Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Maltepe’de Cemal Süreya 4.Kez Anildi

Maltepe’de Cemal Süreya 4.Kez Anildi

Maltepe Belediyesinin ve Maltepe Kent Konseyinin Cemal Süreya anma etkinliginde usta sairin dizeleri seslendirildi, anilar anlatildi, sarkilar söylendi.

Usta sair Cemal Süreya, aramizdan ayrilisinin 32. yilinda Maltepe'de anildi. Maltepe Belediyesi ev sahipliginde dördüncü kez gerçeklestirilen Cemal Süreya anmasina sairin yakinlari ve dostlari ile birlikte çok sayida sanatçi katildi. Maltepe Belediyesi, Maltepe Kent Konseyi Kadin Meclisi, Artshop Yayincilik ve Hatay Restaurant’in ortak düzenlemis oldugu anma programinda sairin siirleri okundu, anilar paylasildi, belgesel gösterimi ve müzik dinletisi yapildi. 


 
Cemal Süreya Anmasi, Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildi. Etkinligin açilis konusmasini yapan Maltepe Kent Konseyi Baskani Eray Aydin, Maltepe Kent Konseyi Kadin Meclisi Baskani Gülay Özelde günün anlamina dair bir konusma yapti. Ardindan Maltepe Kent Konseyi Kadin Meclisi yönetimi Cemal Süreya'nin siirlerini duygulu bir sekilde okudular.


 
SIIRLER OKUNDU, SARKILAR SÖYLENDI
 
Iki yazar isim; Vedat Akdamar ve Özlem Barlok’un yönetiminde gerçeklestirilen anma etkinligine Cemal Süreya’nin kardesi Perihan Bakir, CHP Maltepe Ilçe Baskani Ali Cengiz Erol, Cem Karaca’nin esi Ilkim Karaca, Hatay Restaurant kurucusu Cemal Süreya’nin yakin arkadasi Mehmet Ali Isik, sanatçilar; Aba Müslim Çelik, Osman Kartaler, Göktan Güçlü, Muzaffer Özdemir, Nevzat Karatas, Tümer Avci ile birlikte çok sayida önemli isim katildi. Etkinlik kapsaminda yönetmenligini A. Ayben Altunç Yarbasi’nin yaptigi ve Cemal Süreya’nin kendi sesinden hikayesinin anlatildigi “Süreya’nin Cemali” isimli belgeselin de gösterimi yapildi. Üç saat süren etkinlikte Ilkim Karaca, Can Yildirim esliginde Cemal Süreya siirlerinden olusan besteler seslendirirken Muzaffer Özdemir, Nevzat Karatas ve Tümer Avci da türküleriyle geceye renk kattilar.


 
“CEMAL SÜREYA GELEMEDI, BIZ GELDIK”
 
Etkinlik boyunca sahnede siirler okunur, sarkilar söylenirken, katilimcilar Cemal Süreya ile ilgili anilarini da paylastilar. Süreya’nin yakin arkadasi Mehmet Ali Isik, hayatini Cemal Süreya’ya adadigini çünkü kendisini Mehmet Ali Isik yapanin Cemal Süreya oldugunu belirterek “Ögretmenimdi” dedi. Kaligrafi sanatçisi Osman Kartaler de bir gün Cemal Süreya’nin yasadigi eve davetiye biraktigini, birkaç gün sonra sergisine o zaman tanimadigi Perihan Bakir’in kizlariyla geldigini, sergiyi bir saat gezdikten sonra kendisine “Osman Bey, Cemal Süreya’ya davetiye getirmissiniz, o gelemedi biz geldik. Ben kardesiyim” dedigini anlatti. Papirüs Dergisi’nin ortaya çikis hikayesinin anlatildigi, Üvercinka’nin kimliginin tartisildigi, Süreya’nin sadece bir ask sairi olmadiginin altinin çizildigi etkinlik, siirlerle sona erdi.



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli