Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Mahkeme 4 yil elindeki evraki aramis

Mahkeme 4 yil elindeki evraki aramis

Gazeteci Saymaz`in 35 `iskence` olayini konu aldigi `Sifir Tolerans` kitabi 18 Ekim`de çikiyor. Kitaba göre, Festus Okey davasinda, mahkeme dosyada zaten olan evraka 4 yil ulasmaya çalismis.

Gazeteci Ismail Saymaz ’in polis siddetini konu alan ‘Sifir Tolerans / Polisin Eline Düsünce’ adli son kitabi, Festus Okey’in ölümüyle ilgili dört yil süren yargilamada, mahkemenin zaten dosyada olan bir belgeye ulasmak için 4 yil boyunca çesitli kurumlarla yazistigini ortaya çikardi. Kitaptaki belgelere göre mahkemenin Okey’in gerçek kimligini saptayabilmek için dört yil beklemesinin ardindan, Aziz Nesinlik bir bürokrasi hikâyesi çikti. Bir kere yanlis makama yazi yazildi, iki kez çeviri islemi gerçeklestirildi, evrakin basligi çevrilmedigi için dosya bir kez iade edildi, dosyanin eklerinin gönderilmesi unutuldu. Dört yilin sonunda gelen evrakin bastan beri elde oldugu fark edildi. Kitapta ayrica Okey’in ölümününTürkiye ile Nijerya arasinda kriz çikardigi da belgelendi. 

Yazi var, dosya yok 

Nijeryali Festus Okey, 20 Agustos 2007’de Beyoglu Polis Merkezi’nde Cengiz Yildiz’in silahindan çikan kursunla ölmüstü. Beyoglu 4. Agir Ceza Mahkemesi ’nde dört yil süren davanin sonunda sanik Yildiz, 4 yil 2 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Bu dört yil boyunca mahkeme, Festus Okey’in kimligini saptamaya çalismisti. 14 Subat 2008’deki ilk durusmada sanik avukati Vehbi Kahveci, “Ölen kisi, kaçak vizeyle gelmis, adini sonradan Festus Okey koymuslar” deyince, dört yil sürecek ‘kimlik belirleme’ maratonu da basladi. Ilk yazi Interpol’e gitti. Ancak yazi yanlis makama yazilmisti. Ikinci yazi dogru makama, Adalet Bakanligi ’na yazildiysa da bakanlik, “Ingilizce yazin, gönderin” dedi. Bu kez çeviri yazismasi basladi. Bu metin de, basliginda Nijerya geçmedigi için geri döndü. Sonra da bakanliga gönderilen yaziya dosyanin eklenmesi unutuldu. Hata fark edildiginde çok geçti; bakanlik, eksik evraki iade etmisti. Bir buçuk yilin ardindan evrak Adalet Bakanligi’ndan Disisleri’ne, oradan Nijerya’ya gönderildi. Yanitin gelmesi de bir buçuk yili buldu. Dört yilin sonu fiyasko oldu. Gelen iki sayfalik yanit, bastan beri dosyada vardi. Üstelik devletin bulamadigi aileyi, iki avukat buldu. Bu arada kitaptaki belgelere göre, Okey’in ölümü ve sonrasinda yasanan yargi süreci Nijerya’yla krize neden olmus. Disisleri Bakanligi’na ait iki sayfalik evrakta Nijerya’nin Türkiye’ye yönelik elestirileri yer aliyor. Özetle söyle: 

Itibarimiz sarsildi 

“Nijeryali yetkililer, olayin kendi ülkelerinde tepki çektigini, olaydan sonra Istanbul ’daki Nijeryalilarin kendilerini güvende hissetmedikleri, üzerlerinde geçerli pasaport bulunmayanlarin rüsvet karsiliginda serbest birakildigi yönünde duyumlar aldiklarini ifade etmistir. (...) Ülkemizin itibari kadar bu ülkede yasayan vatandaslarimizin huzurunu olumsuz etkileyebilecek ve fiziki tepkilere maruz kalmalarina sebebiyet vermesi muhtemel gelismelerin önlenebilmesinde olayin bir an önce aydinlatilmasi ve sorusturma sonucunun Nijerya tarafina dogru ve eksiksiz iletilmesinin önem tasidigi takdir buyurulacaktir.” 

Yanlis yere yanlis yazilar gönderildi 
24 Mart 2008: Interpol’e yapilan basvurunun yanlis oldugu ortaya çikti. Interpol’e üye olmayan ülkeler açisindan Adalet Bakanligi’na basvurulmaliydi. 
13 Mayis: Mahkeme, ‘Kimlik bilgilerinin Nijerya’dan temini’ için Adalet Bakanligi’na yazdi. 
27 Ekim: Bakanlik, “Evraki Ingilizce yazin, gönderin” dedi. 
12 Mart 2009: Çevirme yazismalari bitince, talimat yeniden Adalet Bakanligi’na yollandi. 
16 Nisan: Evrak bu kez, basinda ‘Nijerya Yetkili Adli Makamlari’na’ ifadesi yazilmadigi için geri döndü. 
20 Mayis: Basligin çevirisi için de yazismalar yapildi. Ikinci çeviri bakanliga yollandi. 
29 Haziran: Üst yaziya dosya bilgilerinin eklenmedigi, belgelerin tercümelerinin sehven unutuldugu ortaya çikti. 
9 Temmuz: Mahkeme, Adalet Bakanligi’na basvurup hatanin fark edildigini, eklerin yola çikarildigini söyledi. Ne var ki, ekleri unutulan üst yazi geri gönderilmisti. Mahkeme yaziyi tekrar yazip gönderdi. 
23 Temmuz: Adalet Bakanligi, yazinin Disisleri Bakanligi’na intikal ettirildigini bildirdi. 
12 Temmuz 2011: Dört durusmaya ragmen ses çikmadi. 
17 Kasim 2011: 14 durusmadir beklenen evrak ulasti. Fakat sonuç fiyaskoydu. Okey’in kayitlari oldugu belirtilen belgeler sorusturmanin basladigi günden beri mahkemede vardi. 

Saymaz, kitabinda 35 iskence davasini tek tek incelemis 

Gazeteci Saymaz’in Iletisim Yayinlari tarafindan basilan, 18 Ekim persembe rafa girecek olan yeni kitabinda; Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun (PVSK) 14 Haziran 2007’de degistirilmesinden sonraki bes yilda 127 kisinin polis kaynakli siddet sonucunda ya da polis merkezlerinde öldügüne dikkat çekiliyor. Aralarinda Festus Okey, Serzan Kurt, Baran Tursun, Çagdas Gemik ve Çayan Birben gibi, sonu ölümle biten 15 dosya basta olmak üzere 35 dava dosyasi derinlemesine inceleniyor.(ISTANBUL/ RADIKAL )



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false