Macaristan, iki gün boyunca Bati Avrupa ülkelerine gidebilmek için Keleti garinda beklettigi siginmacilarin gara girisine dün izin vermis, ancak hiçbir dis hat seferinin yapilmayacagini açiklamisti.
Dün Keleti’de trenlere bindirilen siginmacilar Almanya’ya gittiklerini zannederken, Budapeste’nin 20 kilometre batisindaki Bicske kasabasinda trenden inmeye zorlanmisti. Buradaki bir mülteci kampina götürülerek kayitlarinin alinacagini ögrenen siginmacilarin büyük bölümü trenlere yeniden binmeye çalismis, güvenlik güçleri ile siginmacilar arasinda arbede yasanmisti.
Polis, Bicske kasabasini `operasyon alani` ilan ederek gazetecileri bölgeden uzaklastirmak istemis.
Bölgede bugün de gerilim yüksek. Almanya’ya gitmek isteyen siginmacilar tren raylarina çekilen tel örgülerin ardindan seslerini gazetecilere duyurmaya çalisiyor.
AB ülkelerinin taraf oldugu Dublin Anlasmasi geregi, mülteciler ayak bastiklari ilk Birlik ülkesinde siginma basvurusu yapiyor, baska bir ülkede ikinci kez basvuru yapmalari halinde ise sinir disi edilebiliyorlar. Bu nedenle de Bati Avrupa ülkelerine gitmek isteyen siginmacilar Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelerde kayit altina alinmak istemiyor.
ORBAN: SIGINMACI AKINININ SONU YOK
Öte yandan, Macaristan Basbakani Victor Orban, ülkesinin siginmacilara yönelik politikasini savunmaya devam etti.
Siginmaci gerçeginin Avrupa’yi tehdit ettigini söyleyen Orban, “Bugün yüzbinlerden bahsediyoruz, gelecek yil milyonlardan bahsedecegiz. Bunun sonu yok” diye konustu.
MERKEL: KOTA OLMADAN SIGINMACI KRIZINI ÇÖZEMEYIZ
Siginmaci krizi sürerken, AB ülkeleri arasindaki fikir ayriliklari da giderek büyüyor.
Orban, siginmaci akininin Avrupa’nin Hiristiyan köklerini tehdit ettigini öne sürerken, Almanya Basbakani Angela Merkel AB ülkelerindeki mülteci kotasinin arttirilmasi gerektigini söyledi.
AB’nin büyük bir krizle karsi karsiya oldugunu ve kota olmamasi halinde sorunun çözülemeyecegini belirten Merkel, Fransa ve Almanya’nin bu konuda anlasmaya vardigini da kaydetti.