Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Maltepe Form; “Vergi disi birakilmali ve 4 bin TL olmali”

Maltepe Form; “Vergi disi birakilmali ve 4 bin TL olmali”

Pandeminin ve derinlesen krizin etkileriyle geçim sartlarinin giderek agirlastigi bir dönemde, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafindan belirlenecek olan 2021 Asgari ücretine bir çagrida Istanbul’da Maltepe Forum üyelerinden geldi; Vergi disi birakilmali

Haber/ Elmas Aydogan

Maltepe Merkez Meydani’nda bir araya gelen yurttaslar, isçilerin yaninda olduklarini, asgari ücrete iliskin taleplerini düzenledikleri basin açiklamasiyla dile getirdiler. “Insan onuruna yarasir bir asgari ücret” ve “Emekten, kadindan ve dogadan yana baska bir bütçe mümkün” pankartlari tasiyan yurttaslar adina açiklamayi Alp Tanlasi yapti.

 

Maltepe meydaninda basin bildirisinde su ifadelere yer verildi;

Bildiginiz gibi asgari ücret çalisanlarin almasi gereken en düsük ücret olarak kabul ediliyor ve dünyanin birçok ülkesinde bu ücret sembolik bir anlam tasiyor. 

Dünya genelinde çalisanlarin asgari ücret orani onda bir iken bugün Türkiye’de çalisanlarin neredeyse yarisi asgari ücret veya daha düsük ücret ile çalismaktadir, bu durum aslinda asgari ücreti ortalama ücret haline getirmistir. 

Asgari ücret sadece bu ücretle çalisanlari da ilgilendirmiyor, diger çalisanlarin ücretlerini de, emekli ayligi, yaslilik ayligi gibi maaslari da belirliyor.

Yine bilindigi gibi asgari ücret tespit komisyonu 5 isçi, 5 isveren, 5 hükümet temsilcisinden olusuyor. Yani asgari ücretin belirlenmesi tamamiyla isveren ve hükümet temsilcilerinin insafina birakiliyor. 

Uluslararasi çalisma Örgütü’nün asgari ücret tespitine iliskin sözlesmesinde, isçinin ve ailesinin ihtiyaçlari, genel ücret seviyesi, hayat pahaliligi, sosyal güvenlik yardimlari ile diger sosyal gruplarin göreli hayat standartlari; asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alinmasi gereken unsurlardir deniyor.

Insan haklari evrensel beyannamesine göre ise, çalisan herkesin kendine ve ailesine insanlik onuruna uygun bir yasayis saglayacak, her türlü sosyal koruma araciligiyla da tamamlanan adil ve elverisli bir ücret almaya hakki vardir deniyor.

Yoksulluk sinirinin 8000, açlik sinirinin 3000 liraya dayandigi, Pandemi kosullarindan dolayi issizlik, açlik ve sefaletin daha da arttigi bugünlerde, belirlenecek asgari ücret daha bir önem kazanmistir. 

Asgari ücretin belirlenme sürecinin hükümet ve isverenlerin insafina birakilmamasi için isçi sinifi ve emekçi örgütlerinin, emekten yana tüm ezilenlerin, yoksul halk kesimlerinin ortak taleplerini birlesik bir sekilde savunmasi ve bunun mücadelesini vermesi çok önemlidir.

Bugün açlik ve yoksulluk sinirlari düsünülerek, salgin sartlari da hesaba katilarak,

Asgari ücret belirlenmesinde sadece isçinin kendisi degil, ailesi de esas alinmalidir,

Asgari ücret vergi disi birakilmali ve net 4000 lira olarak belirlenmelidir.

 

Milyonlarca çalisanla birlikte, yine milyonlarca insanimizi etkileyen asgari ücretin insan onuruna yarasir, insanca bir yasam sürdürülmesini saglayacak düzeyde  belirlenmesi için, görüsmeleri yürüten isçi sinifi ve  emekçi örgütlerinin yaninda oldugumuzu, bu mücadelede birlikte oldugumuzu buradan duyuruyoruz.

MALTEPE FORUM

 

 



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı