anda zaten inşaatı sürüyor. Şu anda sadece oturma düzeni 12.500 kişi Kapalı Spor Salonu'nda Bu da Allah nasip ederse inşallah bir aksaklık çıkmazsa önümüzdeki yıl bitireceğimiz.  Esenler halkına hizmetine sunacağımız proje Amatör kulüpler Merkezi profesyonel futbol Sahaları. Diğer çalışma alanları ile beraber şu anda 91 milyon ihalesi yapıldı. Çalışması devam ediyor. Bütün amatör kulüplere yer vereceğimiz bütün çalışmalarının yapılacağı mekân şu anda burada devam ediyor. Diğer o elektrik alandaki yapılan çalışmaları görüyorsunuz spor vadisi şu anda en büyük şekilde çalışmalarını devam ediyor.

Kadın spor Kültür Merkezi Nine hatunda bitti inşallah yakında açılışını yapıyoruz. Sadece bayanlara içinde her türlü yüzme havuzu her türlü eğitim alanları her türlü Efendim spor kültür aktivite merkezi olarak. Evet şu anda inşaata bitti inşallah iç dizaynı ile beraber Allah nasip ederse hemen açılış yapacağız. şu iki projeye özellikle aktarmak isterim biliyorsunuz.

“Esenler içerisinde mevcut olarak 4000 konutun alanı boşalmış olacak”

Biz şu anda 2000 küsur konutu anahtarlarını teslim ettik. yakında 2000 konut daha teslim edeceğiz. Yani Esenler içerisinde mevcut olarak 4000 konutun alanı boşalmış olacak. Bizim söylediğimiz şey şu Bizim söylediğimiz şey şu bu boşalttığımız. Yerler plan ve jantları neyse o plan ve jantına göre kalacak.

“Oruçreiste,  sadece 9000 metresini imarını bırakıyoruz”

Fakat biz bir yerde Bu plan ve jantına bağlı kalmadan Oruç Reis Mahallesinde 82.000 metre alan boşaltıyoruz. 82000 metre alanda yaklaşık 1990 konut kaldırıyoruz. 1990 kaldırdığımız yer hepsi imarlı. Evet, sadece 9000 metresini imarını bırakıyoruz. Geriye kalan hepsini imara kapatıyoruz. Bu da bugün planı onaylandı ve bitti. Bu da bugün bir anda onaylandı ve bitti. Oruç Reis mahallesine Evet ve üzüleceksiniz ama Söyleyeyim 60 bin metre millet bahçesi yapıyoruz. Yaklaşık 10000 metrelik alana altına yere altı otoparkı. Yer altı otoparkı ile beraber bölgedeki tüm ihtiyaçları karşılayacak parkla beraber millet bahçesi yapıyoruz. Ne zaman ekim ayı ile itibariyle, son tarihlerini verdik. ekim ayı itibari ile evler boşaltılmış olacak. Ekim ayı itibari bir yıkıma girmiş olacağız. Boşaldıkça bitirip Önümüzdeki yaz sezonunda Bu millet bahçesini İnşallah yetiştirmek istiyoruz. 60000 metrekare 60000 metre alanı imara kapatıyoruz. 60000 metrekare alanı kapatıyoruz. İmarlı ama, imara kapatıyoruz, 9 bin metre imarını bırakıyoruz açmıyoruz.

“Fatih Mahallesi'nde Meydanı otopark yeraltı otoparkı ve pazar yapıyoruz”

Şimdi yeri ise Fatih Mahallesi şu anda sözleşme Her şey bitti. Taşınmalar bitti. Fatih Mahallesi'nde yaklaşık 10000 metrelik alanı Evet konukları bitirdik. Teslim ettik yıkıyoruz. Mahalle Meydanı otopark yeraltı otoparkı ve pazar yapıyoruz. işte kentsel dönüşüm bu. şimdi bunları yapıyoruz.

“Büyükşehir proje yapacakmış Duydunuz mu”

Şimdi geçen gün Esenlerde büyük bir tanıtım programı vardı duydunuz mu?  Dörtyol Meydanı programı müthiş şimdi Dörtyol meydanında büyük Büyükşehir proje yapacakmış Duydunuz mu ya Dörtyol Meydanı orada trafiği yerin altına alan o Meydanı boşaltan o meydanın düzenliğini yapan biziz. düşünün ki bir proje yapıyorlar. Dörtyol meydanında Dostlar alışverişte görsün.                               CHP örgüt öyle istemişti bir şey yapalım demişti. Hiçbir şeyimiz yok 4 yıl oldu bir şey yapmadınız. Sormuşlardır 4 yıl oldu büyükşehir diye bir şey yok burada bütün projeleri durdular 9 tane projeyi, bir proje başlayacaklarmış. Daha Dörtyol Meydanının planından haberi yok. Planından Dörtyol Meydanı plandan haberi yok. Yahu o plan Tramvay hattı var. o planı kaldırmadan Nasıl işlem yapacaksın. Esenlerin Suçu Neydi tramvay iptal et. 30000 üniversite öğrencisi Atış alanı Caddesine Menderes metrosuna Davutpaşa Caddesine Esenler esnafına gelip alışveriş yapacaktı. Niye iptal ettin. önce onu yap artı Dörtyol Meydanı projesi iki taş düzenleme projesi değil. Dörtyol Meydanı projesi atında 1000 araçlık kapalı otopark projesi otopark nerede. otopark nerede yapamaz ki başka biz para vererek binaları kamulaştırdık yaptık. Dörtyol Meydanında Meydanı boşalttık 3 tane bina dikiyor. Dörtyol meydanına ney beyefendinin İletişim Ofisi, büfe bide sanat galerisi Yahu biz o Meydanı boşaltmak için milyonlarca para harcadık bina okulu yıktık. Okulu taşıdık. Şimdi Meydana bina yapacakmış. Evet, arkadaşlar merak ediyorum. Söylediniz mi bu olur mu diye haberleri yoktur. Büyük ihtimal bir defa 1 Teknik olarak plan aykırı planı var. Yapacaksın önce planını yap önce planını yap. Çünkü orada bir plan var. Oradan projesi var, tramvay hattı var.

“Ulaştırma Bakanlığına, Bu projeyi siz yapın dedik”

Dörtyol Meydan projesi altında ki yeraltı otoparkı ile beraber Dörtyol meydan projesi onu yapsana 500 bin nüfuslu ilçeye bir tane otopark yapta görelim. bir faydan olsun bunu tanık koymanız lazım şimdi tramvay projesi iptal, Esenler Belediyesi olarak Ulaştırma Bakanlığına yazı yazdık. Dedik ki bizim burada Tramvay hattımız var. 30000 tane üniversite öğrencisi var bu Üniversite öğrencilerinin şehre gelmesi lazım. Atışılanı Caddesi Davutpaşa Caddesine menderes metrosuna gelmesi lazım.

Ulaştırma Bakanlığına, Bu projeyi siz yapın dedik.  Büyükşehir Belediyesinden proje editlerini istedik, bekliyoruz. proje editlerini bekliyoruz. Ya proje edikleri geldiğinde bir taraftan tramvay Bir taraftan da bunu ilk defa söylemiş olayım.

“Dörtyol’un mülkiyetin büyük bölümü Esenler Belediyesi'nin mülkiyeti”

İnşallah Çok yakın bir zamanda Dörtyol merkez Camisi'nin (10.00)  sahibi bir meclis üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi inş çok büyük bir cami olarak orda bütün sınırlarını beraber camiyi de büyütüyoruz. bir taraftan tramvay hattı bir taraftan cami böylece orada bir çalışma mesaj atarlardı diğer tarafta Cami orada bir çalışma yapıyoruz. Bir de Dörtyol’un mülkiyetin büyük bölümü Esenler Belediyesi'nin mülkiyeti. Benim anlamadığım benim anlamadığım ya siz meydan üretecekseniz alan açın alan olan alanını kapatmayın. Biz bu alanları açmak için arkadaşlar harcadığımız para 9,3 milyar. 9.9 milyar para harcadık ta açtık ya 9.9 milyar. Şuanda bakanlıkla mahsuplaştığımız para miktarı 9.9 milyar. bu alanları açmak için ya eğer mesele rahat olsaydı eğer mesela başka bir şey olsaydı Oruç Reis Mahallesi'ndeki 82000 metreyi imarını tutardık. İmarını bırakırdık. İmarlı zaten ve söz vermiştim.

“Esenlerin çok sembolik bir yeri ne yapacak beyefendinin reklamını yapacak”

Her şey altında kalacak diye ama ne diyorum. Yok, hayır alan açmam imara kapatıyoruz. Nereyi 82.000 metreyi yaklaşık 60000 metresini millet bahçesi olmak üzere yaklaşık 70.000 metresini imara kapatıyoruz. Ya niye biz de matematik biliyoruz. Ama Önemli olan Esenler halkının mutluluğu önemli olan işi yapmak. Ya Dörtyol Meydanı Esenlerin çok sembolik bir yeri ne yapacak beyefendinin reklamını yapacak. İletişim ofisi Bir de büfe açacak niyeyse Büfeyi çok seviyorlar. Bu Büfe işini gerçekten biz de en çok büfe tartışıyoruz. Öbür tarafta neymiş sanat galerisi yapacakmış. Meydanın ortasına ya gel sanat galerisini yapacaksan ben sana yer vereyim. Ya yer vereyim sana galeri yapacaksak.

“ikinci dönemin başında lise son sınıftaki bütün öğrencilere 1500 lira eğitim desteği vereceğiz”

Umarım Arkadaşlar bu tavırlarını iletirler. Diğer taraftan notlarım arasında gördüm. Geçmeden hemen söyleyeyim dedim ya bu dönemde kültürü arttırdık. Artırarak devam edeceğiz. Gençlik hizmetlerini artırdık. Sosyal desteği artırdık. Şimdi burada kamuoyuna önemli bir açıklama yapmak istiyorum. Allah nasip ederse ikinci dönemin başında lise son sınıftaki bütün öğrencilere 1500 lira eğitim desteği vereceğiz. hiç ayrım yapmadan 1500 lira eğitim desteği vereceğiz.

 2- Esenlerde ikamet eden ve Esenlerde oturan ama Türkiye'nin değişik yerlerinde üniversiteye giden yardıma eğitim desteğine ihtiyacı bulunan bütün arkadaşlarımıza 3500 Lira eğitim desteği vereceğiz.

“kime destek verilmesi gerekiyorsa o desteği vereceğiz”

Esenlerde ben hayatta şunu olmak istiyorum deyip de elinden tutulması ve destek verilmesi gereken kim varsa elinden tuttuk tut tutmaya devam edeceğiz. Kime destek verilmesi gerekiyorsa o desteği vereceğiz. Çünkü biz Esenler halkı adına Bu emaneti kullananlardanız bunun için kaynak üreteceğiz.

“Mikail bey Ben sana bir şey söyleyeyim. Bu iki dudağın arasında yalan çıkmaz yanlış cümle çıkabilir Ama Yalan asla”

Efendim 15 Temmuz'da hiç satılık daire yoktur. Evet hiç daire satmıyoruz Biz de hiç satılık daire yok bak Mikail Bey Ben sana bir şey söyleyeyim. Bu iki dudağın arasında yalan çıkmaz yanlış cümle çıkabilir. Ama Yalan asla, asla çıkmaz. Onun içinde ne dediysem inan sen merak etme. Diğer taraftan bu eğitim yardımlarına devam edeceğiz.  en önemli şeylerden bir tanesi 5000 çocuğumuza yazılım kodlama mali destekle beraber ayrıca şu anda bütün yerlere gittiğimizde söylenen şeyini ara eleman zorluğu çekiyoruz diyorlar değil mi? Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı lise son sınıfta Okuyup da bu Organize Sanayi bölgelerinde bu kurslara giden Bu çalışmalara katılan her öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığının ödediği rakama ilave olarak her öğrenciye 300 lira Eğitim desteği Esenler belediyesi' verecek.

“yaklaşık 12 Okul 450civarında derslik ihaleleri yapılmaya devam ediyor”

Diğer taraftan dedim ya büyük projeler devam ediyor biz Dörtyol Meydanı 2 bina 2 şey yapmayacağız şu anda yaklaşık 12 Okul 450civarında derslik ihaleleri yapılmaya devam ediyor.  yine ve yine 5 tane cami 1 Kur'an kursu 1000 araçlık kapalı otopark kültür merkezi ihalesi yapıldı. o da başladı ve devam ediyor.

şu anda Esenler Belediyesi'nin devam eden projeleri yaklaşık bir buçuk milyar sadece donatan anlamında söylüyorum. Cami okul spor Meydan ve buna da söylüyorum. bir buçuk milyar devam ediyor ve bunlar daha da devam edecekler. Türkiye'de ilk defa Türkiye'de ilk defa bir belediye Evet Teknokent şirketi kurdu. İlk defa biz kurduk. %49 ortağı Biz olduğumuz. yaklaşık şu andaki son sermayesi ile beraber 250 300 milyar. sermayesi olan %49 ortağı Esenler Belediyesi'nin olduğu %30 Sanayi ve teknoloji bakanlığının İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi yine Aydın Üniversitesi ortak Olduğu Türkiye'nin ilk ve belediyenin kurduğu Teknokent  biz kurduk. O da yakında başlıyor inşallah.

“sosyal Konut Projesinin yaklaşık 3000 konutu Esenler'de yapılacak”

Hasılı bugün ve bu çerçevede bir taraftan 15 Temmuzumuz bir taraftan yeni başlayacak Türkiyecin en büyük millet bahçesi bir taraftan Teknokent derki biliyorsunuz. TC tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıkladı cumhurbaşkanımız. Bu sosyal Konut Projesinin yaklaşık 3000 konutu Esenler'de yapılacak. Esenler'de bizim Kuzey rezev alan dediğimiz o bölgede yapılacak. Ama şundan dolayı çok bahtiyarız. Esenler yapmış olduğumuz dönüşüm kodlarının model olması model alınması Bununla beraber gerçekten bunun ortaya çıkartılması. Esenler için tarihi bir onurdur ve güzelliktir .

“bütün sokakları kamera koyduk”

Diğer taraftan hep sözünü verdiğim ve yapmak için gerçekten büyük gayret koyduğum güvenli şehir projesi kapsamında şimdi 15 Temmuz Mahallesi Türkiye'nin ilk %100 güvenli Mahallesi olarak bitti. şimdi bütün esenleri çok yakında inşallah içişleri bakanlığımız Milli Eğitim bakanımız ve savunma sanayi Başkanımızın teşrifleri ile birlikte protokol ile bütün sokakları kamera koyduk. bütün okulları bütün parkları aklınıza gelen her türlü noktanın evet devlet tarafından gerek güvenlik gerek trafik düzeni gerek şehir düzeni açısından izlenebileceği bir noktaya gelen güvenli şehir projemizde İnşallah. Çok yakında büyük bir maliyet var o mali yükünü de Hayata geçirmiş olacağız.

“Esenler halkına ne kadar teşekkür etsek azdır”

Burada her yaptığınız işe teşekkür eden İnsanların olduğu bir şehirde hizmet etmek ve hizmet etmek bir insan için ayrı bir mutluluktur. Esenler halkına ne kadar teşekkür etsek azdır Tabii ki ben bu ortaya çıkan başarıda bu ortaya konan performansla Evet eser arkadaşlarım.  Meclis üyesi arkadaşlarım. Elbette çok emek ve katkıları var. Ben bütün mesai arkadaşlarıma bu bütçenin verimli şekilde kullanılmasına takibinde denetiminde görev alan Bütün arkadaşlarıma gönülden teşekkür ederken bütçemize sunulan her türlü katkıyı teşekkür ediyorum. Bütçemizin 2023 yılı için hayır getirmesi için cenabı haktan temelli ediyor hepinize saygılar.”



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı