Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

1 Mayis? Taksim Meydani`nda cosku ile kutlandi

1 Mayis? Taksim Meydani`nda cosku ile kutlandi

Taksim Meydani`ndaki ?1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü? kutlamalari, en az 1976`daki kadar heyecanli ve 1977 katliamindan sonra tüm yasaklamalara inat, ayni heyecan, irade ve kararlilikla yola devam edisin sonucuydu. Ve Taksim Meydani`nda ?1 Mayis 2012? kut

1 Mayis” Taksim Meydani’nda cosku ile kutlandi
 
Taksim Meydani`ndaki “1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü” kutlamalari, en az 1976`daki kadar heyecanli ve 1977 katliamindan sonra tüm yasaklamalara inat, ayni heyecan, irade ve kararlilikla yola devam edisin sonucuydu. Ve Taksim Meydani’nda “1 Mayis 2012” kutlamalarinda çok renkli görüntüler yasandi.
 
Taksim Meydani`ndaki 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamalari hazirliklari sabah saatlerine dek sürdü ve eksikler tamamlanarak kutlamalara hazir hale getirildi.
 
Üzerinde "1 Mayis 77 Suçlulari Yargilansin" yazan ve geleneksellesen dev bir isçi resmi bulunan 800 metrekarelik afis asilirken önceki gün yirtilanca,  afis gece tamir edildi ve Atatürk Aniti önüne asildi.
 
Emniyet güçleri sabah bes sularinda meydandaki yerlerini aldilar. Istanbul`a çevre illerden de uçak ve karayoluyla takviye polisler getirildi. Meydan ve çevrede görevlendirildikleri yerlere günün erken saatlerinden itibaren yerlestirildiler. Meydana çikan tüm yollar bariyerlerle araç trafigine kapatildi. Meydan da 5.30 civarinda Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle bomba aramasi yapildi. Çevredeki direkler tirmanilmasini engellemek için yaglanildi. Polis helikopterlerinin dikkatlice havadan kontrol ettigi Taksim Meydani`ndaki binalarin tepelerine de polisler yerlestirildi. Ayrica otobüs duraklarinin camlari da kirilip zarar görmemeleri için söküldü.
 
Dolmabahçe tarafinda ilk gruplar saat 07.30 siralarinda Inönü Stadyumu’nun altinda toplanmaya basladilar. "Yasasin 1 Mayis, yasasin sosyalizm" sloganlari atan gruplar daha sonra davul esliginde halay çekmeye basladilar.

1 Mayis kutlamalarinin Sisli kolunda DISK öncülük yapti.Taksim Meydani`ndaki 1 Mayis kutlamalarina Sisli üzerinden yürüyecek olan DISK-Devrimci Isçi Konfederasyonlari korteji saat  8.00 den itibaren toplanmaya basladi. DISK Genel Merkezi ile Sisli Camii etrafinda toplanan isçiler yürüyüse hazirlandi. Sisli Belediyesi temizlik isçileri de ‘Sisli Belediyesi’ pankarti altinda yürüyüse hazirlandilar. Tiyatro oyunculari da sabah 08.00’den itibaren toplanma yerine geldiler ve Gruplar saat 10.30 civarinda Taksim Meydani’na yürüyüse geçtiler. Sisli`den Taksim meydani’na yürüyen gruplar arasinda pankart açip sloganlar atan Fenerbahçeli, Galatasarayli ve Besiktasli taraflar da yer aldi.
 
Sisli yönünden Taksim Meydani`na dogru yürüyen gruplarin basinda ki kortejde DISK Genel Baskani Erol Ekici, Istanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigül yer aldi.
 
Ayni saatlerde Fatih Camii`nde is kazasinda ölen isçilere cenaze namazi kilan ‘Antikapitalist Müslüman Gençler’ isimli grup, Fatih Camii`nden çikip Unkapani köprüsü üzerinden Taksim Meydani`na yürüyüse geçtiler.
 
Saat 11.00 den itibaren Taksim Meydani`na çikan gruplar Kortejler halinde arama noktalarinda iyice arandiktan sonraTaksim Meydani`na giris yapmaya basladilar ve Meydan dolmaya basladi.

12.30 dan sonra ise; DISK, KESK, TMMOB ve TTB`nin öncülügünde düzenlenen 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamalari Taksim Meydani`nda resmen basladi. ‘The Marmara Oteli önüne, konusmalarin yapilabilmesi ve etkinliklerin gerçeklestirilmesi için kurulan platformun üst kisminda “Birlik, Mücadele, Dayanisma 1 Mayis, Isçiyiz, Emekçiyiz, Hakliyiz” yazisi yer aldi. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayislara iliskin görüntüler verildi.’
1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü etkinliklerini, Asli Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Oyuncu Mustafa Alabora, etkinlikte Nazim Hikmet`in “Taranta Babu`ya mektup” siirinden bir bölüm okudu.
Taksim Meydani`ndaki kutlamada Türkiye`nin 101 yerinde oldugu gibi saat 14.00`te 15 saniye sessizligin ardindan bir dakika “Fasizme karsi omuz omuza” slogani atildi. Bu sirada sahneden katilimcilarin bulundugu alana konfetiler firlatildi.
 
Sahneye çikan bir grup tarafindan 21 dilde 1 Mayis ile ilgili selamlama yapildi. daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldi. Koronun seslendirdigi 1 Mayis sarkisina katilimcilar da eslik etti. Saat 14.30 civarinda 1 Mayis 1977`de hayatini kaybedenler için bir dakikalik saygi durusu yapildi. 1 Mayis 1977`de ölenlerin isimleri tek tek okunurken meydandakiler “Burada” diye karsilik verdi.
 
Ve 1 Mayis konusmalarina geçildi…
 
Konusmalarin ardindan Kardes Türküler ve Grup Yorum konseri ile Taksim Meydani`ndaki “1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü” kutlamalari son buldu.
 



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli