Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Maltepe Belediyesi tarafindan yayinlanan "Istasyon" dergisinin birinci yili kutlandi.

Maltepe Belediyesi tarafindan yayinlanan "Istasyon" dergisinin birinci yili kutlandi.

Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç, "Okurlarimizi edebiyatçilarimizla, yazarlarimizla bulusturma karari aldik. Bulusmalarinin da bir istasyonda olmasi gerektigini düsünerek "Istasyon" adli bir dergi kurduk ve bu dergimizi tam bir yildir ücr

Haber/Elmas AYDOGAN

Maltepe Belediyesi'nin aylik kültür, sanat ve edebiyat yayini olan "Istasyon" dergisinin birinci yili kutlandi. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, ve çok sayida yazar, sanatçi ve okurlar katildi.

Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen Istasyon dergisinin programina Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç, Gazete yazarlari Zeynep Oral ve Ataol Behramoglu’nun da yer aldigi gecede Zülfü Livaneli, Sükrü Erbas, Mazlum Çimen, Ahmet Telli, Nurettin Rençber, Baris Ince ve daha birçok isimlerin yani sira sanatseverler katildi.

‘merhaba’ ile açilis”

Ilk olarak davetlilerle kokteylde bir araya gelen sanatseverler hayrani olduklari sanatçilarla fotograf çektirdi, sohbet etti. Törenin baslangicinda Zeynep Oral ve Selçuk Yöntem, Aziz Nesin’in “Merhaba” eserinden seslendirdikleri bir bölümle açilisi yaptilar. Nesin’in yillar önce yazdigi, ama günümüzü de anlatan eseri seslendirdikten sonra Zeynep Oral, sunlari söyledi: “Içindeki isikla karanligi aydinlik tutanlarin umutla yeni baslangiçlara kosanlarin dergisi Istasyon. Söyleyecek sözü olan, siirle, öyküyle, edebiyatla hayati kucaklayanlarin dergisi. Gençlere yol açan bir dergi. Ülkemin sayisiz usta yazarlariyla genis bir okur kitlesini bulusturan bir dergi, bugün birinci yasini kutluyor.”

"Okurlarimizi yazarlarimizla "Istasyon'da bulusturma karari aldik"

Programda konusma yapan Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç da bir konusma yapti. Ali Kiliç, “Pandeminin bütün dünyayi sardigi bir süreçte arkadaslarimizla bir araya geldik. Mesafeler araya girmisti. Biz de bu mesafeleri dergi araciligiyla sicak bir atmosfere, evlerinize kadar girerek yakinlastirabilir miyiz diye düsündük. Istasyon böyle ortaya çikti. Istasyon’un mutfagi çok saglamdi, arkadaslarima tesekkürü bir borç bilirim” diye konustu. Kiliç, ücretsiz dergiyi, kargo ücretini de ödeyerek Türkiye’nin her yerine ulastirdiklarini söyledi. Baskan Kiliç, kâgit fiyatlari ve masraflar artsa da Istasyon dergisinin gelecek yil da yayimlanmayi sürdüreceginin müjdesini verdi.

Siirler, türküler sahnede bulustu

Konusmalar sonrasi sahneyi sair, yazar ve sanatçilar aldi. Derginin yazarlarindan Kerem Firtina, Birhan Keskin’in “Kargo” siirini seslendirdi. Sanatçi Hüseyin Ay, Ahmet Kaya’nin besteledigi bir Hasan Hüseyin Korkmazgil siiri olan “Acilara Tutunmak” isimli eserini yorumladi. Sair Sükrü Erbas “Yikici Bir Yalnizlik” siirini okurken, sahneye birlikte çiktigi ünlü sanatçi Mazlum Çimen ise “Feryadi Isyanim” türküsünü söyledi. Sair Ahmet Telli, derginin yildönümü için “Soluk Soluga” ve “Çocuksun Sen” siirlerini seslendirirken, ayni sahneyi paylastigi Nurettin Rençber ise “Içimdeki Ates” ve “Ezo” parçalarini sevenleriyle birlikte okudu. Ünlü sanatçi Nazan Kesal, Istasyon yazarlarindan Nurten Geroglu ile birlikte Fürug Ferruhzad'in oglu için yazdigi “Aydin Ufuklar” ve Edip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” isimli siirlerini seslendirdi. Etkinlige katilamayan Yasar Seyman, Haydar Ergülen ve Kürsat Basar videolu bir kutlama mesaji gönderirken, derginin diger yazarlari da kisa bir konusma yapti. Konusmalar sonrasinda Aycan Ersav ve Tufan Elitas tarafindan sahneye konulan dans gösterisi ise nefes kesti.

“Kültür vicdan isidir”

Zülfü Livaneli ise yaptigi konusmada Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük silahlarindan birinin kültür oldugunu söyleyerek “Cumhuriyet insanini yetistirmek için kültür savasi baslatmisti” diye konustu. Livaneli, “Kültür alanini ele geçirmek için her seyi yaptilar. Fakat söyle bir sey var, kültür ve sanat yaratilari vicdanla iliskilidir. Vicdani olmayan, empati duymayanlar, insanin dertleriyle dertlenmeyenler sanat yapamaz. Kültür sanat bizim, yani solda olanlarin isi” dedi. Ataol Behramoglu yaptigi konusmada dergiciligin öneminden bahsetti. Varlik dergisinde ilk defa yayimlanan siirlerinden duydugu mutlulugu anlatti.

“Muhtesem geceye muhtesem kapanis”

Siir, sanat ve edebiyatla dolu muhtesem gece, Almanya’da Mozart Ödülü’nü kazanan keman sanatçisi Ali Insan’in Zülfü Livaneli’nin sarkilarini seslendirdigi konserle son buldu. “Günes Topla Benim Için” gibi Livaneli’nin unutulmaz sarkilarini, Ferhat Livaneli ve orkestrasiyla birlikte yorumlayan Ali Insan dakikalarca alkislandi. 



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli