Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mahkeme iptal etti, AKP faturayi IBB'ye kesti

Mahkeme iptal etti, AKP faturayi IBB'ye kesti

AKP’li Güngören Belediyesi’nin, revizyon imar plan notlarinda yaptigi degisikligin bir kisminin, mahkeme tarafindan iptal edilmesi üzerine AKP, IBB'yi hedef aldi

Güngören Belediye Baskani Bünyamin Demir, IBB Meclisi AKP Grup Baskani ve ayni zamanda Esenler Belediye Baskani olan Tevfik Göksu ile AKP Istanbul Il Baskani Osman Nuri Kabaktepe, begenmedikleri mahkeme karari için IBB’ye hedef alan paylasimda bulundu.

Istanbul 14. Idare Mahkemesi, Sehir Plancilari Odasi’nin itirazi üzerine, AKP’li Güngören Belediyesi’nin 7 mahalleyi kapsayan, “Güngören Revizyon Uygulama Imar Plani'na ait Plan Notlari” ile ilgili yaptigi degisikliklerin 4 tanesini iptal etti. Sehir Plancilari Odasi, plan notlarinda yapilan degisikliklerin 9 tanesine itiraz etmesine karsin Mahkeme, 4 itirazi uygun gördü.

HUKUKA UYGUN BULUNMADI

Plan notlarinda yapilan degisikle yapilan itirazlardan 4 tanesini uygun gören Mahkeme’nin verdigi kararda özetle söyle denildi:

“Güngören Revizyon Uygulama Imar Plani'na ait Plan Notlari'nda degisiklik yapilmasina iliskin 04.09.2019 tarihli Güngören Belediye Meclis karari ile kabul edilen, 17.10.2019 tarihli IBB Meclis karariyla tadilen kabul edilen ve 14.11.2019 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Güngören Revizyon Uygulama Imar Plani Plan Notlari Degisikligi'nin 3, 6, 8, 15 ve 18 no'lu plan notlarina iliskin kisminin sehircilik ilkelerine, imar mevzuatina, planlama esaslari ve tekniklerine ve meri imar planlarina uygun oldugu,

27-II, 27-VII ve 29 no’lu plan notlarinin ise; sehircilik ilkelerine, imar mevzuatina, planlama esaslari ve tekniklerine ve meri imar planlarina uygun olmadigi anlasildigindan; hukuka uyarlik bulunmadigi sonucuna varilmistir.”

YASAL DÜZENLEME GEREK

Plan notlarina eklenen 30 no’lu plan notuyla ilgili olarak Mahkeme özetle su degerlendirmeyi yapti:

“Davanin 30 no’lu plan notuna iliskin kismina gelince;  uyusmazliga konu transfer kavrami incelendiginde, plan degisikligini yapan belediye tarafindan kamulastirma yolu ile bu alanlarin kamuya kazandirilmasina alternatif bir yöntem olarak imar hakki transferi yolunun kabul edildigi anlasilmaktadir.

Anayasa ve kanunlarla kabul edilen kamulastirma yöntemine alternatif olmasi amaciyla kabul edilen imar hakki transferi yönteminin ayrintili bir sekilde hukuksal alt yapisinin basta Imar Kanunu olmak üzere yasa ile özel olarak tanimlanmasi ve hüküm altina alinmasi gerektigi ve bu kavramin uygulanmasina iliskin esaslarin da yine yasal mevzuatta düzenlemesi gerektigi açiktir. Bu durumda, Imar Kanunu'nda yer almayan tasinmazin imar hakki transferini öngören söz konusu yöntemin uyusmazliga konu plan notlari ile kabul edilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadir.”

Mahkeme kararinin idarelere teblig edilmesi üzerine AKP’li Güngören Belediye Baskani Bünyamin Demir dün gece sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda su ifadeleri kullandi:

“Güngören’in en önemli sorunu kentsel dönüsüm sorunu. Bu yüzden plan notlarimizi hazirladik ve mecliste CHP’nin “hayir” oylarina ragmen geçirdik. Tam bu asamada mahkeme karariyla plan notlarimiz iptal oldu. Peki buna kim itiraz etti? Kim karsi çikti? Kim dava etti? Peki davayi kim açiyor? Sehir Plancilari Odasi açiyor ve mahkeme plan notlarimizi iptal ediyor. Biz burada bir kisiye üç kisiye bes kisiye yönelik bir düzenleme yapmiyoruz ki biz burada Güngören’in genelini ilgilendiren, insanlarin binalarini depreme dayanikli hale getirmesini saglayan bir düzenleme yapiyoruz ve bu bugün iptal oldu. Ama vatandaslarimizin gönlü ferah olsun kim ne yaparsa yapsin, kim nerede hangi hesabi yapiyor olursa olsun, kim bu isi nasil engellemek istiyorsa engellesin, biz ilk mecliste yeniden bu plan notlarini getirecegiz.”

GÖKSU'DAN DESTEK

IBB Meclisi’nde, IBB’nin kentsel dönüsümle ilgili teklifini, Meclis çogunlugunu kullanarak reddeden AKP Grup Baskanvekili Tevfik Göksu, Bünyamin Demir’in paylasimini alintilayarak paylasti.

Göksu paylasimin üzerine ise sunlari yazdi: “Deprem için Istanbul’da 2 yilda kentsel dönüsüm bütçesini düsürmekten baska hiçbir is yapamayan CHP’li IBB, dönüsüm için çalisana, emek verene de engel oluyor.”

KABAKTEPE NE DEDI

Subat ayinda AKP Istanbul Il Baskanligi’na getirilen Osman Nuri Kabaktepe de Bünyamin Demir’in paylasimini alintilayarak üzerine sunlari yazdi:

“Her yil 20 bin konut vadedip 2 yilda 1 tane bile konut yapamayan CHP’li IBB ve her projeye set olan Mimarlar Odasi, 5 bin vatandasimizi ilgilendiren kentsel dönüsüm projesini engelliyor.”

Odatv.com 



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı